|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Neprimerni plavalni pripomočki

P.L., 8.8.2023
Na tržišču je veliko plavalnih pripomočkov za otroke. Pa so res vsi primerni? Je Fredov obroč primerna izbira za dojenčke? Kaj pa plavut morskega psa? Preberite si!

image
Kateri plavalni pripomoček izbrati? (Pixabay.com)
/11


Starši se včasih ne morejo odločiti, kateri plavalni pripomoček otroku izbrati, kateri je bolj primeren. Za nasvet smo vprašali Ringarajino strokovnjakinjo, fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec.

 

Fredov obroča in plavut morskega psa - da ali ne? 

Kaj je najbolj primerno za plavanje dojenčka in zakaj? Starši največkrat izberejo Fredov obroč. Je ta primeren?

Fredov obroč za plavanje dojenčkov ni najbolj primerna izbira. Še posebej ne za dojenčke z nižjim mišičnim tonusom. V teh obročih dojenčki nimajo nobene opore pod medenico, od katere bi se lahko vzravnali. S trebuščkom ležijo na opori, s katere otrok velikokrat drsijo dol, še posebej če so namazani z zaščitno kremo proti soncu. Problematično je tudi kako roke visijo čez obroč. Ramena so potisnjena čisto navzgor, kar je popolnoma obratno od tistega kar želimo doseči v razvoju, spustiti ramena navzdol in roke pripraviti za oporo. Ker so ramena potisnjena navzgor, se glava avtomatično spusti med ramena in rahlo nazaj. To pa kaže na popolno neaktivnost v trupu in nasploh celem telesu, kljub temu da otrok brca in maha z rokami in nogami, to ni kvalitetno gibanje.

Bolj kot fredov obroč je še posebej za majhne dojenčke priporočljivo, da jih imajo starši kar v svojem naročju, brez kakršnih koli obročev in drugih plavalnih pripomočkov. V naročju dojenčku s svojimi rokami damo oporo tam, kjer jo tisti trenutek potrebuje in mu hkrati nudimo občutek varnosti, ki ga otrok potrebuje, še posebej če ni navajen na vodno okolje.


PREBERITE ŠE: Otroci in plavanje


Kaj menite o plavuti morskega psa? Je primerna za plavanje otrok ali ne?

Bolj kot učinkovit plavalni pripomoček, se mi zdi plavut morskega psa neka nova iznajdba za marketinške namene. Sama izkušenj z njo nimam, vendar se iz filmčkov, ki se jih najde na spletu, dobro opazi, da večina otrok pri uporabi plavuti morskega psa, glavo preveč izteguje nazaj. Če položimo na hrbet nekaj kar naravno tja ne sodi in smo poleg tega v vodi, avtomatsko dvignemo glavo, saj bi posledično glava pristala v vodi. Bolj kot nas je strah, da z glavo ne bomo pristali v vodi, bolj jo dvigujemo (iztegujemo nazaj) in večina otrok dela ravno to.

 

Rokavčki, jopič, obroč ...

Katera izbira je za otroke najboljša? Rokavčki, obroč, jopič, kaj drugega?

Še vedno zagovarjam trditev, da je najboljše brez vsakršnih plavalnih pripomočkov, seveda ob stalnem nadzoru staršev, oziroma odrasle osebe. Vendar vsi vemo, da vedno ne gre tako. Takrat izberemo tak plavalni pripomoček, ki otroka pri gibanju, plavanju najmanj ovira. Obroč se mi zdi izmed zgoraj naštetih, najslabša izbira. Sicer pa poskusimo in sami ocenimo. Vprašamo tudi otroka, kdaj se najbolje počuti. Če nam že na pogled nekaj čudno zgleda, potem verjetno res ni najboljša izbira. Zdi se mi, da se največkrat odločijo za rokavčke, ki pa niti niso tako slaba izbira.

 

PREBERITE ŠE: Otrok v bazenčku naj bo pod stalnim nadzorom 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
4
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...
4
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
3
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
3



Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?