|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Po porodu je za žensko zelo pomemben občutek, da sta si s partnerjem še vedno privlačna, zvesta in svojim odnosom tvorita temelj družini. Spolnost je njuna, vzgajanje otroka tudi, vendar sta to ločeni nalogi.

image
/11


Nastopil je veliki dan, resnična življenjska sprememba; rojstvo otroka. Novo življenje pa ne prinese samo veselja ob dolgo pričakovanem in zaželenem potomcu temveč pomeni predvsem za mamico nove odgovornosti in prilagajanja v obdobju dojenja.

 

Po porodu je spolnost običajno na drugem mestu

Takoj po porodu sta velikokrat partnerski odnos in s tem povezana spolnost potisnjena v ozadje. Ženska si mora najprej opomoči, morda je dojenček zelo zahteven, mogoče dojenje ni steklo tako, kot je pričakovala. Urice med obroki, namenjene počitku, dobri hrani in primerni hidraciji, da bo mleka dovolj, se velikokrat sprevržejo v delo, ki mu ni konca do večera. Mamica postaja vse bolj utrujena in misli na spolnost se velikokrat pridruži tudi strah pred prehitro ponovno zanositvijo. Večinoma takšno razpoloženje mine po nekaj mesecih in prav je, da se mamica in očka posvetita tudi sama sebi.

 

Spolni odnos po porodu ženska doživlja drugače

Številne ženske povedo, da spolnost po porodu doživljajo drugače, bolj zrelo in velikokrat tudi bolj zadovoljujoče. Seveda pri oblikovanju odnosa do spolnosti po rojstvu igra pomembno vlogo partner. Ženska ni več takšna kot prej. Njena notranja rodila so spremenjena in morda se boji, četudi povečini neupravičeno, da njeno telo ne bo sprejeto s tako strastjo. Velikokrat ostanejo nakopičeni novi odvečni kilogrami, zaradi katerih so nekatere ženske zelo občutljive in same sebe doživljajo kot neprivlačne. Vemo, da veliko k temu pripomore ženska sama; a da se njena občutenja hitro spremenijo v pozitivno gledanje, so besede sprejetja, spoštovanja in ljubezni. Občutek, da sta si s partnerjem še vedno privlačna, zvesta in svojim odnosom tvorita temelj družini, večinoma ženski povrne samozavest. Spolnost je njuna, vzgajanje otroka tudi, vendar sta to ločeni nalogi.


Dojenje kot zaščita

Prvo menstruacijo po porodu dobijo ženske zelo različno. Po navadi se prva mesečna krvavitev pojavi med 6. tednom in 6. mesecem po rojstvu otroka. Zelo težko je napovedati, kdaj se bo iz jajčnika sprostilo prvo zrelo jajčece, torej tisto, iz katerega se lahko z oploditvijo razvije novo bitjece.

Naši predniki so verjeli, da je polno dojenje odlična poporodna zaščita. Deloma to drži. Pri resnično polnem dojenju, to pomeni redni podoji na približno enak časovni interval v dnevu, je ovulacija zelo zelo redka. Tisti trenutek, ko pa izpustimo prvi obrok, na primer ponoči, je samo dojenje kot oblika zaščite premalo. Seveda smo prespane noči izjemno veseli, saj ni lepšega kot jutranja moč, da lahko čez dan skrbimo za vse. A sedaj je trenutek, ko bo treba poskrbeti tudi za ustrezno kontracepcijo.


Prvi ginekološki pregled

Prvi ginekološki pregled po porodu ženska opravi 6. tednov po porodu. Svetovanje zaščite je seveda temeljni del obiska. Pomembno je, ali mamica doji ali ne, ali želi ponovno zanositi, ali je njeno načrtovanje družine končano. Zaradi preprečevanja zdravstvenih zapletov svetujemo vsaj dveletni razmik med posameznimi nosečnostmi.

 

Možne oblike zaščite

Za nedoječe mamice so možnosti so enake kot za ženske v plodnem obdobju. Izbiramo lahko med več kot štirinajstimi različnimi vrstami hormonskih kontracepcijskih tabletk, med bakrenim in hormonskim materničnim obročkom, obližem, moško in žensko sterilizacijo ter pregradnimi metodami kot so kondom, ženski kondom, spermicidi ali diafragma. Pregradne metode so vedno manj zanesljive; ob rednih spolnih odnosih v enem letu zanosi približno 20 odstotkov žensk. Hormonski vsadki, ki nekaj let sproščajo zaščito ob vstavitvi pod kožo, zaenkrat v Sloveniji še niso na voljo. Nožnični (vaginalni) prstan, v nožnico ga vstavi ženska sama, na mestu pa ga obdržijo mišice nožnične stene.


