|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pogovor z Manco Izmajlovo

Uredništvo Ringaraja.net, 20.4.2011
Manca Izmajlova je pevka z žametnim glasom, ki omehča prav vsakega. Pravi, da se ji je po nosečnosti glas še polepšal, trenutno pa predstavlja uspavanke, ki jih je zapela in so zbrane na zgoščenki ob knjigi Knjiga, ki zaziblje v sanje, založbe Oka.

image
/71


Mi smo se prepričali, da je Manca v živo še lepša in gracioznejša, kot na fotografijah, prepričale pa so nas tudi uspavanke, ki bodo, po našem mnenju, v miren spanec zazibale ne samo otroke, temveč tudi njihove starše :)


Zakaj ste se odločili za sodelovanje pri Knjigi, ki zaziblje v sanje in zapeli uspavanke? 

Velikokrat so mi ljudje govorili, kako majhni otroci radi poslušajo moja albuma Slovanska duša in Slovensko srce in da se ob tem čisto umirijo. Ker sem mama tudi vem, da je v Sloveniji zelo težko najti kak album z zapetimi uspavankami, nasploh je slovenskih uspavank malo. Moja mama mi je vedno pela ljudske pesmi.

 

Je tudi glasba za uspavanke vaše delo? 

Ne, pesmice so francoske in izvrstno prevedene v slovenščino. So ljubke, iskrive in nežne. Melodije so zelo lepe in zdi se mi, da zelo blizu slovenskemu ušesu. Tistim otrokom, ki so jih do sedaj slišali, so všeč.

 

Kaj vas je navdihnilo pri tej knjigi oziroma ideji? Je bilo mogoče materinstvo tisti navdih?

Svoji hčerki zelo velikokrat pojem. Najrazličnejše stvari. Včasih ljudske pesmi, včasih jazzovske standarde, včasih ruske pesmi ali slovenske popevke. Vse ji je všeč. Zaradi nje sem se tudi navadila peti stvari zelo tiho in nežno. Ko sem snemala pesmi, sem si predstavljala, da pojem njej.

 

Ste že prej razmišljali o pesmih za otroke? 

O pesmih ne, o uspavankah pa že večkrat.

 

Ste pesmice – uspavanke iz te knjige preizkusila tudi pri Izabeli? Delujejo?

Ravno včeraj sem ji zapela skoraj cel album :) Odkar sem jih posnela, so zelo pogosto na »repertoarju«, če ni zelo zaspana, tudi zraven poje. Imamo jih tudi v avtu in pri obeh babicah in dedkih, pri katerih je takrat, ko sva s soprogom odsotna.

 

Kaj pri uspavanju najbolj deluje pri vaši hčerki Izabeli? Imate kakšen skrivni recept za uspavanje?

Moja tri in pol letna hčerka hoče, da sem pri njej, dokler ne zaspi. Ker veliko delam in potujem se ji takrat, ko sem doma, res popolnoma posvetim. Če sem mirna in se mi ne mudi stran od nje, veliko hitreje zaspi. Sicer pa ni težav, ker večinoma ne spi več čez dan in je zvečer zelo utrujena.

 

Zakaj so, po vašem mnenju, uspavanke za otroka pomembne? 

Glasba pomirja vse ljudi, ne samo otroke. Odrasli se malo »odklopijo«, otroke pe sploh prestavi v nek drug svet. Če je zraven še lepo besedilo, je to še boljše kot pravljica. Razen tega se mama takrat, ko poje svojemu otroku, res ukvarja čisto samo z njim in to počne zanj. Vse mame so vedno pele uspavanke in jih vedno bodo.

 

Kako doživljate materinstvo? Kaj se je najbolj spremenilo odkar ste mama?

Nikoli si nisem predstavljala, da je otrok takšna radost in sreča. Brez tega ne bi bila izpolnjena. To je tisto, najvažnejše v življenju. Vse se je spremenilo na boljše. Razen tega se mi je od nosečnosti dalje glas zelo polepšal.

 

Kako razmišljate o danes pogostem pojavu razvajenosti pri otrocih in s tem povezanim izsiljevanjem otrok, trmo, vpitjem, nemočjo staršev? Imate/ste imeli tudi pri vas doma težave s tem? Če da, kako sta se z može s tem soočala?

Ne vem, morda je najina hči nezakompliciran karakter, a tega je zelo malo. Poskušava jo vzgajati čimbolj iskreno, vse ji razloživa in ponavadi razume. Izpadi so ponavadi povezani z utrujenostjo ali lakoto. Če se zgodi izpad, poskušam presoditi ali je res v stiski ali ne. Če je stiska (četudi zame popolnoma neumna), jo potolažim, drugače pa jo pustim in sama pride k sebi zelo hitro.

 

Kaj najraje počnete s svojo družino? 

Najlepši trenutki so vedno povezani z morjem. Čez leto pa smo v prostem času na Bledu ali okrog Bohinja in Kranjske gore. Ko mož potuje, s hčerko uživava, greva na izlete, po trgovinah. Povsod je lepo z njo.

 

Glede na to, da sta oba z možem glasbenika, ali se pri vas doma veliko poje in igra na inštrumente, ali je doma prostor za oddih od tega? 

Najino življenje je čisto prepleteno z glasbo. Če niso nastopi in vaje zanje, so novi projekti. Hčerka ima rada glasbo, a zaenkrat ne kaže izrazitega zanimanja zanjo. Midva je pa tudi nič ne siliva. Ima majhno violino in parkrat na teden mož malo vadi z njo. Ampak se hitro naveliča. Včasih gleda kak klavirski koncert in zraven razbija po svojem malem klavirčku. Kaj bo počela, ko bo velika, je pa čisto njena stvar.

 

Manca bo uspavanke predstavila tudi 2. junija, v knjigarni Kozorcij, v Ljubljani. Vljudno vabljeni! 

 

Preberi še:

Knjiga, ki zaziblje v sanje in uspavanke Mance Izmajlove

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zlomi pri otrocih
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edins...
6
Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
6
Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
5
Mikrosporija – najpogostejše glivice pri o...
Z dermatologinjo Tamaro Heraković smo se pogovarjali o glivicah pri otrocih. Povedala nam je, da je najpogostejša okužba...
5



Downov sindrom: Obujmo pisane nogavice!
Praznovanje letošnjega, že 15. svetovnega dneva Downovega sindroma, lahko podprete tako, da na Facebooku društva Downov ...
Prazniki na delovni dan v letu 2024
V letu 2023 je kar 11 praznikov padlo na delovni dan. Kaj pa nas čaka v 2024? Koliko praznikov bo prineslo dela prost da...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?