|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Hrana, ki pomaga pri zanositvi

Metka Troha, 13.1.2024
Ljubezen gre skozi želodec, pravijo in dejansko že stoletja določeni vrsti hrane pripisujejo učinek afrodiziaka. Vendar, ali lahko hrana, ki jo zaužijemo pripomore tudi k večjim možnostim za zanositev?

image
Določena hrana vpliva na plodnost. (Foto: Freepik.com)
/11


Nekoč so ljudje menili, da lahko določena hrana zaradi svojih lastnosti dejansko vpliva na plodnost. Na primer, plodnost naj bi se povečala z uživanjem hrane določenih oblik (hrane v obliki spolnih organov, recimo čebule, ostrig in fig) ali z uživanjem hrane, ki ob zaužitju zviša telesno temperaturo (npr. čili, kari). Ali to res tudi znanstevno dokazano drži? Lahko z določenim načinom prehranjevanja ali dietami vplivamo na plodnost oziroma si povečamo možnosti za zanositev?


Stroga shujševalna dieta, s pomočjo katere smo izgubili več kilogramov, lahko povzroči spremembe v ovulacijskem ciklu pri ženski oziroma zmanjša število spermijev pri moškem in vodi k slabokrvnosti termnogim drugim boleznim. Dokazano je, da je prav premajhna teža velikokrat vzrok neplodnosti tako pri moškem kot pri ženski. Preveč hrane ali celo nažiranje pa ima prav tako lahko negativne vplive na plodnost – pri moških se zmanjša kakovost sperme in gibljivost spermijev.


Ostrige za bolj plodnega moškega

Znanstveni dokazi kažejo, da dejansko obstaja hrana, ki ima vpliv na plodnost in to so ostrige. Razlog za to ni v kakšni posebni čarobni moči ostrig, ampak v tem, da ostrige vsebujejo veliko količino cinka. Ustrezna količina cinka je namreč izjemno pomembna za to, da moško telo proizvede optimalno količino sperme in da je raven testosterona dovolj visoka. Raziskovalci na Univerzi kralja Saud (King Saud University) v Saudski Arabiji so tudi odkrili, da vitamin E močno izboljša gibljivost in poveča sposobnost preživetja spermijev, zato naj bi moški uživali tudi hrano bogato z vitaminom E (predvsem zelena zelenjava, asobrcijo tega vitamina v telo pa pospešijo maščobe).

Za večjo plodnost naj bi moški zaužili veliko folne kisline, vitamina B, C in E, veliko kalcija in magnezija. Posebej pa je pomemben tudi vitamin D, ki ga dobivamo s sončno svetlobo.

 

imgPOTRJENO: Hrana vpliva na plodnost moškega!

 

Recite ne škodljivim razvadam!

ZDRAVI NAMIGI

  • Moški naj bi dnevno zaužili 15 mg cinka.
  • Priporočen dnevna količina kalcija za moškega je vsaj 1000 mg.
  • Uživajte hrano bogato z vitaminom E, na primer olivno olje in pšenične kalčke.
  • Izogibajte se alkoholu, kofeinu in cigaretam.

Ženska nj bi se, če si želi povečati možnosti za spočetje, popolnoma odpovedala alkoholu, saj že majhna količina alkohola zmanjša možnosti za zanositev kar za 50 odstotkov.

Manjši negativni vpliv na plodnost ženske, naj bi imelo tudi uživanje več kot ene skodelico kave dnevno. Nasprotno pa naj bi se povečala gibljivost spermijev, če moški popije kavo pred seksom. Pripravite sebi torej kavo brez kofeina, njemu pa skuhajte pravo kavo.

Tako za moškega kot za žensko, ki želita spočeti novo življenje, pa velja, da se morate uravnoteženo prehranjevat, vzdrževat zdravo telesno težo in po potrebi dopolnjevati prehrano z multivitaminskimi dodatki, s katerimi bosta zagotovila, da bosta v telo vnesla dnevno priporočeno količino vitaminov. Moški naj bi posebej pazili na to, da zaužijejo dovolj vitamina E in cinka.


Ali soja res vpliva na plodnost?

V zadnjih letih se je dvigalo veliko prahu - v pozitivnem in negativnem pomenu - okrog soje in njenega vpliva na plodnost. Živila narejena iz soje vsebujejo rastlinske estrogene, poznane kot fitoestrogene, različnih oblik in z različnimi učinki. Nekateri fitoestrogeni sicer delujejo podobno kot estrogeni v človekovem telesu, vendar je njihov učinek precej manjši v primerjavi z estrogen v telesu. Najnovejše raziskave dokazujejo, da lahko fitoestrogeni pomagajo zdraviti simptome menopavze in zavirajo rast rakavih celic. Obstaja pa tudi nekaj študij, ki dokazujejo, da lahko izjemno visoka raven sojinih proteinov vpliva na večjo plodnost. Vendar, če uživamo sojo in produkte iz soje v normalnih količinah, to ne bo bistveno vplivalo na večjo plodnost. Raven sojinih proteinov mora biti namreč res visok, uživanje velikih količin soje pa ni priporočljivo.

 

Tofu in soja sta odličen vir beljakovin v nosečnosti.


Zdravi prigrizki in obroki za večjo plodnost

Uravnoteženo prehranjevanje je pravzaprav vedno pomembno, ne samo ko želimo spočeti novo življenje. Glede na vse napisano, pa lahko vseeno malce več pozornosti namenite hrani, ki lahko vsaj nekoliko poveča vaše možnosti. Ponujamo vam nekaj predlogov, ki so primerni za zajtrk, malico, kosilo, večerjo ali kot prigrizek, ko vas zgrabi lakota oziroma žeja.


img
Živila, ki pomagajo pri zanositvi

 

Za zajtrk, malico ali kot prigrizek

  • ovsena kaša z dvema žličkama pšeničnih kalčkov in kozarec posnetega mleka
  • sveže sadje in s kalcijem obogaten pomarančni sok
  • polnozrnati kruh z arašidovim maslom in domačo marmelado
  • jogurt s svežimi jagodami
  • popečena čebula na krekerjih s pšeničnimi kalčki
  • pest mešanih oreščkov (tudi arašidi, brazilski oreščki in orehi)

Za kosilo ali večerjo

  • popečen sendvič iz kruha s pšeničnimi kalčki in s sirom
  • koruzna tortilja s koščki purana (puran je bogat s cinkom) in sveže narezano zelenjavo
  • puran polnjen z ostrigami in z grahom za prilogo
  • juha iz leče (leča je bogata s cinkom), zraven pa rezine paradižnika in avokada s koščkom koruznega kruha
  • goveji zrezek, pire krompir s česnom in zelena solata z dodanimi bučnimi semeni

Za žejo

  • zeliščni čaj
  • s kalcijem obogaten pomarančni sok
  • posneto mleko


Pokukajte med naše RECEPTE in zagotovo boste našli kakšno jed, ki jo sestavljajo živila, s katerimi si boste povečali možnosti za zanositev. Veliko sreče in dober tek!


VIR: www.ivillage.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
3
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
3
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
3
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
3



5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
Vajine skupne priprave na nosečnost
Te priprave bodo ne le povečale možnosti za nosečnost, temveč bodo tudi okrepile vajino ljubezen in vaju tako še bolje p...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?