|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 mitov o zanositvi

Miha Ambrož, 5.1.2024
Vsi pari, ki si želijo imeti otroke, še posebej pa tisti, ki se soočajo z neplodnostjo, so pripravljeni upoštevati in storiti vse, kar bi pripomoglo k večji verjetnosti zanositve.

image
7 mitov o zanositvi (FOTO: Freepik.com)
/11


Žal poleg preverjenih medicinskih dejstev med ljudmi krožijo številna zmotna prepričanja. Oglejmo si 10 najpogostejših mitov vezanih na plodnost in zanositev:



1. Ovulacija se začne točno s 14. dnem menstrualnega ciklusa.

Trajanje menstrualnega ciklusa se razlikuje od ženske do ženske. Pri nekaterih traja do 35 dni, pri drugih le 20 dni. Začetek ovulacije točneje določimo tako, da od zadnjega dne menstrualnega ciklusa odštejemo 14 dni. Še bolj zanesljive metode določanja začetka ovulacije pa so merjenje bazalne temperature, preverjanje cervikalne sluzi, ali namenski urinski testi.


2. Če se po končanem spolnem odnosu ženska postavi na glavo, bo verjetnost zanositve večja.

Čeprav stoja na glavi zagotovi, da semenčica potujejo v pravi smeri, bo zaradi naravnega nagiba rodil učinek popolnoma isti, če ženska po spolnem odnosu poleži v postelji še 20 do 30 minut. Tako se tudi ogne nepotrebnim glavobolom in se raje prepusti intimnosti s partnerjem.



3. Verjetnost zanositve je večja, če imamo spolne odnose večkrat dnevno.

Nič ni narobe s (pogostim) strastnim ljubljenjem. Toda raziskave kažejo, da za največjo verjetnost zanositve spolnih odnosov ni potrebno imeti pogosteje kot enkrat na dva dni. Ob tem je pomembno poudariti, da naj želja po zanositvi ne postane sama sebi namen in ne zasenči pristno intimnost med partnerjema.



4. Po navadi je neplodna ženska.

V resnici je med pari neplodnih 40 % žensk in 40 % moških, v 20 % primerov pa sta neplodna oba. Razlog za to zmotno prepričanje leži v zgodovinsko šibkejšem socialnem položaju žensk in v ponekod še vedno močno zakoreninjenemu prepričanju „da je za vse kriva žena“.



5. Ženska postane po 35. letu manj plodna.


35. leto starosti ni nikakršna prelomnica po kateri bi ženska nenadoma izgubila svoje reprodukcijske sposobnosti. Dejstvo je, da večina žensk doseže vrhunec plodnosti v prvi polovici dvajsetih let, nato  plodnost upada postopoma. Da bi se ognile nepotrebnemu razočaranju, naj, v kolikor je to možno, odločitve za spočetje otroka ne prelaga na kasnejša leta.


6. Če živimo zdravo, bo naša plodnost večja.

Čeprav lahko nezdrav življenjski slog (predvsem kajenje in prekomerno uživanje alkohola) negativno vpliva na plodnost in reprodukcijsko sposobnost posameznika, pa zdrav življenjski slog izhodiščne plodnosti ne izboljša. To seveda še ne pomeni, da se vam ne splača živeti zdravo.


7. Predhodno uživanje kontracepcijskih tabletk zmanjša plodnost.

Po prenehanju uživanja tabletk se pri večini žensk takoj, pri drugih pa po nekaj menstrualnega ciklih vzpostavi normalna ovulacija. Skrbi vezane na plodnost naj torej ne bi bile razlog, da bi se ogibale uporabi tabletk, saj se te pogosto uporabljajo ne samo za zaščito pred nezaželeno nosečnostjo, ampak tudi za zdravljenje endometrioze, ki je sama lahko povzročitelj neplodnosti.


8. Po prvem otroku je zanositev mnogo lažja.

Statistična vrednost sicer je nekoliko višja, a zanemarljiva. Nekaterim parom se celo zgodi, da po prvi, relativno hitri in enostavni zanositvi, v drugo uspe le po dolgotrajnih naporih. Zagotovil za plodnost žal ni, zato se je dobro zavedati, da je vsaka zanositev tudi neke vrste dar.


9. Zanositev se zgodi takoj, ko se par za to odloči.


Mnogo parov je presenečenih, da se zanositev ne zgodi takoj po prenehanju uporabe kontracepcijskih sredstev. V praksi se izkaže, da je potrebno vse od dveh mesecev do enega leta. In tudi po obdobju enega leta obstaja verjetnost, da bo šele ob ustrezni zdravniški pomoči zanositev vseeno možna.



10. Neplodnost ni pogosta.

Neplodnost prizadene približno 2 % celotnega prebivalstva, oz. 10 % parov v reprodukcijskem življenjskem obdobju. Če vas bremeni neplodnost, se vsekakor zavedajte, da v tej preizkušnji niste sami – poiščite podporo in zdravniško pomoč.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
5
Manj znani znaki ovulacije
Čas ovulacije je najugodnejši čas zanositve. V članku preverite manj znane znake ovulacije, ki vam povedo, da je idealen...
4
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
3
Biokemična nosečnost: ko zarodek umre tako...
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za ...
3



Vajine skupne priprave na nosečnost
Te priprave bodo ne le povečale možnosti za nosečnost, temveč bodo tudi okrepile vajino ljubezen in vaju tako še bolje p...
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?