|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Pobuda Kava na zalogo je zajela tudi Slovenijo. Za kaj gre? Prideš, spiješ kavico, plačaš pa dve ali več in tako se ustvarja zaloga v naprej plačanih kav za tiste, ki si toplega napitka ne morejo privoščiti.

image
/51


 

Pobuda Kava na zalogo (s kratico KNZ, it. caffè sospeso , ang. suspended coffee), ki se kot gibanje neustavljivo širi po celem svetu, je zajela tudi Slovenijo. Gre za tradicijo plačevanja kave na zalogo, ki izvira v neapeljskih kavarnah. Gostje pridejo v kavarno, spijejo kavo, plačajo pa dve ali več. Tako se ustvarja zaloga vnaprej plačanih kav za tiste, ki si toplega napitka ne morejo privoščiti.

 

Oseba, ki si zaželi toplega napitka in si ga ne more privoščiti, vstopi v lokal in povpraša, ali imajo kakšno kavo na zalogo. Ideja o novem načinu plačevanja kav se je v gostinskih lokalih v Sloveniji že prijela. Pobudnice in podporniki gibanja si prizadevajo, da bi se v naslednjih mesecih udomačila tudi med tistimi, ki jim je namenjena.

 

Kava na zalogo je izraz dobre volje in omogoča skromen užitek ljudem, ki so zaradi revščine socialno izključeni. Z nakupom kave na zalogo prijazno in na enostaven način polepšamo dan neznani osebi. Po neapeljskem izročilu podarjena kava osebi, ki jo plača, prinese srečo, gostinski lokal pa umesti na »zemljevid ljudem prijaznih podjetij«. K pobudi so vabljeni lokali, ki stavijo na pristne, neizključujoče odnose med ljudmi. Plačevanje kave na zalogo temelji na zaupanju, na simboličen način prispeva k solidarnosti in povezuje različne sloje ljudi.

 

Grafična podoba slovenske različice KNZ prispeva k večji prepoznavnosti lokalov, ki nudijo kavo na zalogo. Hkrati spodbuja k pitju kave v lokalih, ki podpirajo namene pobude KNZ. Pobudniki so že pripravili informativni letak, s katerim prostovoljci seznanjajo gostince in uporabnike sistema KNZ po slovenskih krajih. Prostovoljce za razširjanje ideje na terenu še iščejo, zato bodo veseli vsakega, ki se jim javi.

 

Sporočilo gibanja je, da plačilo kave neznancu ali neznanki v stiski ni dajanje miloščine, temveč izraz prijaznosti, povezanosti in solidarnosti. Podpornice in podporniki pobude se zavedajo možnosti, da pride do zlorab zaupanja, vendar stavijo na poštenost in človekoljubnost vseh vpletenih.

 

logo kava na zalogo

Preverite album »Lokali s ponudbo KNZ« na FB strani gibanja,

kje je trenutno mogoče dobiti oz. kupiti kavo na zalogo.

 

 

Aktivnosti gibanja KNZ lahko spremljate na družabnem omrežju facebook (Kava na zalogo) ali jim pišete na kavanazalogo@gmail.com. Imena niso pomembna, gre za anonimno množico prijaznih ljudi.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako opremiti kotiček za učenje?
Ni nujno, da ima otrok svojo sobo za učenje, nujno pa potrebuje kotiček, ki je namenjen izključno pisanju domačih nalog ...
4
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
3
Dodatek za družine z enim ali dvema otrokoma
Vlada je v drugem protikorona paketu finančnih ukrepov dodatno razširila krog prejemnikov različnih pomoči in med njimi ...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?