|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Hormonske kontracepcijske tabletke lahko glede na količino hormonov, ki jih vsebujejo, razdelimo na ultranizkodozne in nizkodozne. Vse tabletke zagotavljajo reden 28. dnevni mesečni cikel ter zmanjšujejo obilne menstrualne krvavitve in bolečine.

image
/11


Hormonske kontracepcijske tabletke vsebujejo hormona estrogen in gestagen. Delujejo tako,da preprečijo mesečno ovulacijo - zavirajo zorenje jajčec v jajčnikih. Tako ne pride do sproščanja zrelega jajčeca, ki se v pri nezaščiteni ženski vsak mesec sprosti in ob rednih odnosih oplodi z moško spolno celico, spermijem. Ob redni uporabi tabletk v prvem letu jemanja zanosijo le dve do tri ženske.

Tabletke predpiše ginekolog, splošni zdravnik ali pediater na recept za tri mesece.Ginekološki pregled pred začetkom jemanja ni obvezen. Pomembno je izključiti vse kontraindikacije, kot so npr. nepojasnjena krvavitev iz rodil, povišan krvni tlak, prebolela možganska kap ali srčni infarkt, tromboza, migrenski glavoboli in kajenje po 35.letu starosti, bolezen jeter ali dojenje. Če je ženska zdrava in ne kadi, lahko uporablja hormonsko kontracepcijo do 50. leta starosti, četudi vemo, da se zmožnost zanositve po 40. letu znatno zmanjša.


Ultranizkodozne tabletke vsebujejo najmanjše odmerke hormonov doslej ( 20 ug etinilestradiola in 75 ug gestodena). Zagotavljajo popolnoma varno zaščito pred neželeno zanositvijo, v prvih mesecih jemanja opažamo med ciklusom nekaj več krvavitev v sledovih, ki pojenjajo. Uporabnice ob rednem časovnem jemanju ugotavljajo odlično zaščito, enako kot pri tabletkah z višjimi dozami hormonov. Tabletka je zelo primerna za vse ženske, še posebno za prve uporabnice, torej najmlajše, saj ne beležimo porasta telesne teže. Predpisujemo jo že 4 leta in v tem času smo si pridobili veliko dobrih izkušenj.


Nizkodozne tabletke, ki jih je na tržišču največ, so najpogosteje predpisana kontracepcija. Vsebujejo od 30 do 35 ug etinilestradiola, nekaj več torej kot ultranizkodozna tabletka.

Tri vrste zelo ugodno delujejo na obolelo aknavo kožo in jo zelo izboljšajo.


Pri vseh predpisanih tabletkah si ženska lahko v izjemnih primerih uravnava krvavitev sama, npr. za prestavitev v času dopusta, smučanja ali potovanja. Tabletke jemlje do časa, ko želi krvavitev, saj le ta nastopi vedno približno 3 do 4 dni po zaužitju zadnje tabletke. Podaljšanje ciklusov ni škodljivo, kajti to je najpogosteje vprašanje žensk, ko želijo uravnavati cikel. Vedeti moramo, da med uporabo kontracepcije nastopi le prekinitvena krvavitev, ki se pojavi zaradi padca hormonov in ni prava menstruacija. Jajčniki mirujejo in niso aktivni, zato bi lahko letno zmanjšali število »menstruacij«. To dejstvo s pridom izkoriščajo v ZDA, saj je tam na voljo nov kontraceptiv, ki omogoča krvavitev le štirikrat letno, brez dokazanih škodljivih učinkov na zdravje ženske zaradi opisanega načina jemanja.


Nova nizkodozna kontracepcijska tabletka, ki vsebuje nov hormon drospirenon, deluje na zmanjšanje telesne teže in čistejšo kožo, zmanjšuje zastajanje vode v tkivih in ugodno vpliva na krvni tlak. Nekatere ženske v drugi polovici ciklusa tožijo zaradi napetosti in zatekanja, ki so posledica hormonskih sprememb pred menstruacijo. Zelo je primerna za ženske, ki trpijo zaradi premenstrualega sindroma ali imajo težave z ohranjanjem vitkosti. Zmanjšuje občutljivost prsi.


