|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Brez truda do lepe postave

Helena Mlakar, 19.6.2012
Poletje se neusmiljeno približuje, marsikdo od nas se vse bolj nesrečno pogleduje v ogledalo in se sprašuje kam je zbežal ves čas z dobrimi nameni in načrti o hujšanju, nesrečni kilogrami in blazinice na stegnih pa še vedno ostajajo.

image
/11


Pogovarjali smo se s svetovalko za zdravo prehrano Karlo Klander, ki pravi, da hitrih inj uspešnih diet, s katerimi boste v zelo kratkem času izgubili veliko kilogramov, ni.

 

Poletje je tu, dolge hlače in rokave smo zamenjali s kratkimi, nič več ne moremo skriti odvečnih kilogramov. Nekatere mamice, ki se ne počutijo dobro v svoji koži, bi rade shujšale. Kaj jim priporočate? Naj se lotijo kake hitre diete, ki jo ponujajo razni mediji? 

V tem letnem času smo po navadi bombardirani z različnimi nasveti, kako v čim krajšem času izgubiti čim več kilogramov in si povrniti vitko in zapeljivo telo. In v zadnjih trenutkih, ko je človek malce obupan in išče hitre rezultate, neredko posega tudi po kakšnih rešitvah, s katerimi si ne naredi prav velike usluge. Komu torej verjeti? Zagotovo kakšen razumen nasvet koristi in ga je vredno s pridom izkoristiti, a običajno je tako, da s hitrimi rešitvami pride tudi račun, ki ga moramo slej ko prej plačati. Hitrih in zdravih shujševalnih diet, s katerimi bomo v zelo kratkem času izgubili veliko kilogramov, ni! Že res, da se boste tako lahko nekaj kilogramov rešili, pa vendar lahko pričakujete, da jih boste v precej kratkem času pridobili nazaj, pridružila pa se jim bo še kakšna dodatna blazinica za povrhu. Pri hitrih in nezdravih dietah lahko tudi pričakujete, da po končanju ne boste ravno žareli od zdravja in energije, ampak boste tečna in izžeta cunja, torej, vse prej kot tisto, kar ste pričakovali.

V kolikor ste že začeli nejevoljno vzdihovati, naj vas takoj potolažim. Obstaja tudi kar nekaj zelo zadovoljivih rešitev in še je čas, da jih s pridom izkoristite!

  

Kako torej do lepe postave, do energije, mladostnega videza, dobrega počutja? 

Če si želite povrniti vitkost, mladostnost, dobro počutje z obiljem energije, če želite po svetu hoditi z lažjimi in bolj radostnimi koraki, morate v svoje življenje vpeljati navade, ki vas bodo do tega pripeljale in pri tem seveda vztrajati. Ne samo en teden, ne samo en mesec, za trajne rešitve morate spremeniti svoj življenjski slog! Verjemite, s časom postane vse preprosto. Seveda se najprej ustavimo pri hrani. Hrana, ki vas bo poživila, ki bo začela topiti vaše maščobne blazinice in vam povrnila mladostnost, v sebi skriva življenje. To ni industrijsko predelana hrana, to niso praški in čudežne tabletke, to je hrana, ki nam jo ponuja mati narava. Če boste čim večkrat posegali po živi, surovi hrani, v obliki sadja, zelenjave, zelenja, kalčkov, semen in oreščkov, boste vedno na dobri poti. Svoj dan začnite s sadnim sokom ali pa sadjem, ki vsebuje veliko vode. Zjutraj pozabite na kavo in podobna poživila in si raje privoščite kozarec sveže iztisnjene limonade. Tako boste že zjutraj začeli razstrupljati svoje telo in s tem tudi hujšati! Skozi celo dopoldne uživajte samo sadje, obvezno pa si privoščite tudi kakšen zeleni smoothie, ki vam bo postregel z obiljem mineralov, katere še kako potrebujemo. Če še nimate kakovostnega sokovnika in mešalnika, naj vam povem, da mora biti to obvezna oprema v vsaki kuhinji, če si želite trajno zdravje, vitkost in mladostnost. Če vam ta dragocena oprema leži zaprašena v omarah, jo s hvaležnostjo položite na kuhinjski pult in nemudoma začnite uporabljati. Če pa je še nimate, si jo nemudoma nabavite! V nekem svojem govoru je gospod Anthony Robbins, novodobni motivacijski guru jasno in odločno povedal: »Kupite si sokovnik; če nimate denarja, prodajte avto in si kupite sokovnik.« Tako pomembno je to!

