|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroci na facebooku

Matej Špehar, 14.6.2012
Facebook je imel do zdaj omejitev uporabe na starost 13 let. Pripravljajo pa spremembo, ki bo omogočala FB profile tudi za mlajše od 13 let. Otroške profile bodo lahko odprli starši s svojim profilom in bodo do določene starosti vezani na njih.

image
/11


Verjetno mislite, da smo pri nas doma vsi na Facebooku. Ni čisto tako, dve petini družine nimata FB profila. Še ;) Toda bliža se tudi ta trenutek. Facebook je napovedal spremembe in za naivne mladičke bo prihod v digitalni svet lažji. Vsaj upam ;)

 

Starejši sin že več kot leto dni navija, da bi šel Facebook. Do današnjega dne v naši družini ni dobil zelene luči za kaj takega. Pa ne zaradi omejitve 13 let, star je namreč 11 let, temveč zaradi nepoznavanja pravil komunikacije. Ni prav dolgo nazaj, ko sem v njegovem elektronskem nabiralniku našel maile, v katerih je pisal na največjo komercialno televizijo zakaj ne vrtijo boljših filmov, prevajalsko agencijo spraševal koliko stane prevod (verjetno ni razumel ukazov v igrici ;), mail pa je poslal tudi na banko - zanimalo ga je koliko denarja ima na računu. Ko sem ga pobaral zakaj je to naredil, sem dobil odgovor, da imam jaz vedno veliko mailov, njemu pa nihče ne piše. Od takrat od očeta dobi kakšen mail z youtube posnetkom njegovega priljubljenega banda (itak Siddharta) in rdečo luč za FB.

 

Ste pri vas doma otroku dovolili uporabo fecebooka ali ste mu uporabo omejili ali celo prepovedali? Zapišite svoje izkušnje v komentar spodaj!


Sedaj je Facebook najavil spremembe, ki bodo tudi v naši hiši dobrodošle. Facebook se pripravlja za sprejem mlajših od 13 let. Otroške profile bodo lahko odprli starši s svojim profilom in bodo do določene starosti vezani na njih. To pomeni, da bomo starši s svojim računom lahko dovoljevali s kom bo otrok prijateljeval, imeli bodo nadzor nad uporabo aplikacij in iger ter seveda nad vsebinami, ki jih bo objavljal. Otrok bo omejen tudi pri izboru strani, ki jih lahko "všečka".

 

Če sem iskren, se teh novih možnosti veselim. Strinjam se, da je splet lahko nevarno igrišče za otroka. A če uporabim odlično primerjavo Nataše Pirc Musar: nevarno je tudi iti čez cesto, a tega otroku ne moremo prepovedati. Lahko pa ga naučimo kako se jo varno prečka, še bolje, ga ob tem spremljamo.

 

Ponovimo najprej FB pravila. Ta izrecno prepovedujejo kreiranje zasebnega profila uporabnikom mlajšim od 13 let. Ob prijavi kršitve je sankcija neusmiljena - takojšen izbris profila.

 

A to večine radovednih otrok ne ustavi. Svoj profil na Facebooku si odprejo, ker ga imajo tudi njegovi sošolci. Ker je to popularno, ker besedo Facebook srečujejo na vsakem vogalu. In radovednost jim ne da miru. Med brskanjem sem našel tudi nekaj profilov malčkov - hvala vsem za posredovane linke - celo dva dojenčka, ki so jih očitno odprli starši. Razumem ponos staršev ob rojstvu, a odpiranje FB profila za novorojenega potomca je morda res malo prezgodaj. Ampak kdo sem jaz, da bi sodil.

 

Kakšno je vaše mnenje o uporabi facebooka otrok mlajših od 13 let? Ste za ali proti? Delite svoje mnenje v komentarju spodaj!


Kratek sprehod po FB profilih nekaj otrok, njihovo starost ocenjujem med 6 in 10 let, pokaže šokantno stanje. Večina jih ima nastavitve zasebnosti popolnoma odprte, brez težav sem si ogledal večino fotografij. Nepoklicani tako zlahka preuči otrokove navade in ga čez nekaj dni po "naključju" počaka po končanem treningu nogometa. Mislite, da je ta scenarij le plod moje domišljije? Upam, da imate prav.

 

Za konec še zanimiva raziskava iz ZDA, ki jo lahko preslikamo tudi v naše kraje. Šokanten je podatek, da je kar 38 % otrok na Facebooku mlajših od 13 let, slaba tretjina pa jih na tem omrežju preživi dve uri in več. Na dan! In če so že na Facebooku, pa naj bo to dovoljeno ali ne, naj bodo vsaj pod našim nadzorom.

 

VEČ KORISTNIH NASVETOV O KOMUNIKACIJI NA FACEBOOKU NAJDETE NA WWW.MATEJSPEHAR.SI.

 

 

Matej Špehar je po 15 letih dela v tradicionalnih medijih (tisk, tv, radio) le te zapustil in se posvetil izključno družabnim omrežjem. Ustanovil je svojo digitalno agencijo To do - communicate online za svetovanje in komunikacijo blagovnih znamk, podjetij in javnih osebnosti na Facebooku. Že v enem letu je postala vodilna slovenska digitalna agencija za poslovno Facebook komunikacijo, ki v imenu naročnikov nagovarja skoraj 660.000 slovenskih FB uporabnikov (vir: www.socialnumbers.si).


PREBERITE ŠE:

Facebook in mladoletniki

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
102
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
24
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
24
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
14



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?