|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pogoste bolezni dojenčka

Petra Bališ, 6.1.2024
Starši se pogosto zalotimo pri razmišljanju, da ne želimo poklicati zdravnika, da si ne bi naredili "sramote", če z otrokom ni nič narobe. Nikar! Kadar mislite, da je otrok bolan, pokličite zdravnika. Pomagajte si z našim seznamom pogostih bolezni.

image
Pokličite zdravnika, če mislite, da je otrok bolan. (Foto: Freepik.com)
/11


Naši otročički so naša brezmejna sreča, a hkrati tudi naša velika skrb in preizkušnja, ki jo prinese življenje. Klišejsko se sliši voščilo, »zdravja ti želim …«, a dejstvo je, da je največja želja, ki jo imamo starši za svoje otroke, zdravje.

Ko zboli naš mali otročiček, starši trpimo z njim in manjši ko je otrok, večje je naše trpljenje. Prvič: pri prvem in majhnem dojenčku smo še neizkušeni in zato naše reakcije na bolezen nerodne ali celo napačne. Drugič: malo nebogljeno bitje nam ne zna povedati, kaj ga boli in mu zato težje pomagamo. A stvar je taka - bolezen pride v vsak dom … pomembno je le, da pride malokrat in da jo pravi način zdravljenja čim prej spodi.

 

Vsekakor je nujno, da se ob kakršnih koli težavah ali bolezni svojega dojenčka posvetujete z zdravnikom. Pretirano previdnost si lahko privoščite v prvih mesecih otrokovega življenja. Nikar ne tvegajte! Pokličite zdravnika, kadar mislite, da je otrok bolan. Če opazite težave, vam bo morda v pomoč spodnji seznam nekaterih težav in bolezni.


Plenični izpuščaj

Plenični izpuščaj pomeni vnetje kože na otrokovi ritki. Morda se je koža vnela zato, ker je bol dojenček predolgo v umazanih plenicah. Iz urina in blata se izloča amoniak, ki draži in ožge kožo ali pa so izpuščaji posledica alergije na pralna sredstva ali mehčalec. Drugi vzrok pa so glivice. V obeh primerih koža postane rdeča, pikasta in vneta.

 

Zdravljenje

Otroku pogosto menjajte plenico in mu vedno po previjanju ritko namažite z zaščitno kremo. Kadar je le mogoče, pustite otroka ležati z golo ritko, da se »prezrači«. Če so vzrok vnetja glivice (v tem primeru ima po navadi soor tudi v ustih), bo zdravnik predpisal posebno mazilo proti glivicam.

 

PREBERITE TUDI: Vneta ritka pri dojenčku - kako mu pomagati?


Vročinski osip

Vročinski osip so majhne rdeče pike, ki se pojavijo, kadar je otrok pregret. Pogost je pri dojenčkih. Pike se pojavijo v kožnih gubah in na obrazu, kjer se nabira pot. Ni nevaren in ga lahko zdravimo doma.

 

Zdravljenje

Otroka manj pokrijte, okopajte ga v mlačni vodi in mu dajte sredstvo za zniževanje temperature (če jo ima).


Bruhanje in driska

Skoraj vsak otrok kdaj bruha, ima drisko ali zaprtje. Po navadi gre za manjše težave, ki jih lahko pozdravimo doma, a posvet z zdravnikom ne bo odveč.


Polivanje

Dojenčki pogosto izbruhajo manjši del obroka. Temu pravimo polivanje in ponavadi ni znak resne bolezni. Ponavadi ne polijejo veliko mleka, čeprav se vam morda zdi, da je veliko, ker se je razlilo po vašem ramenu. Vendar je mleko pomešano s slino. Sebi dojenček ne bo škodoval. Če vas skrbi, se posvetujete s patronažno sestro ali pediatrom. Vendar ste lahko prepričani, da ne izgubi preveč, razen če ne napoji pleničke ali ne pridobiva teže.


Gastroenteritis

Najpogostejši vzrok bruhanja in driske je okužba želodca in črevesa (gastroenteritis). Pri dojenčkih in otrocih mlajših od pet let ga v približno polovici povzročajo virusi. Bruhanje se po navadi pojavi nekaj ur pred drisko, otrok ima lahko tudi bolečine v trebuhu, povišano telesno temperaturo ter nima apetita. Vzrok driske pri dojenčkih je tudi občutljivost na hrano.


