|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najpogostejša vprašanja o plodnosti in zanositvi

Helena Mlakar, 30.4.2023
Ko se par odloči, da je čas za otroka, se pojavi tisoč in eno vprašanje. Kaj, če bom težko zanosila? Kaj, če ima partner težave s plodnostjo? In kaj pomeni, če sva starejša od 30 let? Preberite odgovore na najbolj pogosta vprašanja.

image
Sta začutila, da je čas za otroka? (Freepik.com)
/11


Ali bom težko zanosila, ker imam močno ali neredno menstruacijo?

Načeloma jakost menstruacije ne vpliva na zanositev. Nekatere ženske imajo šibko in le nekaj dni trajajočo menstruacijo, spet druge imajo močno in sedem, osem dni trajajočo. To je povsem normalno. Če pa imate občutek, da je vaša menstruacija izredno močna, lahko obiščete ginekologa in se prepričate, da niso v ozadju bolezenski znaki, kot je denimo endometrioza ali miomi.

Če je vaša menstruacija neredna, potem je težje načrtovati zanositev, saj boste težje sami ugotovili, kdaj imate ovulacijo oziroma kdaj ste najbolj plodni. Tudi tukaj vam bo lahko pomagal posvet z ginekologom.

 

PREBERITE TUDI: Ovulacija: miti in dejstva


Ali bom težje zanosila, ker sva oba s partnerjem starejša od 30 let?

Pri moškemu starost bistveno ne vpliva na plodnost, pri ženskah pa je drugače. Plodnost začne pri ženskah po 35. letu starosti upadati, zato ne bodite preveč razočarani, če vam ne bo uspelo "v prvo".


Ali bom težje zanosila, če ima partner malo semenčic v semenski tekočini?

Malo semenčic v semenski tekočini zmanjšuje plodnost pri moškemu. Navadno to pomeni, da moški v tem primeru potrebuje dodatne preglede in morda tudi zdravljenje. Vzrokov za manjše število semenčic je več, včasih pomaga že, da moški začne nositi bolj ohlapna oblačila, opusti kajenje in pitje alkohola.


Kakšne so statistične možnosti, da zanosim že pri prvem poskusu?

Če imate spolni odnos v najprimernejšem delu ciklusa - to je v času ovulacije - in ne vi ne vaš partner nimata težav s plodnostjo, je verjetnost, da boste zanosili že pri prvem poskusu 25-odstotna. V drugih delih menstruacijskega ciklusa - torej, ko nimate ovulacije - pa je možnost seveda veliko manjša.

 

PREBERITE TUDI: Ali lahko zanosim med menstruacijo?


Kaj je lahko vzrok, da ne morem zanositi?

Možnost, da kljub rednim spolnim odnosom ne zanosite, je največja pri treh vzrokih in sicer: 1) če imate neredne ovulacije, 2) če imate okvarjene jajcevode ali 3) če je v semenski tekočini vašega partnerja premalo živih semenčic.


Ali lahko zanosim, če sem stara 45 let ali več?

Če imate še vedno redno menstruacijo, potem ste teoretično še plodni. Vendar pa so vaša jajčeca slabše kakovosti, kot so bila včasih. S starostjo ženske pa se tudi jajčeca ne sprostijo več v vsakem ciklusu, tako kot so se nekoč. V primeru, da želite zanositi po 45. letu, se zato posvetujte z ginekologom.


Partner gre na pregled semenske tekočine. Kaj to pomeni?

Če ne morete zanositi, potem bodo pri partnerju s pregledom ugotovili, koliko ima živih semenčic v semenski tekočini oz. kakšna je njegova plodnost.


Imam zamašena jajcevoda. Ali to pomeni, da sem neplodna?

Jajčece potuje iz jajčnika do maternice po jajcevodih. Če je ta zaradi pelvičnih ali trebušnih vnetij zamašen, se možnost zanositve lahko zmanjša.

 

PREBERITE TUDI: Pogosta bolezen, ki vpliva na plodnost


Ali lahko v primeru, da jemljem zdravila za plodnost, rodim dvojčke ali celo trojčke?

Da, če jemljete zdravila za plodnost, se verjetnost, da boste rodili dvojčka ali več otrok, poveča na razmerje ena proti deset.


Ali kontracepcijske tabletke zmanjšujejo možnost zanositve?

Zaenkrat ni še nobenih dokazov, da bi jemanje kontracepcijskih tabletk vplivalo na zanositev. Vsekakor pa je treba upoštevati vpliv hormonskih dodatkov na splošno zdravje ženske.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako sploh pride otrok na svet?
Že od osnovne šole vam je najbrž precej jasno, kako se naredi otroka. Pa vendar, vprašajmo se, kdaj se proces v resnici ...
7
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
3
Kakšne so vaše možnosti, da rodite dvojčka?
Da bi natančno ugotovili, kateri geni povečujejo možnosti, da bo bodoča mati rodila dvojčka, so znanstveniki analizirali...
3
Koliko časa po porodu je nosečnost rizična?
Najnovejša raziskava je pokazala, kdaj mora biti nosečnica še nekoliko bolj previdna, da ne ogrozi svojega zdravja in zd...
3



Bakterija, ki povzroča raka
V Sloveniji je kar četrtina ljudi okužena okužena z bakterijo Helicobacter pylori, ki povzroča raka na želodcu. Odziv na...
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?