|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Škrlatinka: Otrok to nalezljivo bolezen lahko preboleva večkrat

P.L., 13.12.2022
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko zanjo otrok zboli večkrat. Če je ne zdravimo, lahko pride do zapletov.

image
Tipični simptom škrlatinke, ki ga lahko hitro prepoznajo tudi starši obolelega otroke, je pordel jezik ter nenavadno rdeča lička. (Freepik.com)
/11


Škrlatinko povzroča streptokoka bakterija, prenaša se kapljično, je zelo nalezljiva. Najpogosteje zanjo zbolijo otroci, preden postanejo imuni, se lahko bolezen večkrat ponovi. Bolezen spremljajo tipični simptomi, ni pa nujno, da ima otrok vse.

Če sumite, da jo otrok ima, morate obiskati zdravnika, saj ne-zdravljenje lahko povzroči posledice.

 

Tipični simptom je pordel jezik

Tipični simptom škrlatinke, ki ga lahko hitro prepoznajo tudi starši obolelega otroke, je pordel jezik ter nenavadno rdeča lička; na obrazu bel trikotnik od nosu do ust.

Od okužbe do izbruha bolezni mine v povprečju tri do sedem dni. Bolezen se lahko začne z glavobolom, bruhanjem, povišano telesno temperaturo, z vnetim in bolečim žrelom. Z bolečinami v trebuhu. Jezik je najprej obložen in bel, nato se lušči in postane malinasto rdeč. Bolezenski znaki so podobni angini (škrlatinka je vrsta angine).

 

škrlatinka

Zelo značilna simptoma škrlatinke sta pordel jezik in nenavadno rdeča lička. (FOTO: Bbc.com

 

Značilen rdeč kožni izpuščaj

Za škrlatinko je značilen rdeč, droben kožni izpuščaj. Ta se največkrat pojavi dva dni po povišani telesni temperaturi. Najprej se pojavi na prsih, pod pazduhami in za ušesi, nato se pojavi na jezičku v ustni votlini (obraz ni prizadet). Izpuščaj izginja tri do štiri dni po pojavu, koža se začne luščiti (tudi na dlaneh in podplatih). Izpuščaj je navadno gosto razporejen po koži, včasih srbi. Včasih pa ga sploh ni.

 

ŠKRLATINKA

Za škrlatinko je značilen rdeč, droben kožni izpuščaj. (FOTO: Freepik.com)

 

Obisk pri zdravniku

Če sumite, da ima otrok škrlatinko, je nujen obisk pri zdravniku. Ta bo vaš sum potrdil s temeljitim pregledom in z brisom žrela. Otroku bo, tako kot pri angini, predpisal antibiotike. Z jemanjem zdravila pa bolezen ni več kužna.

 

Če bolezni ne zdravimo, lahko pride do resnih zapletov

Do zapletov pri škrlatinki lahko pride, če bolezni ne zdravimo ustrezno. Pride lahko do sepse zaradi vdora bakterij v kri. Lahko pride do vnetja ušes, bakterijski pljučnice, gnojnega vnetja v prsnem košu, meningitisa ali celo do sistemske sepse.

Prav tako se, če bolezen ne zdravimo, lahko pojavi sekundarni maligni sindrom, kar pomeni ponovno povišano telesno temperaturo, vneto žrelo, možna je okužba ledvic.

 

PREBERITE TUDI: Nalezljive otroške bolezni

 

Obvezno obvestiti tudi vrtec oziroma šolo

Če otrok zboli za škrlatinko, morate o tem obvestiti tudi vrtec ali šolo, ki jo obiskuje, saj je bolezen nalezljiva. Otrok je kužen vsaj še 24 ur od prve doze antibiotika, doma pa mora ostati teden dni. V tem času naj počiva, pije dovolj tekočine. Zelo pomembno je, da poje antibiotike do konca oziroma, da zdravljenje poteka tako, kot je predpisal zdravnik ali pediater.


Če imate vprašanje o otrokovem zdravju, ga lahko zastavite Ringarajinim strokovnjakom - pediatrom TUKAJ.

 



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
44
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
19
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
9
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7



Ko se rodi otrok, se rodi mama
Danes ponosno predstavljam intimno otroško olje, ki je rezultat moje ljubezni do mojega otroka in moje zaščite do nje, k...
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?