|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako omiliti krče pri dojenčku?

P.L., 3.4.2023
Krči, prebavne težave in vetrovi so težave, ki se pri novorojenčkih in dojenčkih dogajajo zelo pogosto. Mamice so glede tega večkrat zaskrbljene, ker nemočno zrejo v svojega otročka, saj ne vejo, kako bi mu pomagale.

image
Kako omiliti krče? (Foto: Freepik.com)
/11


Črevesje šele z rojstvom prevzame vlogo prebave hrane in začetek je lahko večkrat malce težaven, je povedala svetovalka o zdravem načinu življenja Mojca Kurent.

 

"Dejstvo je, da privekajo naši otročki na svet vsak s svojo količino podedovane energije na psihičnem nivoju in podobno je tudi na fizičnem nivoju. Krči sami po sebi niso nič nevarnega, saj vemo, da se črevesje do tretjega meseca starosti razvija oz.zori. Naši sončki nam preko joka sporočajo intenziteto njihove bolečine. Različni pripravki proti krčem prej škodujejo telesu kot pomagajo, zato vam tovrstne zadeve toplo odsvetujem."

 

Mirno okolje za mamico in dojenčka

Priporočam pa mirno okolje, v katerem bosta mamica in dojenček toplo sprejeta v dom, kjer se bo mamica počutila kot kraljica in ji bodo domači in prijateljice pomagali pri urejanju doma in kuhanju, oz bodo omenjena opravila opravljali kar brez nje. Tako bo mamica mirna, hvaležna za pomoč, ki jo prejema in bo lahko hvaležno skrbela za svojega »mladička«. Tako bo tudi lažje sprejela bolečino kot nekaj trenutnega in bo otroku močna psihična opora, saj je to njeno starševsko poslanstvo. Mamica in dojenček sta med seboj tesno povezana, zato je njeno stanje stabilnosti in umirjenosti še kako pomembno. To je eden izmed največjih darov otroku v tem obdobju.

 

Mamin objem je najboljše zdravilo

»Mladiček« se bo najbolj umirjeno počutil v maminem objemu, dotiku, pestovanju, masaži in seveda dojenju. Drage mamice, ne skoparite s temi opravili! Ob ljubečem in varnem okolju se še noben otrok ni razvadil. Razvadi se takrat, ko mu ne damo dovolj ljubezni in podpore in se kasneje ob tolaženju in dokazovanju kaže kot razvajen in neubogljiv otrok. Materino mleko malčka pomiri, nasiti in črevesje ga lažje prebavi kot adaptirana mleka. Zato naj vam ne bo žal časa, ki ga doživite skupaj z otrokom v naročju. V teh trenutkih se začne spletati povezanost in občutek varnosti med mamico in otrokom. Če se pojavijo krčki, mamici svetujem, da iz svoje prehrane ukine mlečne izdelke, saj je mlečna beljakovina težje prebavljiva za otročke in surovo zelenjavo, ki napenja, ( npr zelje, ohrovt, brokoli, fižol, lečo ..)

 

Masaža dojenčka sprosti

Svetujem tudi masažo dojenčka, ne glede na to, ali ima težave s krči ali ne. V obeh primerih se dojenček med masažo sprosti, prejme intenziven dotik kožo na kožo, kar je zanj vitalnega pomena. Preko kože se umirja celoten živčni sistem in posledično s tem tudi črevesje (se tudi vi spomnite »živčnega« vzdušja pred pomembnim izpitom ali sestankom, kako vam je ponagajalo vaše črevesje in bolečine v njem?) Novorojenček naj se večkrat dnevno tudi »kengurujčka«, torej naj leži kožo na kožo na svoji mamici, na njenem prsnem košu. Tako bo čutil in slišal njen srčni utrip, to ga bo pomirilo. Pomirjen, zadovoljen otroček bo imel manj bolečin v črevesju, manj vetrov in lažje bo zaspal. Med umirjanjem naj mamica preizkusi več položajev in sama bo ugotovila, kateri otroku najbolj ustreza.

Z ljubečo, mirno, zadovoljno mamico in očkom, bo dojenček lažje prerasel obdobje krčkov.

 


Če imate vprašanje za Ringarajino strokovnjakinjo Mojco Kurent, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

Še več informacij boste našli TUKAJ.

 

PREBERI TUDI:

Ko nastopijo kolike ...

Ublažimo kolike z aromaterapijo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
13
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Otrokovo pismo mami: Draga mama …
To pismo bi verjetno napisal vsak otrok svoji mami, ko odraste. Tisti mami, ki se je zanj brezkompromisno razdajala, zan...
4
Koliko mleka potrebuje novorojenček?
Dojenčkov trebušček je po rojstvu zelo majhen, zato je normalno, da se doji večkrat po malo. Preverite, kakšen je obseg ...
4



Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?