|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Ritmična gimnastika je šport, ki ga odlikujejo izredna gracioznost in eleganca, spodbuja smisel za ritem in glasbo, izraznost in ustvarjalnost. Preveri, zakaj je ta šport dober za otroka in kdaj z njim začeti.

image
/31


Ritmična gimnastika je šport, ki ga odlikujejo izredna gracioznost in eleganca, elementi klasičnega baleta, bleščeči dresi in skoraj akrobatske plesne sestave na tepihu. Ker se sestave izvajajo z glasbeno spremljavo ritmika spodbuja tudi smisel za ritem in glasbo, izraznost in ustvarjalnost. Ritmičarke odlikujejo motorične sposobnosti kot so koordinacija, gibljivost, ravnotežje in moč, ki jih razvijajo z vztrajno vadbo. V tem estetskem športu pa ni dovolj le povezanost različnih elementov ob spremljavi glasbe, pač pa tudi zahtevne ročne spretnosti z rekviziti – kolebnico, obročem, žogo, kiji in trakom.

 

Kdaj začeti z vadbo in nivoji vadbe

Priporočena starost za začetek vadbe za vrhunski šport je med 4 in 6 let, izjemoma tudi do osmega leta. Takrat se deklice z lahkoto učijo osnov ritmične gimnastike preko igre. S sedmimi ali osmimi leti deklice že začnejo s prvimi tekmovanji. Deklice, ki zgodnji vpis zamudijo, imajo še vedno možnost da se vključijo v A1 ali C program.

 

V Sloveniji imamo tri nivoje vadbe glede na stopnjo in zahtevnost treningov in tekmovanj. Vrhunski A in rekreativni A1 program potekata v klubih. Rekreativni C program, pa poteka na osnovnih šolah pod vodstvom društev.

Začetnice v klubih vadijo praviloma dvakrat tedensko po eno uro, nato pa se količina treningov povečuje z napredovanjem v višje kategorije. Tekmovanja potekajo v štirih starostnih kategorijah: mlajše deklice, deklice, kadetinje, mladinke in članice. Mlajše deklice (stare do devet let) že vadijo dva ali trikrat tedensko po 2 ali 3 ure, deklice tri ali štirikrat tedensko, kadetinje pa že vsak dan po tri ure. V A1 programu deklice vadijo dva do trikrat tedensko po dve ali tri ure tudi v kategoriji članic.


 

Svoje znanje predstavimo na domačih in mednarodnih tekmovanjih

Na tekmovanjih se dekleta predstavijo individualno, v skupinskih sestavah ali sestavami v parih in trojicah. Mednarodni program za posameznice predpisuje štiri sestave, vsako s svojim rekvizitom. Tako se, v primerjavi z gimnastiko, ne morejo odločiti le za enega, ki jim najbolj ustreza. Z letom 2013 vstopamo v nov olimpijski ciklus in pravilnik se bo precej spremenil. Najvišja ocena bo po novem znaša dvajset točk. Deset jih dobijo za težine s telesom in rekvizitom in deset za brezhibno izvedbo. Sodnice prve komisije bodo v tekmovalni sestavi seštevale točke za pravilno izvedene težine s telesom (skoke, ravnotežja in obrate), plesne korake, rizike (meti z rotacijami kot so prevali, kolesa, premeti ...) in brezhibno izvedena mojstrstva z rekviziti. Druga komisija sodnic bo odštevala točke za izvedbene napake s telesom in rekvizitom, neusklajenost tekmovalke z glasbeno spremljavo in nepovezanost koreografije, glasbe in izvedbe tekmovalke.


 

Zgodovina ritmične gimnastike

Začetki te graciozne oblike gimnastike segajo v pozno devetnajsto in zgodnje dvajseto stoletje. Tedaj se pri skupinskih telovadnih nastopih pojavijo prve preproste oblike koreografij. Kot športno panogo so jo začeli gojiti v bivši Sovjetski zvezi v 40-ih letih prejšnjega stoletja, leta 1949 je bilo tam tudi prvo nacionalno prvenstvo v ritmični gimnastiki. Prvo mednarodno tekmovanje je bilo leta 1961, na njem so tekmovale ritmičarke iz Sovjetske zveze, Bolgarije in Češke (takratne Češkoslovaške). Prvo svetovno prvenstvo je bilo leta 1963 v Budimpešti, na njem je sodelovalo 28 športnic iz 10 evropskih držav. Na Olimpijskih igrah nastopajo ritmičarke od leta 1984.

Ustanoviteljica ritmične gimnastike v Sloveniji je bila legenda slovenskega športa profesorica Jelica Vazzaz. Pod njenim vodstvom so se začeli uspešni koraki slovenske ritmike.

