|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Masaža dojenčka

Mojca Kurent, 12.7.2012
Pri masaži občutimo prijetno izkušnjo dotika, toplote, sprostitve in miru. Še pomembneje je, da taka občutja doživi dojenček, ki se je šele rodil v ta svet, saj mu take izkušnje prinesejo spodbudo za razvoj zdravega imunskega in živčnega sistema.

image
/11


 

O raznovrstnih masažah za odrasle se veliko piše in govori. Način življenja nas sili v večno hitenje in včasih kar pozabimo, da smo le preprosta človeška bitja, ki ljubimo mir, veselje, dotik in druženje z ljudmi, ki jih imamo radi. Zato si je treba vzeti čas zase ali pa si privoščiti kaj dobrega in sprostilnega za telo in dušo.

Pri masaži občutimo prijetno izkušnjo dotika, toplote, varnosti, sprostitve in miru. Še toliko pomembneje je, da taka občutja doživi dojenček, ki se je šele rodil v ta svet, saj mu take izkušnje prinesejo spodbudo za razvoj zdravega imunskega in živčnega sistema.

 

S pomočjo masaže se neguje tesna vez z materjo

Masaža dojenčka od rojstva naprej zelo prijetno vpliva nanj, saj še naprej neguje tesna vez z materjo, ki jo je imel z njo, še preden je prijokal na svet. Malemu prišleku mati z ljubečimi dlanmi vgnete varnost, toplino, ljubezen, sprejetost in še vsa druga topla čustva, ki jih novorojenček nujno potrebuje za uravnovešen duševni razvoj. Prvi meseci po rojstvu so zelo pomembni, zato je masaža kot nalašč, da damo svojemu potomcu kar največ. Za dobrodošlico v ta svet ga lahko namesto s kupom daril sprejmemo z naoljenimi rokami.

 

Prvo kopanje je že lahko priložnost za masažo

V trenutkih po porodu, ko otrok zdrsne iz maternice, je zelo pomembno, da ustvarimo pogoje, ki čim bolj nadomestijo okolje maternice. Novorojenček je v teh minutah zelo senzitiven, zato je potrebno, da mu nudimo kar najbolj prijetno dobrodošlico na tem svetu.

Kopanje po rojstvu je že lahko priložnost za prvo nežno, občuteno masažo z rokami in s toplim oljem, ki smo ga dodatno ogreli na telesno temperaturo. S prvimi prijemi novorojenčka pomirjamo preko dotika. Masaža je kratka in umirjena, kot bi telo gladili s tekočim milom, področje zadnjega dela telesa lahko ljubkujemo vzdolž hrbtenice. Zaključimo z nežnim brisanjem z ogreto pleničko ali brisačo.

 

Masaža kot ritual

V dneh, ki sledijo, novorojenčka dnevno pristavljamo nagega oz. v plenički k svojemu telesu (v leže) in ga v položaju na boku s sproščenimi in z naoljenimi rokami gladimo po telesu v smeri od ramen po rokah, prsnem košu, boku in nogah. Sledijo gibi, kjer v smeri urinega kazalca gladimo novorojenčkov hrbet v višini prsnega koša in trtice. Nato te prijeme ponovimo še na drugi strani telesa, tako da se tudi mi obrnemo na drugo stran. Novorojenčka lahko položimo tudi na svoj trebuh, tako da gladimo njegov hrbet prečno od ramen navzdol do ritke. Opisani ritual naj traja nekaj minut, lahko ga opravimo tudi dvakrat na dan.

 

Z redim masiranjem lahko omilimo krče

V prvih mesecih življenja lahko novemu članu družine pomagamo pri navajanju na življenje v naši sredini z občuteno masažo, saj mu preko dotika sporočamo, da je ljubljen, varen in dobrodošel. Z masažo mati otroku nadomesti gibanje, poživi njegov krvni obtok, pospeši presnovo, vpliva na mišice in sklepe, z rednim masiranjem pa prepreči ali vsaj omili krče in prebavne motnje. Preko čvrstega dotika se umiri njegov živčni sistem, poglobi pa se tudi dihanje. Otrok po masaži običajno zaspi, mati opazi tudi boljši spanec ponoči. Sčasoma traja tak ritual skoraj 45 minut, saj temeljito zmasiramo telo po določenem vrstnem redu in s skoraj 50 prijemi.

 

Pozitivno za dojenčka in za mamico

Med masažo se z dojenčkom lahko pogovarjamo, lahko mu tudi pojemo ali ga skušamo privabiti, da se začne odzivati, seveda po svoje, intuitivno, z govorico telesa. Z glasom in s pozitivnimi mislimi ga spodbujamo, da sprejme to čudovito in preprosto igro. Gledamo ga v oči in kmalu se v naše zazre tudi on. Stik te vrste je dobra šola za starše, kajti tudi ko bo starejši, mu bomo znali med pogovorom pogledati v oči in mu pokazati, da ga poslušamo in čutimo.

Z redno masažo torej pridobita tako otrok kot tudi mamica, ki si skozi vsakodnevni stik z otrokom krepi svojo samozavest, s tem pa tudi svoje lastno dobro počutje v novi vlogi – vlogi mame.

 

Višja medicinska sestra Mojca Kurent se že več kot desetletje zanima za različne masažne tehnike. Izvaja klasično medicinsko masažo, refleksno masažo stopal, bownovo terapijo, ayurvedsko masažo obraza. Svetuje mladim mamicam pred in po porodu, v zvezi z novim življenjem, dojenjem, prehrano in rokovanjem z dojenčkom. Zelo jo je pritegnila masaža dojenčkov, ki je ena izmed najlepših komunikacij z dojenčkom in se ji posveča z vsem srcem.

 

 

PREBERITE ŠE:

Oglejte si, kako dojenčku uživajo v masaži.

Masaža dojenčka in starejšega otroka

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
8
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Ajurvedska pomoč pri ušesnem maslu
Kako se lotiti otrokovega ušesnega masla po ajurvedi, da bomo preprečili ušesno zamašitev in nadaljnje zdravstvene zaple...
5



Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?