 

V dopoldanskem času svetujete sadje in zelenjavo ter sokove. Kaj pa v popoldanskem času? Kaj je najboljše za naše telo? 

Če ste celo dopoldne uživali v bogastvu sadja in sokov, je po dvanajsti uri prišel čas, ko si privoščite še kaj bolj konkretnega. V kolikor ste zaposleni in nimate časa za kuhanje, si privoščite razkošno solato iz presnih sestavin, ki jo obogatite še z raznimi semeni ali oreščki, veliko dobrega pa vam bo zraven storilo tudi prgišče kalčkov. V kolikor čutite, da vendarle potrebujete tudi nekaj kuhanega, si privoščite bolj zdrave alternative, ki vas bodo ob enem nahranile z vsemi potrebnimi hranili, po drugi strani pa se boste še vedno učinkovito razstrupljali in skrbeli za to, da vaše telo odplavlja kisline, ki so se v njem nabirale verjetno leta dolgo. Torej, če smo dopoldne posegali po sadju, ki ima na naše telo izjemne očiščevalne učinke in je po svojih lastnostih bazično, tudi popoldne posegajmo po bolj bazični hrani. Če si želimo različnih žit, dajmo tako priložnost kvinoji, amarantu, kamutu, privoščimo pa si tudi proso in piro. Med stročnicami si privoščimo grah, limski fižol, sojo in podobno, ki bodo v družbi s polnovrednimi žiti predstavljale popoln beljakovinski obrok. Vsaj za nekaj časa pa se poskušajmo čim bolj izogibati pretiranemu uživanju živalskih beljakovin. Naši živalski bratje nam bodo hvaležni, mi pa se bomo veliko bolje počutili in bolj zdravo hujšali. Seveda pa v naši prehrani ne sme manjkati zdravih maščob, pri katerih bodimo zmerni, ker upočasnjujejo prebavo, poleg tega pa so od vse hrane najbolj bogate s kalorijami. In ne nazadnje, nikoli ne pozabimo na bogastvo različne zelenjave! Le-ta nam bo najbolj koristila, če jo bomo zaužili surovo, ne pozabimo pa jo dodajati k vsakemu kuhanemu obroku. Velika skleda solate in zmeren kuhan obrok je že dobra popotnica do vitkega telesa in dobrega počutja. Tudi za večerjo si privoščimo veliko skledo mešane solate, katero obogatimo po svoji želji.

 

Čemu se moramo odpovedati, če želimo zdravo in vitko telo? Kako pravilno kombiniramo hrano čez dan? 

Na poti do vitkosti pa se moramo odpovedati beli moki in sladkorju, pretirani uporabi soli, hitro pripravljeni in mastni hrani, alkoholnim pijačam in sladkim napitkom.

Čez cel dan pa naj velja, da so naši obroki sestavljeni iz živil, ki se skupaj ugodno prebavljajo. Torej, upoštevajmo vsaj osnovna pravila ločevanja živil in se odpovejmo vsaj kombinacijam ogljikovih hidratov in beljakovin. Vedno tudi pazite, da zadnji obrok pojeste vsaj tri ure pred odhodom v posteljo, oziroma ne kasneje od osme ure. Vaše telo vam bo hvaležno in vas ponovno nagradilo z učinkovitim razstrupljanjem. Velja tudi omeniti, da moramo za učinkovito hujšanje zmanjšati zaužito količino hrane, prenajedanje torej odpade, obroki naj bodo manjši in enakomerno razdeljeni skozi cel dan, vedno znova pa bodimo pozorni, da vsak grižljaj dobro prežvečimo.