Zdravljenje

Dojenčki in majhni otroci se lahko hitro izsušijo-dehidrirajo, sploh če ne morejo zadržati popite tekočine, zato je nadomeščanje tekočine najpomembnejši del zdravljenja. Posebne raztopine, v katerih je mešanica sladkorja in mineralnih snovi pospešijo resorpcijo tekočine v črevesu. Manjše odmerke te tekočine dajemo otroku na vsakih 15 minut (po posvetu z zdravnikom). Dojenčkov ne smemo nehati dojiti, rehidracijsko raztopino pa mu dajemo po žlički.

Ta bolezen je pri dojenih dojenčkih redkejša. Pri dojenčkih, ki jih hranite po steklenički, pa je pomembna čistoča stekleničke, ter pravilna priprava hrane. Predvsem mleko ter drugo hrano spravljajte v hladilnik, ker se bakterije na toplem hitro razmnožijo.

 

PREBERITE TUDI: Driska pri dojenčku in otroku


Bruhanje v loku

Včasih dojenček bruhne s tako silo, da izbruhana snov pristane tudi meter daleč. V tem primeru se takoj posvetujte z zdravnikom. Najverjetneje je, da se je otroku samo močno spahnilo, a če se to dogaja pri vsakem hranjenju in po njem ostaja lačen ima morda zoženje želodčnega vratarja. Prehod iz želodčka v črevesje se zoži in delno zapre pot mleku. Ko se želodček napolni, otrok bruha. Po navadi se ta napaka pojavi že med drugim in šestim tednom starosti.


Zdravljenje

Težava se docela odpravi z majhno operacijo.


Akutno vnetje srednjega ušesa

Vnetje srednjega ušesa lahko povzročijo virusi ali bakterije. Bolečina nastane, ko se vname in oteče estahijeva cev (to je hodnih, ki povezuje srednje uho z žrelom). Zaradi tega se v srednjem ušesu začne nabirati tekočina, ki pritiska na bobnič. Če je povzročitelj bakterija, se v srednjem ušesu nabira tudi gnoj. Vnetje ušes pri dojenčkih in malih otrocih je pogosto posledica prehlada, ker se izcedek iz nosu nabira v estahijevi cevi. Vnetje spremlja visoka temperatura (ni pa nujno), otrok se slabo počuti in zavrača hrano. Vnetje se po navadi v nekaj dneh umiri.


Zdravljenje

Otroku dajemo kapljice za nos, ki zmanjša otekanje sluznice, ter paracetamol za lajšanje bolčine ter zniževanje telesne temperature. Bolečine lajša tudi gretje ušesa z volneno ruto ali trakom. Dobro je, če otroku redno, večkrat dnevno izpiramo nos s fiziološko raztopino. Če je vnetje bakterijsko, so za zdravljenje potrebni antibiotiki.

 

PREBERITE TUDI: Bolečine v ušesih - naravna pomoč


Vnetje očesne veznice ali konjunktivitis

Oko je rdeče in pekoče, veke so otečene. Otrok ima občutek tujka v očesu. Vid ni prizadet, vendar otroka moti močna svetloba. Bakterijski konjunktivitis, ki je močno nalezljiv (zato naj ima oboleli otrok svojo brisačo), spremlja lepljiv rumeno zelen izcedek iz očesa. Le ta je včasih tako močan, da otrok zjutraj ne more odpreti očesa.


Zdravljenje

Zdravnik predpiše antibiotično mazilo in kapljice. Prizadeto oko nežno čistimo z vato, namočeno v prekuhano in ohlajeno vodo (lahko tudi z fiziološko raztopino). Za vsako oko uporabimo svoj kos vate in oko nežno očistimo od notranjega očesnega kota navzven. Seveda ne smemo pozabiti na higieno rok, ki jih moramo umiti pred in po čiščenju očesa.


Kako dajemo kapljice v oko?

Spodnjo veko nežno potegnemo navzdol in vkapamo kapljice v kot med očesom in veko. Pri tem se ne smemo dotakniti očesa. Uporabljamo le kapljice, ki jih predpiše zdravnik.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
13
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
5
Povijanje v štručko (swaddling)
Če je vaš dojenček nemiren, pogosto joka in ne more spati, potem ga lahko poskusite umiriti tako, da ga povijete v štruč...
5
Pomembna je komunikacija z dojenčkom, otro...
Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, zaposlena v razvojni amb...
4



Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?