|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pripravite nepozabno otroško zabavo

Aleš Pirc, 24.1.2010
Vsi drobni trenutki našega življenja, ki vključujejo ljubezen, veselje in vsa druga pozitivna čustva, pripomorejo k naši sreči, ki jo lahko širimo v okolico. S pozitivno naravnanostjo smo zgled ne samo otrokom, temveč tudi vsem ostalim, ki stopajo na pot samostojnosti.

image
/11


Kaj je še lepše od občutkov sreče in vznesenosti ob pogledu na zadovoljne obrazke, ki skupaj z vami kreirajo drobne nepozabne trenutke. Izkoristimo te dragocene trenutke ter se zabavajmo in smejmo skupaj z njimi. Možnosti za druženje in zabavo je več kot dovolj, seveda pa je to stvar vsakega starša, njegovih zmožnosti in energije.


Vir dobrih idej in animacij

Če ste se odločili, da boste skupaj z otroki organizirali praznovanje ali pripravili zabavo, a ne veste, kako bi začeli, naredite najprej prvi korak, ki je hkrati tudi najpomembnejši.


Izberite temo – rdečo nit, ki bo naredila dogodek še privlačnejši. Vi vodite, otroška domišljija pa naj vam pomaga pri iskanju idej. Skupaj se potopite v skrivnostni svet pravljic, zgodbic, junakov in bitij, ki navdušujejo vašega otroka. Osredotočite se na njegovo področje delovanja in zanimanja ter na list papirja zapišite ideje, ki so vašemu otroku najbližje.

Vseeno je, ali boste doživeli cirkuško zabavo s klovni, poletno druženje čebelic Maj ali raziskovanje neustrašnih piratov, ki iščejo skrivni zaklad. Pomembno je, da si idejo in svet sanj za dogodek izbere otrok sam. S tem mu boste omogočili še aktivnejše sodelovanje pri načrtovanju zabave in uporabo njegove bujne domišljije, ki ga v obdobju pričakovanega dogodka maksimalno navdušuje.


Ko z nadobudnežem določite temo zabave, pripravite podroben načrt za celotno akcijo:


1. Ker se želite dobro zabavati, je treba pripraviti okviren animacijski program. Kakšne igre lahko vključite, kaj bodo povabljenci počeli, kako se morajo pripraviti na obisk ipd.


2. Za zabavo je treba pripraviti prostor, zato se morate skupaj z otrokom odločiti, kje bo zabava potekala, kako ga boste uredili in kakšne materiale potrebujete, da ga boste okrasili.


3. Na vsaki zabavi običajno ponudimo tudi hrano in pijačo, zato morate dobro razmisliti, katere vrste jedi in pijače boste tematsko najlažje vključili v zabavo ter na kakšen način bi izvedli najenostavnejšo postrežbo.


4. Da lahko seznanite povabljence z zabavo, morate pripraviti, natisniti ali narisati unikatna vabila in pripraviti drobna zahvalna darilca, ki jih bodo povabljenci odnesli domov.


Svetujem vam, da začnete s pripravami že mesec in pol pred dogodkom, saj lahko le tako v miru in v skladu z idejami pripravite najboljšo zabavo, ki jo boste vsi skupaj ohranili v spominu. V tem obdobju boste imeli čas za organizacijo, nabavo potrebnih materialov in storitev, pripravo vabil za goste in pridobivanja njihovih povratnih odzivov. Veselje in postopnost izvedbe načrta postane pomembna izkušnja, saj lahko otroku privzgoji občutek, kako doseči realizacijo ideje. Prinaša polno nepričakovanih užitkov in presenečenj ter hkrati postane čudovita pot, s katero otroku pokažete, kako poseben in pomemben je za vas.


Da bi bila načrtovana zabava še bolj atraktivna, lahko v animacijski del vključite tudi pripravo bolj preproste jedi. Načrtovano kuhanje je lahko zelo kreativen eksperiment. Če v eksperiment vključi otrok še svoje najboljše prijateljčke, pa je vse skupaj še bolj zabavno. Treba je pripraviti in določiti varno eksperimentalno igrišče, preobleči otroke v »kuharsko opremo« ter ponuditi dovolj vode, da mali kuharji umijejo vse sestavine. Ker je varnost v kuhinji na prvem mestu, je treba določiti odraslo osebo oz. prvega pomočnika največjih kuharskih mojstrov, ki bo skrbel za upoštevanje kuhinjskih pravil, ki so narisana in izobešena na vidnem mestu.

1. pravilo: V kuhinji bodi previden.

2. pravilo: Vedno bodi čist in pogosto si umivaj roke.

3. pravilo: Bodi pripravljen na delo in ustrezno zaščiti svoja oblačila.

