|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Starši, naučimo se kuhati

Maja Šogorič, 25.3.2010
Pogosto nam zmanjka idej, kaj pripraviti malčku za zajtrk, ali pa za kakšen vmesen obrok, ki ne bo samo zdrav, ampak tudi okusen. Vsekakor bi nam večkrat prav prišel nasvet strokovnjaka na tem področju.

image
/41


»Mnoge mame svoje otroke preveč razvajajo in potem v vrtcu in doma ne jedo skoraj nič zdravega,« trdi Emilija Pavlič, strokovnjakinja za prehrano otrok.

 

Danes dajemo zdravemu načinu prehranjevanja vedno večji pomen, še posebej če gre za prehrano naših otrok, a se starši včasih mogoče niti ne zavedamo, da nekaj, kar je dobro za nas odrasle, ni nujno, da je dobro tudi za naše najmlajše.

 

Pogosto nam zmanjka idej, kaj pripraviti malčku za zajtrk, ali pa za kakšen vmesen obrok, ki ne bo samo zdrav, ampak tudi okusen. Vsekakor bi nam večkrat prav prišel nasvet strokovnjaka na tem področju. Zato smo se napotili v vrtec Ljutomer na predavanje Emilije Pavlič, priznane strokovnjakinje za prehrano otrok, ki že vrsto let vodi delavnice z naslovom »Za otroke kuhajmo zdravo«, ene namenjene za kuharsko osebje v vrtcih, druge pa za starše.


Pavličeva, ki ima dolgoletne kuharske izkušnje (med drugim je 25 let kot vodja prehrane v vrtcu Semedeli pri Kopru skrbela za zdravo prehrano 800 otrok, pri GZS je opravila tudi izpit za mojstrico kuhanja), meni da se starši sicer zavedamo pomena zdrave prehrane, a žal ne znamo pravilno načrtovati zdrav obrok, ki bi moral biti sestavljen iz 50 % kuhane in 50 % sveže hrane. »Težava je v tem, da starši ne vedo, kaj in koliko kupiti, in kar je najhuje, ne znajo kuhati po domačih receptih, torej preprosto, sezonsko hrano iz domačega okolja z manj mesa. Že pred leti sem uvedla jedilnike brez mesa, pa je bil zaradi tega vik in krik. Prepričana sem, da so lahko obroki brez mesa enaki ali še bolj kakovostni in tudi okusni. Pri tem se opiram na stare recepte, ki so jih naše mame čuvale stoletja, saj se mi ne zdi prav, da bi naša tradicionalna prehrana odšla v pozabo.«, pravi Pavličeva, avtorica knjige »Za otroke kuhajmo zdravo«, ki je edini učbenik o prehrani otrok od najnežnejše dobe do odraslosti in ki upošteva vsa načela zdrave in v Sloveniji tradicionalne prehrane.


Recepti za otroško prehrano so po mnenju predavateljice vsaj 50 odstotkov drugačni od receptur za odrasle, česar bi se starši morali čim prej zavedati. Pavličeva tako med drugim opozarja, da prekajeno meso zaradi razsola ni primerno za otroke. Strogo odsvetuje tudi pravo kavo ali alkohol v pecivu ali jedi za otroke do 15 leta, prav tako zamrznjeno, instant in hrana iz pločevink ter paštete, salame, ribje in piščančje palčke, ki po njenem mnenju absolutno niso jedi za otroke. »Za otroke je zdrava le sveža, doma skuhana hrana, mlečne močnate jedi in voda za žejo, ne čaj. Čaj mora narediti dolgo pot skozi ledvice, voda pa ne. Mnoge mame svoje otroke preveč razvajajo in potem v vrtcu in doma ne jedo skoraj nič zdravega. Zelo poudarjam, da je pri vzgoji za zdravje otroka, kar prava hrana je, potreben tudi oče in njegova odločna beseda.«, dodaja Pavličeva.


Na predavanju smo slišali tudi, kako pomembno je, da starši že majhne otroke učimo kuhati, da jim damo preprosta opravila, kot so ribanje zelenjave, mesenje kruha, jih naučimo, kako očistiti pečeno ribo in kako je treba lepo jesti. Po mnenju predavateljice, ki bo v kratkem izdala svojo drugo knjigo z naslovom »Mamica, nauči me kuhati«, takih veščin otrok ne more naučiti vrtec, ampak je to prijetna dolžnost staršev.

 

Udeleženci delavnice smo se seznanili tudi z nekaj enostavnimi kuharskimi recepti, s katerimi lahko spodbudimo apetit naših malčkov, kot so na primer pečena jabolka, ali pa popečeni koščki kruha namazani z marmelado ali medom, ali pa omleta s fižolom. Namesto čokolade, ki otrokom jemlje apetit, in ki vsebuje poživilo teobromin, Pavličeva raje predlaga naravne jogurte in naravno skuto, v katere damo borovničevo ali jagodno marmelado in tako otrokom in sebi naredimo naravni sadni jogurt, sadno skutko – brez umetnih dodatkov. Za žejo namesto čaja svetuje vodo z limono ali namočene hruške, slive ali jabolčne krhlje. Priporoča domače mleko namesto homogeniziranega trajnega mleka.

 

Pavličeva, sicer Koprčanka, je med drugim svojemu prleškemu občinstvu predstavila tudi primorski način kuhanja – to je kuhanje na hladen začetek (brez vročega olja) – ki je po njenem prepričanju veliko bolj preprost in zdrav za vse, ne samo za otroke. Svetovala nam je tudi, kako lahko z inovativnostjo in ekološkim pristopom v vsaki kuhinji vplivamo na manjšo porabo vode (juhe ni treba kuhat vsak dan), elektrike (uporaba ročnih mešalnikov), manjšanje odpadkov oziroma da jih niti ne povzročamo, če ni nujno potrebno.


Vsekakor smo udeleženci zanimivega predavanja slišali veliko koristnih nasvetov, ura in pol je minila v hipu. Razšli smo se v pozitivnem ozračju – predavateljica zato, ker je lahko prenesla delček svojega bogatega kuharskega znanja in posredno pripomogla k boljšemu zdravju otrok in odraslih, mamice pa zato, ker smo se domov odpravile z novimi idejami, kaj in kako bomo dobrega in predvsem zdravega skuhale svoji družini.

 

Preberi še:

Kdo je Emilija Pavlič

O knjigi Mamica, nauči me kuhati

Otroci potrebujejo zdrave starše

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Odličen recept za vaflje
Vaflji, ki jih bodo otroci oboževali.
4
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...
4
Zdravilna moč sadno-zelenjavnih sokov
Sadno-zelenjavni sokovi niso le najbolj naravna rešitev takrat, ko se slabo počutimo ali smo bolni, temveč so tudi odlič...
3
10 rastlinskih živil z največ železa
Z raznoliko rastlinsko prehrano, ki temelji na polnovrednih živilih, se lahko zaužije dovolj železa. Predstavljamo vam 1...
3



Organko – koš za ločevanje bioloških odpad...
photo
Organko, koš za ločevanje bioloških odpadkov, ki ga danes pozna že cela Slovenija, bo sedaj delal družbo najmlajšim tudi...
OPOZARJAMO: Škodljiva "jajčka preseneč...
photo
Zaradi previsoke vsebnosti vodikovega peroksida v desertu "jajčka presenečenja", je podjetje - zastopnik izdelek u...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?