|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Šipek ali divja roža

Uredništvo Ringaraja.net, 17.10.2011
Šipek je odlično sredstvo za preprečevanje infekcij in prehladov. Arabski zdravniki so s šipkom nekoč raztapljali ledvične kamne, Hipokrat ga je priporočal pljučnim bolnikom.

image
/11


 

Največ vitamina C je v zrelih plodovih, ki se še niso zmehčali in še niso zgubili živo rdeče barve. Prav tako pa so ugotovili, da se v najskrbneje shranjenih plodovih po enem letu ohrani le še četrtina prvotne vrednosti vitamina C, zato vsako leto poskrbimo za sveže zaloge šipka.
Vsebuje še vitamine B1 (zvišuje sposobnost koncentracije), B2 (proti stresu), E (pomemben antioksidant), K (nujen za zdrave kosti, vezivno tkivo in delovanje ledvic), sladkorje, organske kisline, čreslovine, rastlinsko obrambno snov rutin (pomemben za zdravje ožilja) in minerale kalcij (za kosti in zobe) in železo (za tvorbo krvi in preskrbo s kisikom). Plod vsebuje tudi vanilin, zaradi katerega imajo zdrobljena semena rahel, prijeten vonj.

 

Zaradi vitamina C uporabljamo šipek proti mlahavosti, bledici, krvavitvah dlesni. Šipkovi izdelki povečujejo odpornost organizma, zato jih uporabljamo pri bolezni z vročico, gripah in prehladih. Zelo koristijo slabokrvnim nosečnicam, doječim materam, katerim se zviša količina vitamina C v mleku. Biološki vitamin C pa je izredno pomemben za zdravje in razvoj dojenčka.

 

Oktober je pravi čas za nabiranje šipka. Ker je grm precej trnast si pomagamo z rokavicami. Dobro je, da ga nabiramo po prvi slani, ko se plodovi zmehčajo. Če ga nabiramo pred slano ga lahko postavimo še za nekaj časa v hladilnik.

 

Če bomo šipek sušili za čaj, ga sušimo na prepišnem mestu v senci ali v pečici, kjer temperatura ne sme presegati 35 °C. Hitreje se sušijo, če sveže plodove razrežemo na četrtine. Posušene plodove zdrobimo v sekljalniku. Nekje na prostem spihamo srbeče ščetinaste laske, ki obkrožajo seme. Ti vsebujejo čreslovine, ki bi povzročile prebavne motnje. Očiščena semena so zdravilna, torej jih ne zavrzimo!


Šipkov čaj

Krop se prelije čez dobre pol žličke (2 g) zmečkanih plodov, pusti stati 10-15 minut in precedi, čaša napitka se popije nekajkrat na dan. Napitek naj ne pride v stik s kovinami, ker le-te pospešijo razpad vitamina C.


  • PRESEN Šipkov čaj 

Potrebujemo liter mlačne vode, 5 žlic zdrobljenega šipka.
S toplo vodo zalijemo zdrobljen šipek in pustimo stati 1h. Odcedimo in popivamo čez dan. Vsako jutro naredimo novega. V vodo lahko dodamo 1/4 žličke (naravne, in ne kuhinjske) soli ali 2 žlici domačega medu.

 

Šipkova marmelada

40 dag šipka

2 kisli kašasti jabolki

10 dag sladkorja

3–4 žlice limoninega soka

košček cimetove skorjice

Šipek preberemo in odstranimo peclje, vsak plod razrežemo na štiri dele in odstranimo seme. Dobro operemo. Jabolka olupimo, odstranimo koščice in razrežemo na krhlje. Šipek in vse sestavine z dodatkom malo vode kuhamo pri nizki temperaturi do mehkega, pretlačimo skozi gosto sito, še enkrat na hitro prevremo, napolnimo čiste kozarce in zapremo.

Recept: Mateja Reš


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ste kisli ali bazični?
Skoraj vsi strupi v telesu so v obliki kislin, zato jih moramo nevtralizirati. Prvi pogoj je, da na dan popijemo od dva ...
4
Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?
Če želimo, da bo otrok skrbel za naš planet Zemlja zares "iz srca", mu moramo pomagati "začutiti" Mater Zemljo. Mu j...
3
Eko igre za prosti čas
Vrtec Miškolin, Enota BLOK, vzgojiteljici Mojca Košmrlj in Tatjana Žinko
3
V sozvočju z življenjem
Urejanje možganskih valov s pomočjo zvoka. Z BWEjem vstopamo v novo obdobje samopomoči, dela na sebi in terapije.
3



Staro steklo – dragocena surovina
photo
Stara steklenica, ki je primerna za nova polnjenja, se lahko v ponovni proces polnitve vrne tudi 50-krat. Steklenice za ...
Gomasio, sezam in še več
Sezam nam daje energijo, vzpostavlja ravnovesje živčnega sistema. Vrača voljo in veselje ter izboljša koncentracijo. Upo...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?