|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj si nekateri zapomnijo več kot drugi

Nataša Rosenstein, 24.1.2010
Učenje, ki pomeni pridobivanje novih informacij in izkušenj, je nujno potrebno za uspešno in srečno življenje. Proces učenja je navadno povezan s tremi koraki: pridobivanjem znanj, spretnosti in navad ter ohranjanjem in obnavljanjem pridobljenega.
Ključne besede:

image
/11


V vsakdanjem življenju srečujemo različno uspešne in motivirane učence, katerih vedenje se razlikuje. Velikokrat se sprašujemo, zakaj si nekateri zapomnijo več kot drugi in zakaj so nekateri bolj zavzeti za učenje oziroma pridobivanje novega znanja. Dejstvo je, da sta spomin in uspešnost tesno povezana, tako da brez spomina preprosto ni uspešnega učenja. Boljši spomin ko ima učenec in hitreje ko si snov zapomni, bolj je uspešen in z manj truda dosega uspehe.


KAJ JE SPOMIN?

Spomin je lastnost človeka, da lahko ohrani in kasneje obnovi podatke v možganih. Spomin je miselna dejavnost, ki omogoča priklic informacij in podatkov. Poznamo dolgoročni in kratkoročni spomin; ta se od prvega razlikuje po tem, da so informacije v njem shranjene le nekaj sekund ali minut. Posebnost kratkoročnega spomina je tudi, da zelo hitro zbledi. Človek zaradi pozabljanja ne more vedno natančno obnoviti podatkov, po drugi strani pa podatkov oziroma informacij tudi ne more namenoma pozabiti. V zvezi s spominom se omenja tudi pomnjenje, vendar je pojma treba ločiti. Pomnjenje je proces, ki omogoča, da ohranjamo in obnavljamo podatke.


USPEH JE VEDNO POVEZAN S SPOMINOM

Najpogostejše razlage spomina so povezane s procesiranjem informacij – dejavnostjo človekovega mišljenja pri sprejemanju, shranjevanju in uporabi informacij. V pedagoški literaturi zasledimo več teorij spomina. Raziskave so pokazale, da so razlike v spominu med otroki velike – različni otroci razvijejo različne načine reševanja nalog in problemov. Zaradi tega je treba ugotoviti, kakšni načini so se pri posamezniku razvili, in nato temu prilagoditi učni proces.

Otroci so pri učenju različno učinkoviti in nekateri se morajo za enak učni uspeh bistveno bolj potruditi in žrtvovati več časa kot tisti, ki z učenjem nimajo težav. Raven pomnjenja je pri otrocih različna in kmalu se med njimi pokažejo velike razlike. Nedvomno je pomnjenje ena izmed najpomembnejših sposobnosti človeka, brez spomina pa ne bi bilo učenja in intelektualnega delovanja. Učinkoviti učitelji in prizadevni starši se trudijo preprečevati težave, spodbujajo dejavnost in medsebojno sodelovanje, dvigujejo raven motivacije in spodbujajo radovednost. V zadnjem času se veliko posvečamo vprašanju, kaj naj bi se učenci naučili, premalo pa mislimo na sam proces učenja. Vsakega otroka moramo obravnavati posamično, če želimo, da bo kar najbolj uspešen.


Nasvet:

Osredotočite se na proces učenja in ga poskušajte čim bolj prilagoditi otroku.


ZA UČINKOVITO UČENJE

Če želimo, da bi se naš otrok učil učinkoviteje, je priporočljivo, da:

– določimo dnevni urnik učenja;

– snov razdelimo na več manjših enot;

– med posameznimi sklopi naredimo premor;

– spodbujamo ponavljanje snovi;

– spodbujamo zavzetost/zanimanje za učenje;

– spodbujamo željo po opazovanju, analiziranju in obdelavi informacij;

– spodbujamo željo po povezovanju informacij z drugimi, že pridobljenimi;

– spodbujamo logično razmišljanje;

– prilagodimo sprejemanje informacij otrokovemu učnemu slogu;

– se prepričamo, da otrok razume snov;

– poskrbimo za primerno učno okolje;

– po učenju spodbujamo spanje/počitek;

– nagradimo oziroma pohvalimo otroka za trud in dosežene uspehe.


