|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Preden začnemo s pravim učenjem smučanja, je zelo pomembna pravilna izbira opreme, ki bo otroku omogočila varno in prijetno smučanje.
Ključne besede:

image
Freepik.com
/11


Zagotovo ste se vsaj enkrat že vprašali (ponavadi v začetku zime), ali je že pravi čas za smučanje. Ali je naša balerina že pripravljena na trde smučarske čevlje in zimski mraz? Ali pa naš bodoči pilot na pluženje in vijuganje? Vsekakor je smučanje že dolgo časa najbolj priljubljen način preživljanja prostega časa v zimskem obdobju, ki ga lahko gojimo od otroštva pa vse do pozne starosti.


Športni duh

Za optimalen in celostni razvoj otroka so poleg intelektualnih in psihosocialnih sposobnosti zelo pomembne gibalne sposobnosti. Znano je načelo, ki pravi, da česar se otrok v rani mladosti ne nauči na športnem področju, kasneje le s težavo nadomesti. Otrok se v obdobju zgodnjega otroštva hitreje in brez večjih naporov uči novih oblik gibanja, saj ne pozna strahu.

Športna dejavnost je tudi najboljše preventivno sredstvo proti raznim obolenjem, saj krepi imunski sistem in otroku daje energijo. Zato si moramo prizadevati in v otroku spodbuditi pozitiven odnos do športa, mu pomagati razviti športni duh ter ga vzgajati v zdravo osebnost, ki ji bo šport življenjski stil. Otroku moramo omogočiti, da se bo tudi v zimskem času čim več gibal na prostem. Na snegu se lahko igra, teče, sanka in smuča.

 

PREBERITE TUDI: Namig za krajši družinski izlet:Divje jezero, Idrija


Kako začeti?

Preden začnemo s pravim učenjem smučanja, je seveda zelo pomembna pravilna izbira opreme, ki bo otroku omogočila varno in prijetno smučanje. Trditev, da je ”za otroka začetnika vsaka oprema dobra”, je zelo zastarela in nehumana.

Zelo pomembna je prava izbira smuči. Vse otroške smuči imajo že izdelan stranski lok, primeren za prve korake na snegu. Smuči naj otroku začetniku segajo do višine brade. Bistveno pa je, da so otroku smuči všeč in da se na njih dobro počiti.

Smučarski čevlji morajo biti udobni, niti preveliki niti premajhni. Noga se v čevlju ne sme voziti naprej in nazaj, peta se ne sme dvigovati. V sprednjem delu naj bo čevelj dovolj širok, da ne ovira rahlega gibanja prstov. Zapenjanje čevljev naj bo čim bolj preprosto. Čevljev ne kupujemo za več sezon, zato priporočamo nakup rabljenih smučarskih čevljev!

Palice naj ob vbodu v sneg sežejo do višine pravega kota v komolčnem sklepu.

Ker bo otrok kar nekaj časa zunaj na mrazu, mu nabavimo topla oblačila. Ne pozabimo na čelado, rokavice in primerna smučarska očala z UV-zaščito.

Priporočamo, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom oz. smučarskim učiteljem, saj vam bo znal odgovoriti na vsa vprašanja.

 

PREBERITE TUDI: Pomen igre za razvoj otrokove osebnosti


Smučarska šola

Smoter vadbe na snegu je osvojitev osnovnih smučarskih elementov in spodbujanje veselja do smučarskega športa, s ciljem samostojnega smučanja na lažjih terenih. Skozi celoten proces učenja upoštevamo pedagoško načelo – vse skozi igro. Vadbo začnemo z različnimi igrami in gibanjem na snegu in s snegom, brez in s pripomočki z namenom spoznavanja in navajanja na opremo, na podaljšana stopala in „čudne” čevlje. Začnemo s hojo in z drsenjem na smučeh, vlečenjem na smučeh, nadaljujemo s snemanjem in ponovnim natikanjem smuči, primerno je tudi lovljenje po eni in obeh smučeh, risanje rožic v sneg, različne domišljijske igre, kjer oponašamo živali, domišljijske like, igre. Da preusmerimo otrokove misli na okolico, lahko postavimo lažje poligone, ki jih premagujejo v hoji in drsenju. Otroke naučimo padati in ponovno vstajati. Vse naloge lahko otrok opravlja najprej brez in nato še s palicami. Po vseh teh vajah bo otrok brez večjih težav stabilno in uravnoteženo stal na obeh smučeh.


