|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družinam prijazni hoteli

Mojca Maher Pirc, 24.1.2010
Glavna značilnost družinskih hotelov je, da so tako storitve kot hotelska infrastruktura prilagojene družinam in še posebej otrokom vseh starosti.
Ključne besede:

image
/81


Poslanstvo družinam prijaznih hotelov je, da nudijo nepozabne in sproščene počitnice tako otrokom kot tudi staršem. Otroci imajo na voljo številne aktivnosti v hotelu in zunaj njega v vseh letnih časih ter večurno dnevno varstvo. Staršem pa so na voljo savne, bazeni, masaže in tudi predavanja na temo starševstva ali partnerstva. Glavna značilnost teh hotelov je, da so tako storitve kot hotelska infrastruktura prilagojene družinam in še posebej otrokom vseh starosti. Take hotele najdemo npr. v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Turčiji, Veliki Britaniji in na Hrvaškem. Žal pa tovrstne ponudbe še ni v Sloveniji.


Počitnice z otroki

Prva asociacija ob besedi počitnice je - umik od vsakodnevnih skrbi in popolna sprostitev. Vendar pa vsi starši vemo, da so počitnice z (več) otroki lahko precej naporne in se starši pogosto vrnemo še bolj utrujeni. Da bi otrokom ponudili paleto aktivnosti in gibanja, ki ga nujno potrebujejo, staršem pa omogočili vsaj skupen skok v savno, večerjo v dvoje ali kakšno uro ob dobri knjigi, so se razvili družinam prijazni hoteli.


Prvi vtisi

Da bi tudi v živo spoznali otrokom prijazni hotel, smo se jeseni odločili za krajše počitnice v Avstriji. Že pri rezervaciji smo ugotovili, da sobe v tovrstnih hotelih niso klasične dvoposteljne, temveč družinske, kar pomeni, da imajo ločen spalni prostor za starše in otroke (večinoma pograd). Že ob prihodu v hotel smo takoj opazili veliko skupino otrok, ugotovili pa smo tudi, da pravzaprav sploh ni odraslih gostov brez otrok. Vzdušje v hotelu je bilo sproščeno. Otroci so se lovili in tudi ko so bili glasni, jih ni nihče grdo gledal. Že takrat smo začutili, da nas čakajo prav posebne počitnice. Prtljago smo odnesli v sobo, potem pa smo se pridružili veseli druščini v restavraciji. Pri večerji je bil pri vsaki mizi vsaj en otrok. V teh hotelih prav nobene pozornosti ne pritegne nezgoda, če pade krožnik z mize ali če se polije pijača. Prijazni natakarji potolažijo nadobudneža, ki se mu zgodi nezgoda in z nasmehom pospravijo nered. Niku in Lani je bila večerja všeč in tudi midva sva bila navdušena, ker po dolgem času ni bilo treba kuhati in pospravljati. Še pogled v mini disko po večerji. Kljub nabito polni dvorani otrok je mini disko odpadel, saj se jim je pokvaril radio. Nik in Lana sta žalostnih obrazov zapustila plesišče. Še dobro, da je ples odpadel, saj sta po prihodu v sobo brez težav takoj zaspala.

 

Vse se vrti okoli otrok 

Naslednje jutro smo najprej odšli na zajtrk, potem pa pogledat, kaj se dogaja v igralnici in kakšen program je tistega dne. Otroška igralnica se namreč odpre takoj po zajtrku in je otrokom na voljo vse do večerje. V igralnici je ločen prostor za dojenčke, vse je oblazinjeno, igrala pa so prilagojena otrokom, ki še ne hodijo. Ne manjka niti previjalna miza in umivalnik z vodo. Lana je bila še malo previdna in se je bolj držala naju, Nik pa je že pogumno stopal iz prostora v prostor in se skušal vključiti v igro drugih otrok. Nekaj težav mu je delal jezik, saj je večina otrok govorila nemško ali italijansko. 

Od divjanja in igranja si je treba vsaj za trenutek tudi odpočiti in si nabrati novih moči. Otroci imajo v hotelu na voljo ves dan dovolj pijače, opoldne pa jih čaka okusno kosilo v posebni otroški jedilnici. Mizice so nizke, za klop pa služijo kar oblazinjena tla. Tako smo lahko starši brez skrbi, da bi mlajši otroci padli s klopi ali stola. Pa tudi otroci se počutijo bolj samostojne, ker gredo lahko sami po hrano in sedejo za mizo. Po kosilu je čas za kino, ki je poleg igralnice. Tla so oblazinjena, narejene so tudi »tribune«, na stropu pa gorijo drobne lučke, tako da prostor ni popolnoma zatemnjen - ravno prav, ker se res nikoli ne ve, ali se v kakšnem kotu skriva kakšen filmski junak.

  

Mali in veliki otroci

Naš naslednji dan je bil bolj športno obarvan. Hotel ima notranji in zunanji bazen z igralnim kotičkom za otroke. Tam smo preživeli celo dopoldne. V otroški bazen imajo speljan tudi tobogan in Nika sem prepričala, da sva se skupaj spustila. Zelo je bilo zabavno, a tudi pri drugih starših z otroki sem opazila, da smo starši morda celo bolj uživali na toboganu kot pa malčki, s katerimi smo se trdno v naročju spuščali po vijugastem toboganu. Tudi midva sva uživala v škropljenju in čofotanju. In tudi v bazenu je staršem na voljo varstvo, a za malo starejše otroke, ki se želijo naučiti plavanja.

