|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Ileus je motnja v prehodnosti črevesa. Vzrok za motnjo je lahko mehaničen ali pa funkcionalen. Simptomi in znaki so odvisni od lokacije zapore. Najpogostejše težave so slabost in bruhanje, krčevite bolečine, zapora vetrov in blata.

image
/11



Ileus je motnja v prehodnosti črevesa. Vzroke zaradi katerih pride do motenj v prehodnosti lahko uvrstimo v eno od dveh skupin in sicer; vzrok je lahko mehaničen ali pa funkcionalni. Glede na velikost zapore ločimo popolni ileus (zapora črevesa je popolna) in nepopolni ileus (zapora lumna je delna). Glede na lokacijo ovire pa ločimo visoki in nizki ileus. Slednjega razdelimo še na ileus tankega in širokega črevesa.


Zapora v črevesju povzroči nabiranje črevesne vsebine pred to zaporo. V tako vzpostavljenih pogojih se pospešeno razmnožujejo črevesne bakterije, ki ob tem tvorijo mnoge toksine in pline. Vse našteto vodi v razširitev črevesa, motnje v mikrocirkulaciji, ishemijo črevesne stene, hipovolemijo, motnje ravnotežja elektrolitov in drugih snovi. Tako se kmalu sprva lokalna motnja razvije v bolezen celotnega organizma.


SIMPTOMI IN ZNAKI

Simptomi in znaki so odvisni od mesta zapore. Če gre za zaporo visoko v črevesju, npr. v dvanajstniku, potem so težave predvsem v obliki slabosti in bruhanja, medtem ko trebuh ni napet. Izdatno bruhanje lahko vodi v motnje ravnotežja elektrolitov. Mehanično zaporo črevesa vedno spremljajo značilne krčevite bolečine. Zapora vetrov in blata lahko nastopi z zamikom glede na čas nastanka zapore črevesa, saj lahko bolnik izprazni še vsebino črevesa iz področja pod zaporo.


Pri ileusu širokega črevesa je lahko stanje še nekaj časa po nastanku zapore normalno, čeprav zelo zgodaj nastopi zapora vetrov in blata. Bruhanja velikokrat ni. Trebuh postane napet.


Zapora črevesa pri novorojenčkih se kaže predvsem z zapoznelim prehodom mekonija in bruhanjem. Če zapora ni popolna, se pogosto dogodi, da se kasneje, v otroški dobi, izmenjujejo obdobja obstrukcije (zapore) in driske.


VZROKI

Vzroki za zaporo črevesa so lahko mehanični ali pa funkcionalni. Med mehanične vzroke štejemo strangulacijo (zadrgnjenje črevesa), pri kateri zraven motnje v prehodnosti črevesa pride še do motnje v pretoku krvi skozi žile v steni črevesa, in zaporo. Slednja lahko povzroča motnjo v prehodnosti na dva načina; nekaj v svetlini črevesa (bezoar, tumor, žolčni kamen…) ovira prehajanje črevesne vsebine ali nekaj kar pritiska na črevo od zunaj (prirastline, vezivni trački, tumorji sosednjih organov…) in s tem otežujejo prehajanje črevesne vsebine.


Funkcionalni ileus je tudi dveh vrst, skupno obema vrstama je motnja v delovanju mišic v steni črevesa. Mišice lahko ovirajo prehajanje vsebine zaradi krča (spastični ileus) ali pa zaradi odsotnosti peristaltike (paralitični ileus).


Pri novorojenčkih in dojenčkih je zapora črevesa pogosto posledica trdega mekonija (vsebina debelega črevesa plodu ob porodu), volvulusa (zasuka črevesa) ali pa prirojene okvare prebavil (npr. Hirschsprungova bolezen; zanjo je značilna odsotnost živčnega pleteža v delu stene debelega črevesa, kar ima za posledico slabše premikanje/nepremikanje vsebine črevesa proti zadnjiku).



DIAGNOSTIKA

Na ileus mora zdravnik pomisliti že na podlagi bolnikovih težav in ugotovljenih dejstev ob pregledu bolnika. Dodatne preiskave (laboratorijske preiskave, rentgensko slikanje trebuha ter ultrazvočne preiskave) pa so zdravniku zgolj v pomoč za izbiro ustreznega zdravljenja.


ZDRAVLJENJE

Mehanični ileus zdravimo z operacijskim posegom, medtem ko funkcionalni ileus zdravimo z zdravili. Načeloma pa potrebuje vsak bolnik z ileusom klistir in želodčno sondo, pogosto tudi sečni kateter ter infuzijo.


Mehanični ileus je nujno stanje, ki zahteva hitro diagnostiko in takojšnjo operacijo! Ta mora odpraviti oviro in ponovno vzpostaviti krvni obtok v ukleščen del črevesa.


ZAPLETI

Med možne zaplete sodi perforacija črevesa. V primeru zapore v širokem črevesu, črevo običajno poči v predelu slepega črevesa, saj je stena v tem predelu najtanjša. V primeru take zapore nastali plini ne morejo niti naprej (zapora), niti nazaj (ileocekalna zaklopka). Če tlak dovolj poraste, črevo na najšibkejšm delu poči. V tem primeru se razvije peritonitis. Možen zaplet, zlasti ob prepoznem ukrepanju pri strangulacijskem ileusu, je gangrena vkleščenega dela. Ta se lahko razvije že po šestih urah.


Vse informacije in nasveti v prispevku so namenjeni zgolj boljšemu poznavanju in razumevanju vaših težav in nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in njegovih navodil glede zdravljenja.



Literatura:

Berkow, R., et al., (2005). Veliki zdravstveni priročnik. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Smrkolj, V., (1995). Kirurgija. Ljubljana: Sledi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
54
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
16
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
14
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
14



Mamino pismo ginekologu, ki ji ni povedal ...
Preberite čustveno pismo mame svojemu ginekologu, ki si je želela slišati resnico pred rojstvom otroka.
Ko se rodi otrok, se rodi mama
Danes ponosno predstavljam intimno otroško olje, ki je rezultat moje ljubezni do mojega otroka in moje zaščite do nje, k...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?