Hormonski obliž, ki je na našem tržišču od lanskega leta dalje, predstavlja nov način uporabe kontracepcije.Vsebuje hormon norelgestromin. Lepi se enkrat tedensko na štiri farmakološko enakovredna mesta telesa: zadnjico, trebuh, zgornji del trupa z izjemo prsi ter zunanjo stran nadlahti. Ob pravilni uporabi proizvajalec zagotavlja, da se obliž ne bo ločil s kože; vročina, vlaga in mraz naj ne bi vplivali na morebitno odlepljanje in s tem zmanjšanje kontraceptivne učinkovitosti. Zaradi drugačnega presnavljanja hormona, ki potuje skozi telo preko kože, lahko nadomestimo pozabljeni ali odlepljeni obliž v 2 dnevih, saj ga odlikuje stabilna raven hormonov. S tem je zagotovljena zaščita, enakovredna hormonski tabletki.


Maternični vložek je izjemno primerna oblika zaščite za ženske, ki so že rodile in starejše od 35. leta. Običajen, bakren, zagotavlja odlično zaščito, vendar beležimo močnejše, obilnejše mesečne krvavitve, kar lahko privede do slabokrvnosti.


Hormonski vložek, ki ga v Sloveniji uporabljamo 5 let, zaradi hormona levonorgestrela, ki deluje neposredno na maternično sluznico, povzroča zelo blage in šibke menstruacije ali celo popolno prenehanje krvavitev, kar pa ni nič nenaravnega in zdravju škodljivega. S svojim delovanjem tanjša sluznico v maternici, zaradi katere krvavimo, ko se ta proti koncu naravnega ciklusa začne luščiti in povzroča menstruacijo. Vložek vstavimo ginekologi ob rednem pregledu, po splavu, v prvih petih dnevih po nezaščitenem spolnem odnosu, prvem pregledu po porodu ali med dojenjem. Dojenje ni ovira, saj se v mleko izloča hormon le v sledovih in na novorojenčka nima nobene škodljivega učinka. Kontraceptivna zaščita je odlična, primerljiva celo s sterilizacijo. Učinek traja 5 let, nato je obroček potrebno zamenjati. Zmožnost ponovne zanositve je popolna, saj se sluznica maternice obnovi že v prvem mesecu po odstranitvi. Hormonski obroček ima poleg kontraceptivega tudi zdravilno delovanje. Ženske po 35. letu imajo več nepravilnih krvavitev tako količinsko kot številčno in uravnavanje perimenopavznih težav z obročkom pomeni zaščito in zdravljenje. Najbolj enostavna oblika zanesljive preprečitve oploditve je hormonska tabletka Norlevo, ki jo lahko kupimo v lekarni. Novo zdravilo vsebuje samo eno zdravilno učinkovino in je učinkovitejše od zdravil s kombinacijo hormonov. V pakiranju sta dve tableti, ki ju je treba vzeti istočasno, kakor hitro je mogoče, najbolje v prvih 12 urah po nezaščitenem spolnem odnosu in ne kasneje kot v 72 urah (3 dneh). Zdravilo je na voljo v lekarnah brez recepta za starejše od 16 let. Dekletom, mlajšim od 16 let, se izda le na podlagi belega recepta.


Potrebno je opozoriti, da je kontracepcija zanesljiva zaščita pred neželeno nosečnostjo, same pa si lahko pomagamo pri večih pozabljenih tabletkah, izpadlem kondomu in do 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu na sledeč način: zaužijemo Diane 35 (tri tabletke in čez 12 ur ponovno tri tabletke) ali Cilest (tri tabletke in čez 12 ur ponovno tri tabletke) ali Femoden, Mycroginon, Minulet, Marvelon, Stediril-M (po štiri tabletke in čez 12 ur ponovno štiri tabletke).

V primeru bruhanja (do štiri ure po zaužitju) je potrebno izbruhano dozo ponoviti.

Recept lahko napiše tako ginekolog, pediater ali splošni zdravnik.


Pomembno se je zavedati, da zaščita pred neželeno zanositvijo ni zaščita pred spolno nalezljivimi boleznimi. Zato ob partnerju, ki ga slabo poznate, za lastno zaščito uporabite metodo, ki je v svetu poznana kot Double Dutch: poleg hormonske kontracepcije se zaščitite tudi s kondomom in bodite dosledne.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
5
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
4



Nuhalna (vratna) svetlina in ultrazvočni p...
photo
Večina mladih mamic in nosečnic v Sloveniji je že seznanjena, da lahko s pomočjo ultrazvočne preiskave v zgodnji nosečno...
Hormonska nadomestna terapija
Na svetu je štiristo sedemdeset milijonov žensk, starih več kot petdeset let. Približno osemdeset odstotkov jih ima vroč...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?