|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Preprečite nadlegovanje vašega otroka na spletu!

M. T., 14.8.2012
Spletno nadlegovanje je precej pogosto in za otroke nevarno, če so v vlogi žrtve, kot tudi če so sami spletni nasilneži. Kateri so znaki, da otrok spletno nadleguje drugega in kako spletno nadlegovanje sploh preprečiti?

image
/11


 

S spletom se vse bolj zgodaj srečajo tudi naši otroci, ki običajno ne ločijo dobrih in slabih strani spletnega okolja. Otroci že v splošnem – na spletu pa še bolj – težje ločijo, kaj se sme in kaj ne, kaj je prav in kaj ne. Odrasli smo tisti, ki jim moramo jasno povedati in jih o tem podučiti.

Nesramnega in žaljivega odnosa otroka ali odrasle osebe, ki mu je otrok lahko podvržen na spletu, si ponavadi otrok ne upa priznati, čeprav ga besede oz. takšen odnos boli in prizadene. Velja pa tudi obratno, otrok si na spletu upa izreči oz. zapisati tudi tisto, kar v resničnem življenju ne bi. Torej, tudi priden otrok je lahko na spletu nesramen, pa se tega v resnici sploh dobro ne zaveda.

 

58 % otrok pravi, da je nekdo bil nesramen do njih na spletu, ampak 53 % otrok pravi, da so izrekali nesramne in grozljive stvari do drugih na spletu.

 

Kako ugotoviti, ali vaš otrok spletno nadleguje drugega otroka?

Dejstvo je, da je otroka pri uporabi spleta potrebno nadzirati, da lahko pravočasno prepoznamo znake, ki kažejo, da je otrok žrtev spletnega nadlegovanja ali pa celo tisti, ki nadleguje druge otroke. Starši ste tisti, ki morate poskrbeti, da je otrok tudi na spletu maksimalno zaščiten.

 

Obstaja nekaj tipičnih znakov, ki kažejo na to, da je lahko prav vaš otrok tisti, ki vede ali nevede, preko spleta nadleguje drugega otroka. Otroka opazujte in bodite pozorni na opozorilne znake, ki kažejo na to, da vaš otrok spletno nadleguje ali vsaj sodeluje pri tem. Najpogostejši znaki so:

- Otrok pogosto obiskuje splet ali pošilja kratka sporočila, še posebej ponoči.

- Kadar hodite mimo njega, ko je pred računalnikom, minimira ali spreminja zaslon na hitro.

- Ko ne more iti na splet, postane jezen.

- Kadar je na spletu, se pretirano smeji.

- Na splet pogosto gre s prijatelji ali s skupino.

- Znak je tudi to, da otrok postane skrivnosten glede spletnih dejavnosti in se upira starševskemu nadzoru.

- Otrok, ki je pred kratkim doživljal travmatično obdobje, kot je ločitev staršev ali izključitev od prijateljev v šoli, pogosteje svoje frustracije izživlja nad drugimi na spletu.

- Otrok, ki je že bil kdaj ustrahovan ali je bil spletno nadlegovan v preteklosti, je tudi sam lahko bolj nagnjen k spletnem nasilju.

- Bodite pozorni, če otrok upravlja z več računi ali profili na spletu.

- Otrok pogosto obiskuje spletne strani, katere ocenjujejo videz

Preprečevanje in prenehanje spletnega nadlegovanja je lahko trdovrtano, vendar je spletno nadlegovanje večji problem kot si v resnici predstavljamo. Otroci lahko nadlegujejo druge, da bi se maščevali, ker so ljubosumni, da pokažejo prijateljem, ali preprosto zato, ker jim je dolgčas. Morda se ne zavedajo vpliva, da njihova dejanja vplivajo na druge in da je nasilje tudi to, da so kruti na spletu.

 

10 načinov, kako lahko starši preprečite spletno nadlegovanje

1. Spodbujanje samozavesti in zaupanje.

Spodbujajte otroke, da bi našli dejavnosti, v katerih uživajo in razvijajo spretnosti, da so lahko ponosni nase. Samozavestni otroci imajo manj možnosti, da bi bili žrtev, lažje se uprejo nadlegovanju, v kolikor jih to doleti.

2. Naj otroci vedo, da je popolnoma naravno, če se vam zaupajo.

Otroci morajo vedeti, da vam lahko povedo karkoli in da vi tudi v najhujših situacijah ne boste vzkipeli.

3. Uveljavljajte starševski nadzor.

Vedeti morate, kje in kdaj gredo otroci na splet, tako se lahko izognete potencialnim težavam.

4. Postavite omejitve glede brskanja po spletu.

Povečajte raje čas otroku v realnem svetu s pravimi prijatelji in družino.

5. Preverjajte otrokov seznam prijateljev.

Poznati morate otrokove prijatelje na mreži in na kakšen način so se spoznali. Preverite, ali so resnično prijatelji z vsakim posameznikom posebej.

6. Bodite na tekočem, kaj se dogaja v šoli, kajti spletno nadlegovanje se resnično dogaja vsepovsod.

Po navadi se dogaja v kombinaciji z osebo, ki ustrahuje v šoli. Povežite se z učiteljem, ravnateljem in svetovalcem.

7. Otroke podučite, naj ne izdajajo svojih gesel.

Nepooblaščene osebi, ki bi lahko dostopale do računov vaših otrok, lahko naredijo gromozanske škode.

8. Povejte otrokom, da se osebne informacije delijo osebno, nikakor preko spleta.

Svoje otroke naučite, da nikoli ne objavljajo svojih osebnih podatkov, kateri se uporabljajo za izkazovanje identitete, ali nadlegovalcem sporočati podatke na druge načine (npr. telefonska številka, elektronski naslov, itd.), kajti ta obvestila ali objave lahko posredujejo drugim brez vašega dovoljenja.

9. Naučite otroke, kako preprečiti in pravi čas sporočiti, da so žrtev spletnega nadlegovanja.

Seznanite sebe (in vašega otroka), s funkcijo »blokiraj«, na različnih omrežjih, ki jih uporabljate in se naučite, kako prijaviti nekoga, ki vas nadleguje preko spleta.

10. Naučite otroke prezreti spletno nadlegovanje.

Otroci sploh ne smejo odreagirati na spletno nadlegovanje, predvsem pa ne poskušati delati povračilnih ukrepov, ali pričeti spletno nadlegovanje širiti naprej. Da postanete spletni nadlegovalec, to ne bo rešilo težav vašega otroka.

Spletno nasilje je potrebno preprečiti preden se sploh prične, zato odprite oči, opazujte in se izobražujte o varni uporabi spleta, da boste lahko o tem podučili tudi svoje otroke.

 

VIR: http://web-center.si

 

PREBERI ŠE:

Desetletniki na facebooku - da ali ne?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
21
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
10
Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
5
Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
4



Kako naj opremimo sobo za osemletnega šola...
photo
Arhitekt odgovarja na vaša vprašanja v povezavi z opremljanjem otroške sobe s pohištvom Planet.
100 družin v ZOO
photo
Kaj imata skupnega sibirski tiger v ljubljanskem živalskem vrtu in nov mlečni izdelek Milk Tiger? Oba se bosta to soboto...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?