Zaščita za doječo mamico

Svetovanje za doječe mamice drugačno, saj veljajo za izbiro kontracepcije posebna pravila. Hormonske kontracepcijske tabletke, ki vsebujejo estrogene, ( to pa so vse, ki jih v Sloveniji lahko predpišemo), pri dojenju niso dovoljene. Minitabletke, ki vsebujejo le progestagene, so dovoljene, vendar jih pri nas zaenkrat ni moč dobiti. V prvi vrsti so primerne vse nehormonske oblike, kot so pregradni načini: kondom, ženski kondom, diafragma in spremicidi.


Druga možnost je uporaba hormonske injekcije, ki vsebuje le progestagene. Količina mleka ostane enaka, v obsežnih raziskavah niso potrdili nobenega stranskega učinka na novorojenčka. Žensko lahko zaščitimo že ob prvem ginekološkem obisku, zaščito moramo ponavljati vsake 3 mesece.


Tretja možnost je uporaba bakrenega ali hormonskega materničnega vložka. Slednji ravno tako vsebuje le progestagene in je primeren za doječo ali nedoječo mamico. Oba vstavimo lahko že ob prvem poporodnem pregledu ali kadarkoli v času med dojenjem. Maternični vložek je izjemno primerna oblika zaščite za vse ženske, ki so že rodile. Običajen, bakren, zagotavlja odlično zaščito, vendar beležimo močnejše, obilnejše mesečne krvavitve, kar lahko privede do slabokrvnosti in bolečin, povezanih s krvavitvijo.

Hormonski vložek, ki ga v Sloveniji uporabljamo od leta 2000, zaradi hormona levonorgestrela, ki deluje neposredno na maternično sluznico, povzroča dolgo obdobje brez menstruacije ali zelo blage in šibke menstruacije, ki nastopijo ob koncu dojenja. Pogosto beležimo popolno prenehanje krvavitev, kar pa ni nič nenaravnega in zdravju škodljivega. S svojim delovanjem hormon tanjša sluznico v maternici, zaradi katere krvavimo, ko se ta proti koncu naravnega ciklusa začne luščiti in povzroča menstruacijo.V mleko se izloča hormon le v sledovih in na novorojenčka nima nobenega škodljivega učinka. Kontraceptivna zaščita je odlična, primerljiva celo s sterilizacijo. Učinek traja 5 let, nato je obroček potrebno zamenjati. Zmožnost ponovne zanositve je popolna, saj se sluznica maternice obnovi že v prvem mesecu po odstranitvi. Hormonski obroček ima poleg kontraceptivega tudi zdravilno delovanje. Ženske po 35. letu imajo več nepravilnih krvavitev tako količinsko kot številčno in uravnavanje takšnih težav z obročkom pomeni zaščito in zdravljenje obenem.


Četrta možnost predstavlja trajno prekinitev plodnosti – sterilizacija. Vsaka ženska ali moški po 35. letu se zanjo lahko odloči, pravica je zakonsko urejena. Metoda predstavlja najzanesljivejšo obliko kontracepcije. Z operativnim posegom prekinemo prehodnost jajcevodov pri ženski oziroma semenovodov pri moškem. Plodnost je onemogočena, samo spolno doživljanje tako moškega kot ženske pa ostaneta nespremenjena, torej neokrnjena.


Po dojenju običajna zaščita

Po prenehanju dojenja seveda lahko preidemo na vse vrste kontracepcije, pod pogojem, da je ženska zdrava. Pomembno je izključiti vse kontraindikacije, kot so npr. nepojasnjena krvavitev iz rodil, ponovna nosečnost, povišan in neurejen krvni pritisk, prebolela možganska kap ali srčni infarkt, tromboza in kajenje po 35. letu starosti, bolezen jeter. Če je ženska zdrava in ne kadi, ima urejena holesterol in maščobe v krvi, lahko uporablja hormonsko kontracepcijo do 50. leta starosti. Ginekolog naj žensko dobro pozna in ji ponudi tisto vrsto zaščite, ki bo najbližja njenemu življenjskemu prepričanju, zdravstvenemu stanju, obdobju pred in po porodih, načinu življenja in želji po potomcih.

