|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nevarnosti, ki prežijo na otroke ob vodi

Petra Logar, 19.7.2023
Za majhnega otroka je lahko igra ob reki, jezeru, morju ali bazenu zelo nevarna. Otrok se lahko utopi v nekaj trenutkih. Zastrašujoče je dejstvo, da so utopitve otrok po statističnih podatkih takoj za prometnimi nesrečami.

image
/11


Pametno se je držati nasvetov strokovnjakov, ki pravijo, da je plavanje priporočljivo šele uro po obroku. To velja tako za odrasle, kot tudi za najmlajše. Prav tako je pomembno, da otrok, ki je bil na soncu in je močno razgret, ne gre v vodo. Najprej naj se nekoliko ohladi v senci.

 

Pripomočki za plavanje

Četudi ima vaš malček, ki še ne zna plavati, napihljive rokavčke ali obroč, to ni zagotovilo, da se nesreča ne more zgoditi. Kljub temu morate otroka imeti vedno na očeh. Če je otrok v stiski, ga zgrabi panika, mu pred utopitvijo rokavčki in obroč ne bodo pomagali.

 

Igračke in obutev

Zgodi se lahko, da se malček igra ob vodi, kar naenkrat pa se znajde v vodi njegova igračka, pokrivalo ali plavalni čeveljčki. Otrok ne bo pomislil, kaj se lahko zgodi, četudi ste mu zabičali, da se sme igrati le v nizki vodi. Odšel bo za svojo igračko in nesreča se lahko pripeti v trenutku. Četudi se vaš otrok igra ob vodi, dela iz mivke gradove in potičke, ga imejte na očeh. Majhen otrok kaj hitro lahko pozabi na navodila staršev.

 

Šola plavanja

Starši se včasih zanašajo na to, da je njihov otrok čez zimo obiskoval šolo plavanja in že obvlada nekaj zamahov v vodi. Čeprav je otrok obiskoval tečaj pod nadzorom strokovnega in izkušenega učitelja plavanja, to še ne pomeni, da je odličen plavalec. Otroka lahko v vodi ob nepredvidljivi situaciji hitro zagrabi panika in ne ve, kako naj odreagira.

Otroku tudi večkrat povejte, da če se znajde v vodi v stiski, naj prične takoj kriliti in mahati z rokami. Tako bo postal bolj opažen in hitreje mu bo kdo priskočil na pomoč.

 

Skakanje v vodo

Ne dovolite otroku da skače v vodo, če ni prepričan o njeni globini. In to mu ponavljajte spet in spet. Prehude so namreč lahko posledice nepravilnega in nepremišljenega skoka.

Prav tako naj otrok ne skače v vodo tam, kjer je veliko plavalcev. Kaj hitro se lahko zgodi, da koga spregleda in nesreča je lahko tu.

Če vaš otrok rad skače v vodo, naj to počne varno in pod nadzorom odrasle osebe.

 

Prva pomoč pri utopitvi

»Če se zgodi, da se prične otrok utapljati, je zelo pomembno, da ga rešuje za to usposobljena oseba ali reševalec. S pravim prijemom ga pripelje do obale. Oseba, ki rešuje nekoga v stiski, mora vedno pomisliti tudi na svojo varnost, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da se tudi sam znajde v težavah.

Če je bil otrok že toliko časa pod vodo, da ne diha, da je nezavesten, ga najprej spravite na kopno, položite na hrbet in naredite pet vdihov v njegova usta. Če otrok zadiha, prične kašljati in pljuvati vodo, je najbolje, da ga obrnete na bok, trepljate po hrbtu, da se izkašlja. Nato ga odpeljite do zdravnika, še vedno namreč lahko obstaja nevarnost pljučnice, če ne izbljuva vse vode.

Če otrok po petih vdihih še vedno ni pri zavesti, ne kašlja, ga takoj pričnite oživljati (reanimacija 15:2 – masaža srca in dva vdiha v usta). Če otrok zadiha, ga položite v bočni položaj in takoj pokličite prvo pomoč,« je povedala specializantka pediatrije Tina Božičnik iz UKC Maribor.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
15
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
11
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
11
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7



Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?