|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

UV oblačila, ki otroke ščitijo pred soncem

Tina Južnič, 3.8.2010
Najboljša zaščita pred škodljivimi vplivi sonca je zadrževanje v senci, še posebej to velja za naše najmlajše. Da bi otroci kljub temu lahko uživali v poletnih radostih in ne po več ur zdolgočaseno ždeli v senci, so izumili posebna UV oblačila.

image
/11


Otroci imajo svoj ritem, ki je najpogosteje tudi ritem celotne družine. Kar bi lahko pomenilo, da se boste med dopustovanjem na obali morja, jezera ali reke, z vašim malčkom večji del dneva zadrževali v varni senčki. Najverjetneje pri tem ne boste zelo uspešni, saj bo vaš mali radovednež želel dodobra raziskati novo okolje.


Zaščitne kreme imajo določene pomanjkljivosti

Najbolj poznana zaščita naše in otrokove kože so zaščitne kreme. Njihova slabost pa je ta, da imajo časovno omejeno delovanje. Obenem se zaradi možne alergijske reakcije ne priporočajo za uporabo pri otrocih, mlajših od enega leta, in osebah z občutljivo kožo.


Izognite se sončnim opeklinam

Danes se, veliko bolj kot nekoč, zavedamo posledic, ki jih na naši koži pustijo hude opekline – čeprav smo jih dobili še kot otroci, so lahko kasneje v življenju povzročitelj kožnega raka. Ta oblika raka je ena najpogostejših rakavih obolenj v Avstraliji, in sicer je rezultat pretiranega nezaščitenega izpostavljanja sončnim žarom in izredno močnih UV indeksov. Zato ne preseneča, da so ravno tam začeli razvijati posebna oblačila z UV zaščito, ki omogočajo gibanje po sončni plaži in čofotanje v vodi, kljub uri, ko je sonce najmočnejše in je zadrževanje na njem zelo nepriporočljivo. S temi oblačili lahko otroka namreč ustrezno zaščitite pred škodljivimi vplivi UV žarkov.


Visoka stopnja zaščite pred soncem

Običajna oblačila narejena iz gostejše tkanine sicer nudijo nekaj malega zaščite pred UV sevanjem. Vendar, pozor! Njihova zaščitna vloga se precej zmanjša, ko se oblačila zmočijo.

Skrbno izbrana tkanina teh posebnih oblačil je precej gosto tkana in nudi popolno zaščito v suhem in tudi v mokrem stanju. Pred hudimi opeklinami pa ne ščitijo le materiali, temveč tudi ustrezen kroj, ki varuje pred soncem najbolj izpostavljene dele telesa, kot na primer vrat, ramena ipd.


Najzanesljivejšo zaščito pred UV sevanjem nudijo oblačila z UV zaščito, ki so narejena v skladu z veljavnimi evropskimi predpisi EN-13758-1. Na slovenskem trgu lahko najdete kar nekaj blagovnih znamk, ki za aktivne otroke nudijo take oblekice, pokrivala in kopalna oblačila, ter omogočajo zdravju prijaznejše poletne dogodivščine, tako na kopnem, kot v vodi.


Posebna tkanina

Sodobna tekstilna industrija je razvila posebne tkanine, ki vsebujejo UV zaščito. Oblačila, narejena iz teh materialov, ščitijo naše malčke vsaj pred 97,5 odstotki škodljivih UVA in UVB žarkov, hkrati pa vsebujejo tudi visok UV zaščitni faktor UPF (Ultraviolet Protection Factor), celo več kot 50.

Takšna oblačila in pokrivala so narejena iz posebne tkanine, ki vsebuje vlakna titanovega dioksida, kemijske spojine, ki je po svoji sestavi podobna keramiki. Ta vlakna skoraj v celoti preprečujejo prehod UV žarkov skozi tkanino. Tudi način tkanja je takšen, da med nitmi ni vrzeli, ki bi prepuščale te žarke.

S posebno tehnologijo izdelave je tudi zagotovljeno, da sestavine tkanine, ki omogočajo zaščito pred UV žarki (titanov dioksid) med nošenjem ne pridejo v neposreden stik s kožo, zato ni nevarnosti, da bi povzročala kakršnokoli preobčutljivost kože. Obenem so oblačila narejena tako, da te zaščitne sestavine ne pridejo v stik s pralnimi sredstvi med pranjem, ki jih tako ne morejo uničiti in s tem zmanjšati njihove funkcije.


Udobna in lahka

Oblačila z UV zaščito so udobna za nošenje, lahka in zračna. Posebna vlakna zagotavljajo, da je površinska temperatura kože pod oblačilom tudi do 10 °C nižja, kot bi bila pod tkanino, ki nima takšnih karakteristik. Tkanina namreč veže znoj in vlago nase oziroma na površino tkanine (vlaga tako izpareva) in tako je še dodatno poskrbljeno za hlajenje prostora med kožo in tkanino. Otroku tudi na soncu zato ni vroče, oblačilo ga ne veže in tako je za njegovo udobje, predvsem pa za zaščito poskrbljeno.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Božična oblačila za vso družino: 5 idej
Kaj, če bi letos tudi vaša družina sledila priljubljeni ameriški tradiciji ujemajočih božičnih oblačil? Preverite pet pr...
2
ZMAI: Torbe za pogumne ženske
Neli štrukelj, oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke ZMAI, izdeluje modne torbe iz zmajeve kože in z zmajevsko ...
2
Nasvet: Preprečite razpokano kožo na rokah
V jesenskem in zimskem času, ko se temperature spustijo tudi pod ničlo, je potrebno nekaj več časa posvetiti tudi koži n...
2
Permanentno lakiranje
Permanentno lakiranje je nova generacija lakiranja naravnih nohtov. Je bolj obstojno, primerno za mlade mamice, ki nimaj...
2



Velikost otroških čevljev: Kaj morate vedeti?
Znano je, da se nekje med devetim in osemnajstim mesecem začne otrok postavljati na nogice in delati začne svoje prve ko...
5 trikov za menjavo otroške garderobe
Poslovite se od vseh tistih čudovitih oblačil, ki otroku odločno niso všeč, in mu v omaro raje zložite nekaj manj kosov,...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?