 

Danes se ritmična gimnastika sijajno in hitro razvija in postaja tudi vse bolj popularna. Še vedno pa svetovni vrh krojijo Rusinje, Ukrajinke, Belorusinje, Bolgarke in druge tekmovalke, večinoma iz vzhodnih držav.


 

Rekviziti v ritmični gimnastiki

  • Kolebnica

Kolebnica je prvi rekvizit, s katerim se najprej srečajo začetnice na vadbi, saj praviloma na začetku treninga delajo poskoke čez kolebnico za ogrevanje. S kolebnico se izvajajo vrtenja, meti, ujemi in manipulacije. Predvsem pa so za kolebnico značilni poskoki in skoki. Ti so lahko enojni ali dvojni, čez odprto ali prepolovljeno kolebnico, naprej, nazaj, s prekrižanimi rokami, z obračanjem telesa itd. Dolžina kolebnice je odvisna od višine tekmovalke in znaša približno dve dolžini od ramen tekmovalke do tal. Na koncih kolebnice so vozli (in ne ročaji). Kolebnica ni nič drugega kot 8mm debela vrv (prusik po plezalsko), ki jo lahko kupite na metre v vrvarni ali športnih trgovinah s plezalsko opremo.

  • Obroč

Tipična rokovanja z obročem so različni meti in odboji, kotaljenja po telesu in po tleh ter vrtenja. Obroč je rekvizit, s katerim je najlažje izvajati elemente brez pomoči rok. Zato je zelo atraktiven rekvizit, saj ritmičarke veliko metov in ujemov izvedejo z nogami ali pa ga celo ponovno odbijejo z nogo, hrbtom ali ramenom. Velikost obroča je odvisna od višine tekmovalke, segati ji mora do bokov. Tekmovalke izberejo sebi primeren obroč izmed obročev standardne velikosti premera (65, 70, 75, 80 in 85cm). Ker je zadnje čase moderno in zanimivo samo še bleščeče se obroči ovijejo s samolepilnimi trakovi različnih bleščečih barv. Če ne najdemo trakov si pomagamo s tapetami, ki jih razrežemo na trakove in potem oblepimo obroč. Tukaj pride do izraza tudi umetniška žilica tekmovalke (ali njenih stašev), saj je vsak obroč vrhunske tekmovalke unikatna umetnina.

  • Žoga

Žoga velja za najbolj eleganten rekvizit. Osnovni elementi so meti, kotaljenja in osmice in odboji. Dekleta jih začno vaditi že po drugem letu učenja. Meti in ujemi so praviloma izvedeni z eno roko. Kasneje postanejo tako meti kot kotaljenja mnogo zahtevnejši. Ujemi se izvajajo z nogami ali s trupom, možni so tudi odboji, in to s hrbtom, rokami in nogami. Tudi kotaljenja se lahko izvajajo po vseh delih telesa in v različne smeri. Žoga za ritmično gimnastiko ima premer 180-200mm in tehta 400-450 g.

  • Kiji

Kiji so zahteven rekvizit predvsem zaradi tega, ker dela tekmovalka s parom kijev, kar je koordinacijsko zelo zahtevno. Poleg tega pa mora biti na tekmovanjih tudi posebej zbrana, saj mora veš čas misliti na dva rekvizita. Za kije so značilna različna vrtenja, mlini in meti. Poznamo male in velike mete, mete z enim ali dvemi kiji, simetrične ali asimetrične. Kij ima dve glavici, eno veliko in eno majhno. Ujem mora biti praviloma izveden s prijemom za malo glavico, vrhunske tekmovalke pa ujamejo kij tudi za hrbtom, z nogo, pomočjo drugega kija ali kakšnim drugim delom telesa. Tekmovalni kiji so dolgi 45 cm, najdemo pa tudi manjše, primernejše za mlajše deklice ki merijo 41 ali 35 cm.

  • Trak

Najljubši rekvizit vseh malih deklic, ki gledajo ritmično gimnastiko po televiziji in v živo. Zgleda izredno lahko, vendar je trak priznan kot najtežji rekvizit. Delo z njim je zahtevno že zaradi njegove dolžine, saj meri šest metrov. Z njim je mogoče oblikovati različne like, kot so kače, spirale in krogi. Pomembno je, da se med gibanji trak ne dotakne tal in telesa. Trak je fleksibilno pripet na pol metra dolgo tanko palico, tako da se svobodno giblje. Za ta rekvizit so značilni različni meti, pri katerih je treba ujeti trak na koncu palice, ter tako imenovane risbe, spirale in kače. Ob morebitnem nakupu za vašo deklico povprašajte po štiri metrskem traku, saj je to več kot dovolj za nadebudno začetnico.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
11
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
10
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
7



Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
Kako ustvariti umetniške pirhe?
photo
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?