|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ste prestrašeni ali umirjeni starši?

P.L., 5.7.2011
Mnogokrat starši pretirano odreagirajo na vsak dojenčkov jok, bolečino, povišano telesno temperaturo in podobno. Če pa so starši ves čas zaskrbljeni, se ta strah prenaša tudi na dojenčka. Kakšni starši ste?

image
/11


Seveda je popolnoma normalno, da se starši bojijo za svojega otroka, mu želijo le najbolje, ga ščitijo, negujejo in skrbijo zanj. Včasih pa so pretirano prestrašeni. Takšen strah pa preprečuje, da bi uživali v vlogi starša, doživljali lepe trenutke in se sprostili. Mnogokrat starši namreč pozabljajo, da so otroci odpornejši, kot si mislijo.

 

Jok

Da, majhni dojenčki pogosto jočejo in to ni nič narobe. Včasih jočejo četudi so siti, previti, jih ne pestijo krči, so naspani, jih nič ne boli. Starši so zaskrbljeni, njihov mali dojenček jim še ne zna povedati, kaj mu ne paše, njihov strah pa se prenaša nanj. In če so starši prestrašeni, je prestrašen tudi sam. Poskušajte se sprostiti, dojenčka imejte v naročju, nežno ga stisnite k sebi, zapojte mu pesmico … včasih ne pomaga nič, včasih se umiri takoj. Nikar ne mislite, da ste slabi starši, če vam ne uspe takoj potolažiti vašega potomca. Ko dojenček joka, se minute vlečejo in zdi se vam, da traja celo večnost, preden se pomiri. Poskušajte ostati mirni, dopovejte si, da dojenčkov jok ni nič slabega, da to ne pomeni, da ne znate zanj skrbeti. Jok je dojenčkovo sporočanje in kmalu se boste naučili razlikovati njegov jok. Vedeli boste, kdaj joče, ker je lačen, kdaj z jokom sporoča, da je utrujen …

Če pa dojenček neprestano joče več kot uro, je to lahko znak, da ga nekaj boli, da ima vročino. V takem primeru poiščite pomoč pri patronažni ali pediatru.

 

Spanje in dojenje

Nikar ne budite dojenčka, če ponoči spi. Tudi dojeni otroci pogosto hitro prespijo vso noč. Če vaš dojenček normalno pridobiva na teži in če vam niso naročili drugače, ga ponoči pustite spati. Izjema so dojenčki, ki so zlatenični. Te je potrebno buditi tudi ponoči, da se nahranijo, če vam je tako naročila patronažna ali pediater.

Včasih že zelo majhni dojenčki prespijo skoraj vso noč in starši so zaskrbljeni. Nikar. Bodite brez skrbi, da se bo najedel, ko se bo prebudil. Izkoristite noč za spanje tudi sami.

 

Povečana telesna temperatura

Če ima dojenček, mlajši od treh mesecev povišano telesno temperature preko 38 stopinj C, je to znak za alarm. Visoka temperatura pomeni, da je z njim nekaj narobe, nujno je potreben obisk pediatra.

Temperatura do 38 stopinj C pa ni nevarna, če seveda ne traja več dni in če je dojenček normalno živahen. Včasih starši prehitro pričnejo zbijati povišano temperaturo. A vedeti morate, da je ta pomemben obrambni odziv organizma in otrokov zaveznik z bolezenskimi povzročitelji. Okrepi imunski sistem, poveča se dejavnost celic, ki se borijo proti bolezenskim povzročiteljem. Je tudi pokazatelj, kako resna je bolezen, nevarne okužbe redko potekajo pri nižji temperaturi od 38 stopinj C. Če ima vaš dojenček vročino, jo je potrebno redno meriti tudi ponoči.

Vročina preko 40 stopinj C pa je lahko resno opozorilo, zato je nujno, da obiščete pediatra.

Uživajte v vlogi starša, prepustite se trenutkom in ne imejte ves čas pred očmi le negativnih scenarijev. Prav je, da negujete dojenčka, ga ščitite, a prepričani bodite, da bo odrasel v živahnega malčka in da znate zanj dobro skrbeti.

 

Preberi še:

"Pasti" materinstva

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
10
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
5
Dojenčki potrebujejo vitamin D
Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v rahitis, to je napaka pri razvoju kosti.
4
Tabela spanja: koliko spanca potrebuje doj...
Strokovnjaki so pripravili tabelo spanja, ki prikazuje, koliko spanca potrebuje povprečen dojenček. Vendar brez skrbi, t...
4



Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?