|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sladke razvade povzročajo prehlade

Aleš Pirc, 14.2.2022
V primeru, da z narobe izkazano ljubeznijo vzgojimo mladega »sladkornega odvisnika«, tvegamo, da bo otrok dovzetnejši za prehlade, bolezni ter druga obolenja.

image
Dolgoročno lahko pretirana uporaba sladkorja povzroča otroku poleg prehladov tudi različna vnetja, kronična obolenja, sladkorno bolezen, prekomerno debelost, motnje živčnega sistema in hude poškodbe zobovja. Freepik.com
/11


»Vse razvade imajo sladek začetek in grenak konec!« pravi star slovenski pregovor.

 

V jesensko-zimskem času, ko je virusov največ in verjetnost za razvoj različnih bolezni velika, živi večina staršev v strahu. Otroci se v teh mesecih zadržujejo v zaprtih prostorih in del dneva preživijo skupaj z že obolelimi sovrstniki. Ker od začetka okužbe do izbruha bolezni običajno pretečejo 1–3 tedni, je zato le malo možnosti, da bi jih lahko obvarovali pred »neželenimi« stiki. Kljub temu obstaja preventivna možnost, ki našemu otroku zagotavlja večjo odpornost in hitrejšo ozdravitev. To pa je odvisno le od nas staršev, kako bomo pomagali otrokovemu imunskemu sistemu.

 

PREBERITE TUDI: Zdrave sladkarije za otroke


Sladkor – prekletstvo naše civilizacije

Ko boste preverili, koliko sladkorja in sladkih izdelkov mesečno porabite za otroško prehrano in sladkarije, boste lahko z razlogom zaskrbljeni. Nekateri imenujemo sladkor kar »prekletstvo naše civilizacije«! Ker je sladkor razmeroma poceni, vidi živilska industrija svoj najdonosnejši posel prav v sladkih izdelkih. V pecivu, tortah, čokoladnih izdelkih, sirupih, marmeladah, bonbonih, sladoledih, kakavu za otroke, … sta skoraj dve tretjini porabljenega sladkorja (!), izbira pa se neprestano veča. Dolgoročno lahko pretirana uporaba sladkorja povzroča otroku poleg prehladov tudi različna vnetja, kronična obolenja, sladkorno bolezen, prekomerno debelost, motnje živčnega sistema in hude poškodbe zobovja.


(Pre)sladka ljubezen

Otrokom je sladkoben okus zelo prijeten in ga takoj sprejmejo. Naloga nas staršev in starih staršev je kontrola sladkorja v otrokovi dnevni prehrani. V primeru, da z narobe izkazano ljubeznijo vzgojimo mladega »sladkornega odvisnika«, tvegamo, da bo otrok dovzetnejši za prehlade, bolezni ter druga obolenja. Starši lahko ljubezen dokazujemo na druge načine, nikakor pa ne s pripravo ali z nakupom presladkih živil. S sladkorjem namreč neprestano rušimo ravnovesje v otroškem telesu. Ob tem le-to občuti pomanjkanje rudnin in vitaminov, ki jih že z normalno prehrano zelo težko zagotovimo. Telo ga zato črpa iz svojih zelo omejenih zalog in s tem zmanjšuje oskrbo imunskega sistema ter obrambo pred virusi.


Kako in s čim nadomestiti sladkor?

Že v prejšnjih številkah smo predstavili načine ustvarjalnega kuhinjskega igrišča in vključevanja otrok v spoznavanje novih okusov in bolj zdrave prehrane. Investirajte svoj prosti čas in vključite otroke v pripravo jedi, s katerimi lahko vplivamo na njegov odnos do hrane in sprejemanja novih okusov. Tudi pri odnosu do sladkega okusa je tako. Če je otrok že »sladkorni odvisnik«, boste imeli nedvomno težjo pot. Soočiti se boste morali s to razvado, ki pripelje tudi do konfliktnih situacij. Treba je biti načelen in vztrajen. Misel, da gre za otrokovo zdravje in razvoj, vam bo pomagala.