  

Tudi dež nas ni spravil v slabo voljo 

Pretekle jesenske počitnice so bile bolj deževne, zato smo tudi popoldneve preživeli na suhem. Glavni igralni prostor ima veliko plezalo, ki je hkrati tudi labirint v več nivojih. »Kuku, Lana, kje si?« je spraševal Nik iz zgornjega nadstropja. Medtem ko sta se igrala skrivalnice, sem opazovala otroke, ki so bili zatopljeni v ustvarjalne delavnice in različne igre. Aktivnosti za otroke vedno prilagajajo letnemu času. V zimskem času potekajo aktivnosti večinoma v hotelu ali na snegu, poleti pa so večino dneva zunaj v naravi ob hotelu.

 

Hotel nudi toliko možnosti, da bi morali naš kratek oddih kar precej podaljšati, če bi želeli preizkusiti vse igrače, preplezati vsa igrala in preplavati bazene. Naš oddih je prehitro minil in že smo se morali vrniti domov. Otroka pa že komaj čakata, da take počitnice čim prej ponovimo. Midva pa tudi.

 

V neposredni bližini … 

V Avstriji obstajata dve organizirani obliki hotelskih združenj. Posamezni hoteli morajo za vstop v združenje doseči nivo kakovosti in so tudi ocenjeni glede na vsebino ponudbe. 

Eno združenje se imenujejo Kinderhotels (hoteli za otroke). Pod tem imenom je združenih okoli 50 hotelov, ki jih družijo visoki standardi udobja, storitev ter gostoljubnosti ter ponujajo do 60 ur tedensko brezplačnih aktivnosti za otroke, vključno z varstvom. Drugo združenje obsega več kot 40 otrokom in družinam prijaznih hotelov in apartmajev, imenujejo pa se Familien Hotels oziroma Familien Appartements. Slednji nudijo vse usluge hotela, če pa želimo, lahko za prehrano poskrbimo tudi sami. Poseben primer je tudi veriga družine Falkensteiner, ki je nekaj svojih hotelov povsem prilagodila otrokom. Na spletnih straneh je mogoče naročiti brezplačne kataloge ali pa se prijaviti na obveščanje o ugodnih ponudbah. 

Vsi vključeni hoteli nudijo zelo raznoliko ponudbo za otroke. Že od novorojenčkov naprej. Majhnim otrokom so na voljo posteljice, grelci za stekleničke, košare za plenice, »babyphone«, otroške banjice, otroški stolčki, otroški vozički, nahrbtniki za nošenje otroka, pa tudi prilagojeno mleko in kašice. Velik del »obvezne opreme« tako lahko pustimo doma. Igralne urice, ki se vrstijo večji del dneva, so na voljo otrokom od 3. leta naprej, mlajši otroci pa so dobrodošli v spremstvu staršev. Po predhodnem dogovoru je mogoče tudi individualno varstvo. Otroci, starejši od 3 let, so razporejeni v starostne skupinice in v vsaki skupinici potekajo starosti prilagojene dejavnosti. Za starše pa je na voljo wellness program in razna predavanja (najpogosteje na temo starševstva). 

 

Koristne povezave:

www.kinderhotels.com 

www.familyaustria.at 

www.falkensteiner.com

www.familienhotels.com

www.familien-hotels.de

www.luxuryfamilyhotels.co.uk

www.italyfamilyhotels.it

 

Zakaj na počitnice v družinski hotel? 

Ker ... 

… je hotel poln otrok.

… imajo velike družinske sobe. 

… kuhajo otrokom prilagojeno hrano.

… imajo otroško jedilnico. 

… je otroški vrvež sprejet z nasmehom.

… organizirajo večurno animacijo, prilagojeno starosti otrok. 

… imajo številne aktivnosti za otroke (od igral do bazena). 

… nudijo varstvo za otroke. 

… je na voljo brezplačni najem otroške opreme. 

… je osebje do otrok in staršev zelo prijazno.

… organizirajo predavanja in delavnice za starše?

 

Preberi še:

Triki proti dolgčasu med vožnjo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Bogojina
Cerkev Gospodovega vnebovzetja v Bogojini je rimskokatoliška cerkev, ki je župnijska cerkev Župnije Bogojina. Cerkev se ...
4
Vikendi nikoli niso bili bolj funtastični
Preživite nepozabne družinske trenutke z najboljšo animacijo na Jadranu - Pomladni fantastični vikendi v hotelu Falkenst...
3
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
3
Otroške delavnice, indijanske počitnice ...
Spoznavanje eksotičnih živali, slikanje s prsti, lutkovna delavnica in čisto prave indijanske počitnice. Vse to julija v...
3



Po novem cenejši pogovori v EU – tudi na H...
Počitnic brez mobilnega telefona si ne moremo več predstavljati. Z nami je vedno, tudi v tujini. Zelo dobra novica je pa...
5 predlogov za izlet z mulci
photo
Izkoristimo sončen vikend in ga preživimo aktivno. Z družino se odpravimo na katerega od nam bližjih hribov in se vsi sk...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?