 

Koliko tekočine potrebuje naše telo čez dan? Kaj je najbolj primerno? 

Ker pri hujšanju potrebujemo zadostne količine tekočine, čez dan vedno skrbimo, da smo primerno hidrirani. Pozabimo na vrsto različnih napitkov – navadna voda je tisto, kar najbolj potrebujemo. Čez dan pijmo dovolj vode, imejmo pa vedno v mislih tudi to, da posegamo po živilih z veliko vsebnostjo vode (sadje in zelenjava).


Tudi gibanje je pomembno. Kaj svetujete? 

Ne nazadnje velja omeniti, da je pravilna prehrana le del uspešne zgodbe o hujšanju. Ustrezni spremembi prehrane moramo pridružiti tudi za nas primeren vadbeni program. S telesno aktivnostjo bomo hitreje in lepše hujšali. Maščobne blazinice se bodo topile, naše mišice bodo dobivale vse lepšo obliko, tonus kože pa bo vse bolj mladosten. Z živahno telesno aktivnostjo pa tudi pospešimo izločanje toksinov iz telesa. Strokovnjaki priporočajo, da velja kombinirati različne vrste vadbe – za prožnost poskrbimo z različnimi razteznimi vajami (npr. joga, pilates, tibetanske vaje), srcu, ožilju in pljučem bo koristila živahna aerobna vadba (daljši tek, kolesarjenje, aerobika..), za moč in vzdržljivost pa bo poskrbela anaerobna vadba (npr. dvigovanje uteži, šprint, ipd.).

Vsekakor pa poskrbimo za to, da bomo v svoje življenje vpeljali tudi čim več drugih zdravih navad, ki bodo zagotovo prispevale k boljšemu počutju in vitkemu telesu. Čim več bodimo na prostem, uživajmo naravi in se prepuščajmo njenim lepotam. Kadar smo v zaprtih prostorih, redno skrbimo za pritok svežega zraka in zračenje, še najbolje pa je, da je odprto okno kar stalnica v našem življenju. Ob manj vročih delih dneva poskrbimo, da nas bo pobožal tudi kakšen sončni žarek. Vedno poskrbimo za to, da smo spočiti in dovolj naspani in, da ne trpimo za posledicami stresa in preobremenjenosti. Tudi to nas zastruplja! Zato vedno poskrbimo za učinkovito sproščanje, pa naj bo to v obliki meditacije ali pa lahkotne igre z otroci. In ne nazadnje nikoli ne pozabimo, da je naše življenje zato, da ga delimo z drugimi. Prijetni odnosi, pozitivne misli in sproščeno življenje bo bistveno prispevalo k našemu zdravju in mladostnosti.

 

 

Namesto konca – pot do vitkega telesa je pravzaprav zelo preprosta in za to ne potrebujemo posebnega predznanja, dragih nadomestkov in tretmajev. Le zdravo pamet in disciplino! Odvečnih kilogramov si nismo nabirali le nekaj dni, vedno pa si želimo hitrih rešitev, ki bodo v parih dneh pometle z našimi »grehi«. Čudežev ni, a če boste sledili zgornjim navodilo, lahko pričakujete lepe rezultate – da, še do tako težko pričakovanega dopusta! Do takrat pa bodite prijazni in potrpežljivi sami s sabo. Lepe in dobrohotne misli se bodo odražale tudi na našem videzu.

 

 

Če imate vprašanje za Ringarajino strokovnjakinjo Karlo Klander, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

 

Karla Klander, Svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog, certificirana nutricistka

Spletna stran: www.karlaklander.com/sl, E-pošta: info@karlaklander.com, Telefon: 040 471 522)

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Petnajst živil za "kurjenje" kalorij
Predstavljamo vam živila, zaradi katerih se boste počutili bolj site, imeli boste več energije, hkrati pa boste pomagali...
Sedem znakov, da morate jesti več
Suhi lasje, krhki nohti, hitro menjavanje razpoloženja in razdražljivost so pogosto znamenje, da v vaši prehrani ni dovo...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?