|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ideje za zdravo otroško malico

Helena Mlakar, 18.4.2017
Si tudi vaš otrok hrano za malico v šoli prinaša od doma? Kaj mu pripraviti, da bo malica zares zdrava tako v šoli kot na šolskem izletu?

image
Malica je lahko več kot samo sendvič in jabolko.
/11


Za zdrav razvoj otroci potrebujejo več majhnih obrokov dnevno, pomembno pa je tudi, da so ti obroki čim bolj zdravi. Seveda morajo biti tudi okusni, da jih bo otrok s tekom pojedel in ne bodo pristali v košu. Kaj pripraviti oz. zapakirati otroku v škatlo za malico, da bodo malice zdrave, pa vendar ne enolične? Preverite nekaj praktičnih nasvetov:


Načrtujte in zapisujte

Če otroku pripravljate vsak dan malico za v šolo, si ideje zapisujte. Naredite si jedilnik malic za teden dni, nakupite potrebno. Ko bo preteklo določeno število dni, pa se boste lahko vrnili na začetek seznama.


Škatla za malico

Ko otrok odide na izlet ali pa nese malico v šolo, je pomembno, kje je ta shranjena. Še najbolje bo, če kupite tršo škatlo, ki bo varovala vsebino. Naj se lahko odpre, da otrok ne bo imel težave s tem. Nekatere posode za malico imajo zraven tudi zamrzovalne blazinice, kar je še posebej priročno v vročih dneh. Kupite lahko tudi manjšo termovko, ta je primerna za pijačo ali razne juhe.

 

Izogibajte se

Seveda želite otroku pripraviti čim bolj zdravo in okusno malico. Zato vam svetujemo, da se izogibate določeni hrani in pijači. Mnoge žitne ploščice vsebujejo energijo, ki se počasi sprošča. Vsebujejo pa veliko sladkorja, povrhu tega pa so še drage. Preberite sestavine!

Banane so sicer odličen vir energije, toda, če jih boste dali v škatlo za malico z drugimi stvarmi, se lahko pomečkajo, počrnijo, se razmažejo po vsej škatli. Razni sadni deserti ponavadi vsebujejo veliko sladkorja in malo sadja. Previdno pri nakupu le teh. Beli kruh je reven z vlakninami in s hranili. Izogibajte se tudi paštet in salam. Te ne vsebujejo veliko hranilnih snovi.

 

Nasveti za zdravo malico

V majhno posodo, ki se dobro zapre otroku pripravite sadni jogurt ali skuto. V navadni jogurt, skuto, vmešajte sesekljano sadje. Tako boste vedeli, da je res v njem dovolj sadja. V lonček, ki se dobro zapre, lahko pripravite tudi narezano sadje: jabolko, hruško, ananas, jagode, marelice …

Če ima otrok rad zelenjavo, mu narežite palčke iz zelene, kolerabe, korenja. Te lahko pomaka v doma pripravljene zelenjavne namaze ali v skuto, zmešano z drobnjakom.

V škatlo za malico lahko dodate tudi polnozrnat kruh, polnozrnate žemljice, ki jih lahko pečete doma. Na kocke narezan sir, kuhano kakovostno šunko, jajce.

Otrok naj pije čaj ali vodo. To ga bo najbolj odžejalo in je brez sladkorja.


RECEPT ZA ŽITNE PLOŠČICE

Pripravite mu lahko tudi doma narejene žitne ploščice. Zanje potrebujete: 100g masla, 100g rjavega sladkorja, 4 žlice medu ali javorjevega sirupa, 250g ovsenih kosmičev, 2 žlici sončnic, žlico sezama, žlico bučnih semen, olupljeno in naribano jabolko.

Pečico segrejte na 180 stopinj C, namažite z maščobo pekač. Raztopite maslo, dodajte mu sladkor in med ali javorjev sirup. Segrevajte dokler ni gladko.

Zmešajte ovsene kosmiče, semena in naribano jabolko ter dodajte mešanico masla in meda. Dobro premešajte, da se sprime in nato preložite v pekač.

Pecite 25 minut, da je zlatorjavo in zapečeno, nato razrežite na ploščice in počakajte, da se ohladijo.

 

Imate tudi vi idejo za otroško malico? Zapišite jo na FORUM.

 

Vir: Prava hrana za otroške možgane

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
24
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
9
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
6
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
6



Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
Zdrav zajtrk za šolarja – teden 2
V drugem tednu šole smo vam pripravili novih pet idej za zdrav zajtrk za šolarja. Preverite, jedi, ki jih lahko zjutraj ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?