|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Novorojenčkova glava

P.L., 28.4.2013
Ko se dojenček rojeva, največ težav mamici povzroča prav njegova glava. K sreči pa je ta mehkejša, bolj prilagodljiva in zato lažje potuje kot vodilni del med porodom iz maternice skozi medenično dno.

image
/11


Novorojenčkova glavica je med porodom mehka in upogljiva. Če bi bila lobanja dojenčka trdna struktura, bi bil porod zelo boleč. Med porodom je glavna naloga glavice, da se ustrezno preoblikuje ter prebije skozi materino medenično dno in nožnico. V življenju pa mora kasneje služiti kot trdna, neprebojna čelada, ki varuje možgane pred poškodbami.


Poleg upogljivosti je za novorojenčkovo lobanjo značilno, da so kosti razdeljene v več plošč, na tak način, da se sosednji plošči lahko prekrijeta. To pa naredi dojenčkovo glavico bolj ozko in koničasto, ko je na poti skozi porodni kanal.


Zaradi fleksibilnosti glavice pa je lahko dojenček, takoj ko pride na svet, videti nekoliko pomečkan, njegova glavica ni lepo sorazmerna. Ampak, nikar se ne prestrašite, to je popolnoma normalno, glavica se kmalu po porodu spremeni, dobiva svojo pravo obliko. Tudi pri porodih, ki so zelo težki, ki se morda končajo z vakuumom, se glavica normalizira v nekaj tednih, če ne že prej.


Še najbolj popačena in nepravilna glavica novorojenčka je, kadar mamica rodi prvič. Pri drugem, tretjem porodu, gre dojenček že lažje skozi porodni kanal in glavica se ne popači več toliko.


Da otrokova lobanja postane trda, pa traja kar nekaj mesecev. V zgodnjih mesecih življenja je tako še posebno občutljiva za poškodbe, zato morate biti previdni in dobro varovati dojenčka.


Ploščati deli novorojenčkove lobanje ostanejo razmaknjeni še nekaj časa po rojstvu. Manjše vrzeli med njimi so prekrite s čvrstim vezivnim tkivom, to je odporno proti poškodbam vseh vrst (razen na sunke z ostrimi predmeti9. Na šestih delih na glavici dojenčka se te vrzeli združijo v manjša polja, imenujemo jih mečave ali fontanele.


Glavni mečavi sta na vrhu glave, sprednja je na vrhu čela, zadnja proti koncu temena. Preostale štiri so parne. Sprednji par leži levo in desno na sencih, zadnji par pa na zatilju. Včasih lahko na sprednji glavni mečavi opazite otrokov pulz.


Z rastjo dojenčka pa se tudi deli lobanje počasi bližajo drug drugemu. Na mestih, kjer se plošči stakneta, nastane lobanjski šiv. Te povezave postajajo vse močnejše, dokler otrokova lobanja ni enotna. Kako hitro se bo to zgodilo, pa je odvisno od otroka do otroka. Najhitreje se zgodi v štirih mesecih, najpozneje pa pri otrokovih štirih letih. V večini primerov pa se lobanjske plošče združijo med 18. in 24. mesecem starosti.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
28
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
16
Zakaj dojenje ni vedno najboljše?
Babica je iz svojih izkušenj ugotovila, da dojenje ni vedno najboljša možnost. Ob tem je razkrila, da je v resnici najpo...
9
Kje starši grešimo, ko gre za gibalni razv...
Ste otroka posedli vi, ali se je usedel sam? Kaj pa hoja - ste bili pri otrokovem 1. letu že čisto nemirni, ker še ni sa...
5



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?