|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sanjski piknik

Bališ Petra, 1.2.2010
Že od nekdaj občudujem lepe pletene piknik košare, kjer so na notranji strani pokrova pripeti keramični krožniki ter pravi pribor.
Ključne besede:

image
/11


Že od nekdaj občudujem lepe pletene piknik košare, kjer so na notranji strani pokrova pripeti keramični krožniki ter pravi pribor. V notranjosti pa sta dva steklena kozarca s pecljem in poleg predviden prostorček za steklenico (vina seveda) in nekaj hrane. Koliko je košara v resnici uporabna, ne bi vedela. S takšno košarico se vidim sredi idilične jase ob gozdu, kjer na pogrnjeni odeji udobno zleknjena klepetam s svojim moškim. V rokah drživa kozarca, napolnjena z rdečim vinom, na krožniku se bohotita slastna sendviča (kot v ameriškem filmu) in najin smeh odmeva po bližnjih gorah.


Moje resnične »piknik« izkušnje so popolnoma drugačne, vsaka zase pa je posebna in simpatična. Naj vam natrosim nekaj idej in receptov, ki bodo popestrili vašo družabno prireditev na prostem. Najpomembnejše je, da se boste imeli luštno, ne glede na to, kaj bo na krožniku in kje se bo piknik odvijal. Tudi domači vrt ali dnevna soba v deževnem popoldnevu (otroci bodo navdušeni!) je v dobri družbi vedno prava izbira.


NEKAJ ZA V USTA

Priloge lahko pripravite že doma. Če ste korajžni, se lotite tudi peke kruha. Občudovanje in oblizovanje ob topli domači dobroti je zagotovljeno.


  • Pečena zelenjava

Jajčevce, bučke, rdečo in rumeno papriko ter čebulo in paradižnik narežemo na večje kocke in na razbeljeni (najbolje rebrasti) ponvi popečemo na olivnem olju. Zelenjave mora biti v ponvi le toliko, da pokrije dno, sicer se ne bo pekla, ampak dušila. Posolimo, najbolj drzni si jo lahko začinijo s čilijem ali tabaskom. To je to – enostavno, zdravo in slastno.


  • Krompir s kislimi kumaricami

Ohlajenemu kuhanemu krompirju, narezanemu na kocke, dodamo naribane kisle kumarice, začinimo z olivnim oljem in s kisom od kumaric, za piko na i pa še malo kisle smetane in svežega peteršilja. Njami!


  • Kumarična solata

Sveže kumare narežemo na manjše kocke, solimo in prelijemo z navadnim jogurtom. Po želji dodamo strt česen in poper. Preprosta, a odlična solata.


  • Brez paradižnika ni piknika

Navaden »paradajz« naj zamenja paradižnik češnjevec z mocarelo in s svežo baziliko. Kapljica ali raje dve olivnega olja in balzamični kis. Mmm, se mi že cedijo sline …


  • Brez mesa verjetno ne gre?

Piščanec, kotleti, hrenovke in ražnjiči so »piknik« klasika. Morda bi lahko letošnjo sezono piknikov otvorili s konjskimi pleskavicami ter žrebičkovimi bifteki. Konjsko meso je izredno zdravo, saj ima malo maščob ter veliko železa in beljakovin. Naj namignem le to, da meso že dan prej »namočite« v marinado. Sol in poper sta obvezna oprema, rdeča, a ne pekoča mleta paprika, drobno sesekljan česen in veliko olivnega olja ter nekaj požirkov belega vina. Na piščanca prija tudi kari. Meso bo mehko in sočno, če ga boste čez noč pustili v hladilniku v sočni marinadi. Meso prijetno osveži tudi limonin sok.


IGRAJMO SE

Piknik in priprava žara ter hrane je obred, pri katerem naj sodelujejo tudi otroci. Po kosilu pa je čas za igro. Če so žoga in loparji po pomoti ostali doma, se spomnite iger, ki ste (smo) se jih igrali v rani mladosti, npr. zemljo krast, kavbojce in indijance, skrivalnice (lahko skrivate predmet), iskanje skritega zaklada ali pa le preprosto odkrivate naravo in pustite otrokom, da vam jo orišejo skozi svoje oči.


