|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kontracepcija po porodu

Tavčar Prelog Anka, 27.2.2022
Po porodu je treba čim prej izbrati ustrezno kontracepcijsko sredstvo. Dojenje v nasprotju s splošnim prepričanjem namreč ne varuje pred zanositvijo.

image
Med dojenjem se precej zmanjša nadležen stranski učinek tabletke. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Z rojstvom otroka se marsikaj spremeni. Malo bitje, ki nenehno nekaj potrebuje, pa tudi sam porod z vsem, kar prinese s seboj, močno vplivata tudi na intimnost med partnerjema. Novopečeni starši navadno potrebujejo več tednov, včasih tudi več mesecev, da obnovijo spolno življenje. In ko se to vrne na stari tir, je treba nemudoma poskrbeti tudi za varno kontracepcijo. Ovulacija se namreč, če mamica ne doji, začne že 45 dni po porodu. Zato se nikakor ne gre zanašati, da je obdobje tik po porodu varno. Prav tako je treba poudariti, da tudi če mamica otroka izključno doji, to ne pomeni zanesljive zaščite pred neželeno nosečnostjo.

S spolnimi odnosi raje počakajte
Čeprav splošno veljavnih pravil ni, saj je vse odvisno od vsake posameznice, ginekologi priporočajo, naj bi s spolnimi odnosi počakali vsaj 4–6 tednov po porodu. Razlogov za to je več: velika količina hormona prolaktina zmanjšuje poželenje, ker zmanjšana vlažnost vagine po porodu in morebitna rana po epiziotomiji lahko med odnosom povzročata bolečino. Seveda pa je treba še enkrat poudariti, da so vse to subjektivni dejavniki, zato splošno veljavnega pravila na tem področju ni. Če partnerja čutita poželenje in če se je maternica že stabilizirala, lahko s spolnostjo mirno začneta že prej. Če novopečena mamica ne doji, se ritem hranjenja – tudi ponoči – vzpostavi veliko hitreje, kar lahko pripomore k temu, da se tudi spolno življenje partnerjev hitreje vrne na ustaljene tire.

Nemudoma poskrbite za "pregrado" 
Mamice, ki ne dojijo, so pri izbiri kontracepcijskih sredstev veliko bolj svobodne. Priporočljivo je le, da z izbiro hormonske kontracepcije z estrogeni počakajo vsaj 40–60 dni. V prvih treh tednih po porodu se namreč kri hitreje strjuje in tovrstna hormonska sredstva za preprečevanje nosečnosti bi lahko povečala možnost tromboze.
Izbiro številka ena torej takoj po porodu nedvomno pomeni kondom. Če je prekrit z lubrikantom, lahko olajša spolne odnose, saj so ti zaradi suhe nožnice po porodu lahko boleči.



Zaščita za doječe mamice 
Mamice imajo ne glede na to, ali dojijo ali ne, na voljo kar nekaj možnosti za preprečevanje nosečnosti. Med drugim so to progesteronske maternične spirale. Njihova vstavitev je v glavnem mogoča že 40 dni po porodu, če se je maternica vrnila v svoje prvotno stanje.
Malce drugače pa je s hormonsko kontracepcijo. Slednjo lahko uporabljajo tudi doječe mamice, le da zanje veljajo nekatere omejitve. Vsaj v prvih šestih mesecih se odsvetuje vsakršna kombinirana hormonska zaščita, pa naj gre za klasično pilulo, maternični obroček ali obliž, ki vsi po vrsti vsebujejo estrogen in progesteron. Estrogen ima namreč lahko negativni učinek na količino in kakovost mleka. Kot pravijo strokovnjaki, hormoni prehajajo v mleko ter lahko vplivajo na rast otroka in njegov spolni razvoj. Poleg tega pa je dokazano tudi, da zmanjšujejo proizvodnjo mleka in trajanje dojenja.


"Mini" tabletka 
Ko se 6 do 8 tednov po porodu izločanje mleka stabilizira, je odprta pot tudi za tabletko z manjšo vsebnostjo hormonov. Ta vsebuje samo progesteron. Ugotovljeno je, da v mleko pride zelo majhna količina tega hormona, ki zato ne vpliva ne na kakovost mleka ne na količino in posledično tudi na dojenčka ne. Ugotovili so tudi, da se med dojenjem precej zmanjša tudi siceršnji precej nadležen stranski učinek tabletke (neredne krvavitve, zaradi katerih ni preveč priljubljena).

Za bolj sproščeno spolno življenje 
Novosti med sodobnimi hormonskimi kontracepcijskimi sredstvi sta tudi obliž in vaginalni prstan; uporabljajo ju lahko tiste mamice, ki ne dojijo več in se ne želijo vsak dan obremenjevati z jemanjem tabletke. Gre za nalepko, ki jo ženska za teden dni nalepi na kožo trebuha ali zadnjice, nato pa jo zamenja z novo. V četrtem tednu obliža ne zamenja in dobi mesečno perilo.
Vaginalni prstan ostane v nožnici tri tedne, nato pa ga ženska iz nje odstrani in dobi mesečno perilo. Tako v prvem kot v drugem primeru se sproščata hormona, ki delujeta kontracepcijsko.


Splošno razširjena mita, s katerima je najbolje pomesti
MIT 1: Po prenehanju uživanja kontracepcijske tabletke ni dobro takoj zanositi. 
Ne drži. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, se hormoni hitro presnavljajo in nimajo teratogenih učinkov (teratogene učinke imajo zdravila, alkohol, sevanja, različne kemične spojine iz okolja, povzročitelji infektov): tudi če ženska hitro zanosi, ni nobene nevarnosti, da bi pri zarodku prišlo do deformacije ali kakršnegakoli negativnega učinka. 

MIT 2: Takoj po prenehanju uživanja tabletke je možnost zanositve zmanjšana. 
Ne drži. Ginekologi zatrjujejo, da je resnica ravno nasprotna. Potem ko je bil jajčnik nekaj časa prisiljen počivati, začne delovati še bolj intenzivno. Ženskam, ki imajo težave z ovulacijo, priporočajo, naj nekaj časa uživajo tabletke, da se jim ciklus uredi in se možnost zanositve poveča.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Ruska imena za fantke
Če iščete ime, ki se povezuje z zgodovinsko preteklostjo Rusije, a se pogosto uporablja tudi danes, razmislite o enem od...
6
VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri doje...
Starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. S pomočjo tega videa se bost...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



24 močnih fotografij brazgotin carskega reza
photo
V prizadevanju za razbijanje stigme okoli carskega reza matere na družabnih omrežjih vse pogosteje prikazujejo brazgotin...
Srečna, ker sem mama
25. marec je dan, ko praznujemo mame. Ko praznujemo drugačno obdobje, ko praznujemo vse lepe in objokane trenutke, ko pr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?