UČENCI SO RAZLIČNI

Nekateri učenci si informacije zlahka zapomnijo tako, da jih vidijo, zato jih uvrščamo v vizualni tip. Nekateri učenci pa spadajo v drugo skupino, torej v slušni tip. To so učenci, ki si informacije hitreje zapomnijo, če jih slišijo. Priporočljivo je uporabljati različne metode učenja, tako za slušni kot tudi za vizualni tip učencev. Ali veste, v kateri tip spada vaš otrok?

Uspeh in storilnost učenca pri neki nalogi sta odvisna od sposobnosti in motivacije v trenutku opravljanja naloge. Če učencu manjka motivacije, je uspeh navadno slabši.


KAJ JE MOTIVACIJA?

Motivacija je proces, ki uravnava obnašanje človeka in sproži njegovo dejavnost. Motivacija za učenje vpliva na obseg pridobljenega znanja, spretnosti in navad ter na hitrost pozabljanja in pridobivanja znanja. Nenehno pridobivanje znanja je iz dneva v dan bolj pomembno, vse bolj pa je povezano tudi z motivacijo. Samo sposobnosti in prisila pri učenju ne zaležejo; temeljni pogoj za uspešno učenje je predvsem dovolj velika motivacija, kar poudarja tudi pedagoška literatura. Razlog je preprost: »Uspeha ne moremo pričakovati, če ni raven motivacije za učenje dovolj visoka in če se otrok ne zaveda nujnosti in posledic pridobivanja novega znanja in izkušenj.«


KAKO UGOTOVIMO, ALI JE NAŠ OTROK MOTIVIRAN IN KAKŠEN SPOMIN IMA?

Prvo pravilo je opazovanje otroka pri učenju in spremljanje njegovih dosežkov. V pomoč so vam lahko tudi naslednja preprosta vprašanja.

– Ali se vaš otrok z veseljem uči?

– Ali ima vaš otrok pri učenju težave?

– Ali morate svojemu otroku pomagati pri zelo preprostih nalogah?

– Ali morate svojega otroka siliti k učenju?

– Ali mora vaš otrok večkrat ponavljati isto snov?

– Ali so uspehi vašega otroka glede na vloženi trud zadovoljivi?

Odgovori na teh nekaj osnovnih vprašanj vam bodo pomagali hitro ugotoviti, ali je vaš otrok motiviran za učenje oziroma kako je motiviran in kakšen spomin ima.


VZBUDITE ZANIMANJE!

Motiviran učenec se uči z veseljem, zato sproti še krepi svoje interese in potrebo po odkrivanju novega. Navadno tudi rad raziskuje in postavlja številna vprašanja, da pridobi nove informacije. Drugače je pri nemotiviranem učencu; ta se po navadi le stežka prebija skozi učno snov in potrebuje veliko pomoči. Tak otrok nima veselja in interesa za učenje, pa tudi ne potrebe po pridobivanju novih informacij in njihovem povezovanju. Kaj lahko v takem primeru storite starši in učitelji? Predvsem poskrbite, da bo imel otrok dovolj motivacije in da se bo zavedal pomembnosti pridobivanja novega znanja in izkušenj.

Pri nemotiviranih otrocih je treba najprej odkriti glavni vzrok za tako stanje. Učitelji in starši dvigajo stopnjo motivacije s tem, da zaupajo v sposobnosti otrok in v njihov uspeh ter uporabljajo različne tehnike in sodobne učne metode. Ko pri učencu vzbudimo zanimanje za neki predmet in mu privzgojimo učinkovite učne navade, je pol uspeha že zagotovljenega.


Zapomnite si:

Tako kot lahko izboljšamo svojo telesno zdržljivost, lahko z redno vajo izboljšamo tudi spomin! Pomembno je ravnotežje med pomnjenjem in pozabljanjem, potrebna pa je tudi želja po izboljšanju rezultatov.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
19
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
13
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
11
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
Izštevanke (1. del)
Koliko izštevank obstaja? Veliko, bi verjetno vsakdo odgovoril. Ko pa se moramo na hitro eno spomniti pri igri, pa se na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?