Šele ko vidimo, da otrok uspešno in sproščeno obvlada omenjene naloge, preidemo na zahtevnejše vaje. Dodajamo naloge, ki otroku izboljšujejo ravnotežje, izmenično dvigovanje sprednjega oz. zadnjega dela smuči, čim daljše vztrajanje na eni in drugi nogi, poskakovanje na smučeh, prehajanje iz visoke v nizko prežo. Postavimo lahko različne poligone z nekoliko težjimi elementi, poslužimo se lahko tudi štafetnih iger. Otroke naučimo prestopanja v novo smučino in nato še vzpenjanja. Ko otroku uspe vzpon, sledi spuščanje.

Temelj smučanja je pravilno uravnotežena drža v smuku naravnost.

Ker otrok še ne zna zavijati oz. se še ne zna ustavljati, moramo izbrati primeren teren z iztekom v ravnini.


Prej omenjene vaje za izboljšanje ravnotežja uporabimo še v smuku naravnost – prehajanje iz visoke v nižjo prežo, dvigovanje smuči, smučanje po eni/drugi smučki, prestopanje v novo smučino. Skozi vse te naloge otroka postopoma vodimo do zavijanja. Začnemo z nastavljanjem smuči na robnike ter nato s pravilnim gibanjem kolen naprej in navznoter ter z izmeničnim obremenjevanjem in razbremenjevanjem ene oz. druge smučke otroke postopoma pripeljemo do vodenja smuči v želeno smer. Ko naš malček že samostojno spreminja smer na blagi naklonini ter se zna zaustaviti, ga naučimo še vožnje z vlečnico. Najprej s pomočjo učitelja ali starša (med nogami, z oporo na eni nogi), nato še samostojno.

Zavedati se moramo, da so prvi stiki s smučmi in snegom tisti, ki bodo odločili, ali bo otrok vzljubil smučanje ali ne, zato mu ponudimo zanimivo, kakovostno in predvsem strokovno vodeno vadbo, ki ga bo kar najhitreje pripeljala do prvih zavojev ter uživanja v zimskih radosti.

 

PREBERITE TUDI: Domači plastelin – enostavno in hitro


Kako naučiti otroka smučati, če sami niste smučarji?

Otrok potrebuje učitelja, ki ga bo znal naučiti, kakšna je prava drža telesa na smučeh, kako pokrčene morajo biti noge, kdaj naj uporabi palice, na kaj naj misli, ... Priporočamo vam, da otroka prepustite smučarskim učiteljem, ki vam jamčijo osnovno smučarsko znanje že v enem tednu intenzivnega tečaja smučanja. V smučarski šoli je otrok med svojimi vrstniki, predvsem pa je v skupini z otroki, ki imajo enako znanje kot on, zato se med njimi lahko zbudi ogromno motivacije in tekmovalnosti, kar jih pripelje do dobrega rezultata.


Kdaj je prava starost za pridobivanje smučarskega znanja?

To je popolnoma odvisno od otroka. Če vidite, da malčku sankanje, drsanje in druge zimske aktivnosti niso več izziv, si sposodite smučarsko opremo in mu razložite, kaj so vsi ti „pripomočki”. Postavite ga na smuči in opazujte njegovo reakcijo. Bodite pozorni na strah otroka. Nikar ga ne silite! Nekateri so že pri treh letih popolnoma srečni, ko stojijo na smučkah, drugi pa se šele pri petih opogumijo in začnejo uživati v zavojih.


Previdno na smučiščih!

Na smučiščih morate biti ravno tako previdni, kot ste previdni pri vožnji z avtomobilom. Upoštevajte varnostna opozorila in bodite pozorni na vse okoli sebe, poleg tega pa tudi nase in svojega otroka. Če sami učite otroka smučati, bodite še posebej pozorni na to, da imate otroka stalno na očeh in da ste v njegovi neposredni bližini, da ga lahko zaščitite v primeru nevarnosti. Poiščite otrokom primerna smučišča, ki imajo poligone in tekoči trak, namenjen samo otrokom in staršem brez smuči. Ne pozabite na čelado, ki je na slovenskih smučiščih obvezna za otroke do 14. leta!


„Moj mož je smučal kot otrok, jaz pa se nikoli nisem želela naučiti, saj sem veliko bolj poletni človek. Najvkljub temu pa je najina starejša hči že v vrtcu začela kazati navdušenje za smučanje in tega ji nikakor nisva želela braniti. Vpisala sva jo v smučarsko šolo in danes je pri šestih letih že prava samozavestna smučarka. Sin bo letos star tri leta in tudi on že komaj čaka na smučarski tečaj. Mislim, da moje smučarsko znanje nikakor ne bi smelo vplivati na mojega otroka!”

Maja, mamica dveh otrok


PREBERI ŠE: Drsanje in otroci

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
183
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
27
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
19
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
18



10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
Ustvarjalne ideje: Čestitka in darilo za m...
photo
Očki, dedki, strici. Bodite ustvarjalni skupaj z otroki in ustvarite unikatno čestitko ali darilce za dan žena ali mater...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?