 

Novejše možnosti

V Sloveniji na tržišču poleg vseh omenjenih tudi dva nova kontraceptiva. Seveda sta namenjena nedoječim mamicam, ker pa se dojenje enkrat konča, je prav, da se z novostmi spozna prav vsaka ženska, ki potrebuje zaščito.

 

Nova nizkodozna kontracepcijska tabletka, ki obljublja zmanjšanje telesne teže in čistejšo kožo, zmanjšuje zastajanje vode v tkivih. Poleg etinilestradiola vsebuje nov hormon drospirenon. Le ta deluje v organizmu tako, da v drugi polovici ciklusa preprečuje nabiranje tekočine v organizmu. Zmanjšujeta se občutljivost in napetost prsi, ki sta za ženske zelo moteči teden ali nekaj dni pred perilom. Ni prehodnega porasta telesne teže, ki nastane zaradi hormonskega stanja in z meseci uporabe se telesna teža celo nekoliko zniža. Nekatere ženske v drugi polovici ciklusa tožijo tudi zaradi povečanega apetita, razdražljivosti in drugih psihičnih tegob, ki jih s skupnim imenom imenujemo premenstrualni sindrom - PMS. Zanje, seveda pa tudi za vse ostale je nova tabletka zelo primerna, saj pomaga ohranjati vitkost.


Ultranizkodozni obliž, ki je na našem tržišču od lanskega leta dalje, predstavlja nov način uporabe kontracepcije. Vsebuje etinilestradiol in nov hormon norelgestromin in je po učinkovitosti enakovreden hormonskim tabletkam. Lepi se enkrat tedensko na štiri farmakološko enakovredna mesta telesa: zadnjico, trebuh, zgornji del trupa z izjemo prsi ter zunanjo stran nadlahti. Ob pravilni uporabi proizvajalec zagotavlja, da se obliž ne bo ločil s kože; vročina, vlaga in mraz naj ne bi vplivali na morebitno odlepljanje in s tem zmanjšanje kontraceptivne učinkovitosti. Zaradi drugačnega presnavljanja hormona, ki potuje skozi telo preko kože, je obliž še posebej primeren za ženske, ki imajo prebavne težave, kot bruhanje in driska ali psihične težave kot bulimija ali anoreksija, povezana z bruhanjem.Ta stanja utegnejo zmanjšati učinkovitost kontracepcijskih tablet. Enostavnost pri uporabi kontracepcijskega obliža predstavlja možno rešitev tudi za pozabljive ženske, pri tem pa, ob uporabi obliža, tudi ne poročajo o spremembi telesne teže. Če ženska pozabi nelepiti obliž na za to določen dan, ga lahko nadomesti z novim v dveh dneh, saj je stabilna in učinkovita raven hormonov zagotovljena polnih devet dni. Za zelo zaposleno žensko predstavlja to dejstvo dobrodošlo razbremenitev.


Kako ukrepati v primeru nezgode oz. nezaščitenega odnosa?

Potrebno je opozoriti, da je kontracepcija zanesljiva zaščita pred neželeno nosečnostjo, same pa si lahko pomagamo pri večih pozabljenih tabletkah, izpadlem kondomu in do 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu na sledeč način: zaužijemo Diane 35 (tri tabletke in čez 12 ur ponovno tri tabletke) ali Cilest (tri tabletke in čez 12 ur ponovno tri tabletke) ali Femoden, Mycroginon, Minulet, Marvelon, Stediril-M (po štiri tabletke in čez 12 ur ponovno štiri tabletke).

V primeru bruhanja (do štiri ure po zaužitju) je potrebno izbruhano dozo ponoviti.

 

Dobrodošla pomoč očetov

Naj bodo naši otroci načrtovani in zaželeni. Pomembno pa je tudi nekaj drugega: za srečno materinstvo mamica potrebuje tudi svoje življenje. Dragi očetje, ne pozabite, da mamicam z lastno skrbjo za otročička, pomoči pri hišnih opravilih in njeni razbremenitvi lahko pomagate vsak dan. Zadovoljna in spočita ženska je tista, ki se lahko razdaja tudi v spolnosti. Na veselje obeh.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
62
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4



Kaj pa seks v zrelejših letih?
Ko govorimo o varni, odgovorni in prijetni spolnosti, večinoma mislimo na mlajšo populacijo žensk in moških, ki naj bi b...
Nuhalna (vratna) svetlina in ultrazvočni p...
photo
Večina mladih mamic in nosečnic v Sloveniji je že seznanjena, da lahko s pomočjo ultrazvočne preiskave v zgodnji nosečno...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?