»PIKNIK« TEGOBE

Rado se zgodi, da nam kakšna nesreča pokvari prijetno vzdušje. Piki žuželk, padci, odrgnine ali opekline niso prijetne tegobe, zato bodite pripravljeni in imejte s seboj primerna zdravila ali mazila in repelente. Predvsem bodite pozorni na pravilno pripravo in shranjevanje hrane (v hladilnih torbah) in higieno rok, saj se poleti v vročini bakterije zelo hitro razmnožujejo. Zelo nevarna je salmonela, ki povzroča črevesno okužbo. Živila, ki so nevarnejša za okužbo, so: piščančje meso, mleto meso, surova jajca, jedi, ki vsebujejo surova jajca (tiramisu, doma narejena majoneza) ter nekatera druga živila. Meso naj bo dovolj pečeno, predvsem naj se surovo ter pečeno meso ne križata. Previdnost ni odveč, saj je bolezen neprijetna in se lahko konča z nevarnim zapletom dehidracije.


IN ŠE ZA KONEC

Vsekakor je potrebno, da za seboj počistite in ne puščate sledov. Narava je bila prijazna do vas in vam ponudila kotiček za sprostitev. Bodite prijazni z njo tudi vi!


PIKNIK ZA OČKA

Očka je bil neroden in si je zlomil nogo. Že dolgo leži v postelji in je nesrečen, ker ne more nikamor. Tudi jaz bi imel zlomljeno nogo, ker mi potem ne bi bilo treba v šolo in bi lahko cel dan gledal televizijo in jedel v postelji. Z mamico sva mu pripravila presenečenje. Piknik. Kar v njegovi sobi. Zelena odeja na postelji je postala velik travnik, in ko sem majčkeno polil kokakolo po njej in po mami, sem rekel, da je tako, kot da bi po travi lezle take malo bolj velike mravlje in druge žuželke. Očka se je smejal in vprašal mamico, če ima kaj proti pikom mrčesa, ki ji lezejo po hlačah. Mamica se je tudi smejala in rekla, da je to pozabila kupiti, čeprav je to obvezna oprema vsakega piknika, ampak da ve, kako bo odstranila to nadlogo. S praškom, je dodala. To se mi je zdelo super, saj na pravem pikniku tudi kaj lahko polijem, pa se nihče ne jezi.Zame in za Manco je mamica pripravila pečene hrenovke. To imava oba rada in sva se malo skregala, kdo jih bo pojedel več. Za očka pa je pripravila pečene bučke in drugo zelenjavo vseh barv in solato iz paradižnika, pečen krompir in piščančka. Sem videl, da je vse to spekla kar v pečici in ne tako na ognju, kot to naredi očka. Žogali se nismo preveč, ker v sobi ni bilo prostora in ker očka ne more brcati z mavcem in ker sem razbil sliko mamice in očka, ko sta bila še mlada. Ne vem, zakaj sta se jezila, saj smo mogli po tleh tako ali tako vse pomesti, ker je bilo veliko drobtin od kruha in en košček hrenovke, ki je padel Manci. Malo sem bil užaljen, ampak ne prav dosti, ker kdor je užaljen, ne dobi sladoleda. Oči je rekel, da je to prav super piknik, saj bi se na pravem pikniku, kjer ni hladilnika, sladoled stopil in ga ne bi mogli jesti. Malo smo se kartali črnega petra, ker je tako hotela Manca. Jaz vedno vse premagam, pa skoraj nič ne goljufam, potem pa smo se šli še domine. Na koncu smo se skupaj ulegli na posteljo in objeti gledali televizijo. Meni se je zdel tale piknik malo hecen, saj nismo imeli niti plastičnih krožnikov in se nismo mogli poditi naokoli, pa zelo smo mogli paziti, da še kaj ne polijemo ali stresemo po postelji. Ampak imeli smo se pa zelo lepo in smo se veliko smejali. Oči je objel mamico in rekel, da smo mu polepšali bolniško. Ne vem, kaj je bolniška, ampak važno je, da bil očka tako dobre volje, da je končno pustil, da se mu podpišem na mavec.

Jaša, 10 let


Članek objavljen v Ringarajine iskrice, Maj 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
16
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
11
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6



Velikonočne ustvarjalne ideje
photo
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?