4. pravilo: Če ne znaš rokovati s kuharsko opremo, prepusti to delo odraslemu pomočniku.

5. pravilo: Preglej narisano recepturo. Če kaj manjka, opozori pomočnika.

6. pravilo: ...


Nekaj preprostih idej za pripravo enostavnih in primernih jedi:

palačinke z različnimi nadevi, različni slani in sladki krofki, sadne solate, testenine z omakami, pokovka s sirom, čokolado ali z lešniki, kremne sladice, naravni sokovi, peciva, mafini različnih okusov, pireji, izdelki iz krompirjevega testa, polnjeni cmočki, piškotki, čokoladni hrustljavčki, …


Krompirjeve miške

Sestavine za 8 otroških porcij:

8 srednje velikih krompirjev

2 žlici olja

60 g masla

1 dl mleka

300 g nastrganega srednje mehkega sira

sol, poper

4 mini paradižniki – češnjevec

majhen šopek drobnjaka

16 rozin

4 manjše sladke rdeče redkvice

8 stebelc mlade čebule


Čas predpriprave: 30 minut

Čas pečenja: 60–70 minut


Priprava:

Pečico segrejemo na 200 °C. Krompir dobro operemo in osušimo. Krompir oz. krompirjeve olupke prebodemo z vilicami. Položimo jih na pekač in jih premažemo z oljem. Pečemo jih toliko časa, dokler ne postanejo mehki. Srednje velik krompir pečemo približno eno uro.

Krompir malce ohladimo in odrežemo vrhnji del krompirja in previdno izdolbemo njegovo sredico. Odrezan pokrov lahko zavržemo ali pojemo. Izdolbeno krompirjevo sredico zmečkamo skupaj z maslom, mlekom in nastrganim sirom. Pireju dodamo sol in malo popra, dobro premešamo in z mešanico napolnimo izdolbene krompirjeve srajčke ter po vrhu posujemo preostali sir. Za nekaj minut ponovno postavimo v pečico in vklopimo zgornji električni gril, da se miške zlato rumeno zapečejo. Krompirjevim miškam naredimo smrček iz polovice mini paradižnika, ki ga skupaj z drobnjakovimi brčicami pričvrstimo z zobotrebcem ali s koktajl palčko. Miškam naredimo še oči iz rozin, ušesa iz narezane redkvice in rep iz stebelc mlade čebule.


Krofki iz svežega osliča

Sestavine za 10 otroških porcij:

200 g svežega osliča (lahko uporabimo tudi drugo vrsto filejev rib ali file perutnine)

20 g svežega kvasa

150 g moke

2 jajci

1 limona

žlica sesekljanega česna

1,5 dl mleka

1 l olja za cvrtje


Čas predpriprave: 10–30 minut

Čas pečenja: 10 minut


Priprava:

Osličeve fileje splaknemo pod tekočo hladno vodo. Položimo jih v sekljalnik in dobro sesekljamo. Po okusu začinimo s soljo. Dodamo lahko še kakšno drugo začimbo, ki oblikuje otroško želeno harmonijo okusa. Segrejemo mleko in vanj vmešamo kvas. Kvas dodamo mlačnemu mleku. Če je mleko pretoplo, se bakterije v kvasu uničijo in posledično ne dobimo želenega učinka. Osliču dodamo moko, raztopljen kvas, stisnjen ali na drobno sesekljan česen in sok limone ter dobro premešamo. Vse skupaj pustimo stati v hladilniku vsaj 20 minut oziroma največ 2 uri. Olje segrejemo do vročega. Iz ohlajene mase z žlico oblikujemo krofke in jih ocvremo. Če uporabimo cvrtnik na vroč zrak, ponev malce naoljimo in pokrijemo s pokrovom. Jed postrežemo na krožniku. Na sredini krožnika naredimo posteljico iz bučkinih rezancev, ki jih prelijemo z omako, na vrhu pa dodamo ocvrte krofke.

Prehrambena vrednost za porcijo – 2 krofka (76 g):

Energija: 191 kcal

Beljakovine: 7,72 g

Maščobe: 11,75 g

Ogljikovi hidrati: 13,59 g

Vlaknine: 0,96 g


Članek objavljen v Ringarajine iskrice, Marec 2009

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
5
Recepti: Družinski novoletni prigrizki
Te družinske novoletne prigrizke lahko pripravite tik pred novoletno zabavo. Prav tako jih lahko shranite za pozen zajtr...
3
Domači krofi
Tudi pustni krofi so lahko zdravi, ali pa vsaj malo manj mastni in "beli". Poskusite Emilijin recept, predvsem kro...
3
Zdravilne borovnice
Plodovi borovnice so zelo zdravi, posušeni pomagajo proti driski, priporočljive so za ljudi s sladkorno boleznijo, lajša...
3



Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?