 

PREBERITE TUDI: Zdrav rižev narastek z mandlji


Nekaj preprostih postopkov, ki jih lahko vključite v svoje kreativno kuhinjsko igrišče.

1. Že sama sprememba v vsebini in kakovosti uravnotežene domače prehrane vodi do manjše potrebe po sladkorju. Otroka navajajte na zdrav način prehranjevanja, ki smo ga omenili v prejšnji izdaji Ringarajinih iskric, s svežo zelenjavo in sadjem, polnovrednimi žiti, biološko pridelano hrano, nenasičenimi maščobami, …

2. Zavestno zmanjšajte nakup sladkarij in presladkih izdelkov. Otroku jasno sporočite, zakaj ste se odločili za tako zmanjševanje, in izrazite svojo ljubezen do njega. Lahko se pogovorite o boleznih, ki jih povzroča sladkor. Priznajte tudi svoje napake in odločitve v preteklosti. Dokažite mu, da lahko živi tudi z minimalno količino sladkorja. Naj mu to preide v navado.

3. V trgovini izberite pecivo iz različnih vrst žit brez sladkorja, ki jim dodate suho sadje, oreščke ali rozine. Najbolje je, če otroku za priboljšek ponudite sveže sezonsko sadje, pozimi pa lahko izbira med jabolčnimi krhlji, suhimi hruškami, marelicami, slivami, dateljni, ... Za malo slajše okuse v pripravi sladic zamenjajte beli sladkor z rjavim trsnim sladkorjem ali medom. Za mlečne jedi in napitke pa vključite melaso sirup (t.j.naravni sladkorni sirup z mešanico naravnih sladkorjev, ki je bogata z minerali in mikroelementi ).

4. Ne kupujte sladkanih pijač in sirupov, ki so pravi sladkorni koncentrati. Samo v litru najbolj prodajane pijače na svetu je kar 37 kock belega sladkorja. Presladke in umetno obarvane pijače nadomestite s čaji, z jabolčnikom in drugimi svežimi sadnimi sokovi, ki jih lahko razredčite z navadno ali mineralno vodo. Vsekakor pa je otroku treba že zgodaj približati kulturo pitja vode.


RECEPT - Doma pripravljena sladica: Popečena jabolka v crumble testu

Sestavine za 5 otrok:

  • Testo:

15 g kakava v prahu

35 g črne prave čokolade z minimalno 60 % kakavovega masla

135 g moke

100 g masla

80 g rjavega sladkorja

cimet po okusu, sol

  • Jabolčni nadev:

50 g suhih rozin

1 dl vaniljevega mleka

1 kg jabolk

40 g masla

40 g rjavega sladkorja

cimet po okusu


Čas predpriprave: 20 minut

Čas pečenja: 20 minut


Priprava:

Jabolka olupimo in jim odstranimo sredico. Narežemo jih na centimetrske kocke. V ponvi segrejemo maslo in pustimo, da postanejo zlato rumene barve. Posujemo jih z rjavim sladkorjem in s cimetom ter dodamo rozine, ki smo jih namočili v vaniljevem mleku. Testo pripravimo tako, da zmešamo moko, maslo, koščke čokolade, kakav, rjavi sladkor, cimet in sol. Iz pripravljene mase naredimo drobljenec. Pripravimo 5 ognjevarnih posodic in jih namažemo z maslom. Dno posodic prekrijemo z drobljencem, dodamo popečene kocke jabolk ter prekrijemo z drobljencem. Pečemo 20 minut pri temperaturi 170 °C.


Prehrambena vrednost:

Energija: 568,8 kcal

Beljakovine: 4,09 g

Maščobe: 21,3 g

Ogljikovi hidrati: 83,18 g

Vlaknine: 4,46 g

 

PREBERITE TUDI: Kuhajmo zdrave dobrote skupaj


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
11
Obogatite praznično mizo z velikonočno ple...
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno ...
10
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
9
Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.
8



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?