|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

To se vam lahko zgodi pri porodu: stvari, o katerih se redko govori

Mandić Marijana, 30.3.2024
Verjetno ste prebrali že marsikateri priročnik o nosečnosti in vodenju poroda. Mi pa smo se odločili, da vas pripravimo še na nekatere malenkosti. Te vas lahko spravijo v zadrego, a bo ta manjša, če boste na porod res pripravljeni.

image
Naj vam ne bo nerodno, če se vam bo pri porodu zgodilo kaj od tega - zdravniško osebje je tega vajeno. (Freepik.com)
/11


Verjetno ste prebrali že marsikateri priročnik o nosečnosti in vodenju poroda. Tudi v materinsko šolo ste se vpisali. Vse našteto je kajpak dobrodošlo, vendar v glavnem predstavi porod na velikem platnu. Mi pa smo se odločili sliko približati in vas pripraviti še na nekatere malenkosti. Te vas lahko spravijo v zadrego, a bo ta manjša, bolj ko boste na porod pripravljeni.

Lahko boste bruhali
Povsem normalno je, če med porodom bruhate. Slabost je pogostejša pri epiduralni analgeziji, postopku, ki olajša porodne bolečine z zdravilom, vbrizganim po drobnem katetru v hrbtenični kanal zunaj hrbteničnega mozga. Zaradi postopka porodnici navadno pade krvni tlak, posledično ji je lahko slabo in bruha.

Do bruhanja včasih pride tudi pri običajnem porodu, bodisi zaradi porodne bolečine bodisi zaradi hrane v želodcu – med porodom je namreč prebava vsaj delno ustavljena. Potem ko bo zdravnik zaznal prve, neboleče popadke, po malem uživajte lahko hrano, ko pa se bo porod pričel, ne boste smeli jesti in vodo boste pili le po požirkih.



Nekatere porodnice šklepetajo z zobmi
 Kar polovica porodnic se spominja, da so med porodom drgetale in šklepetale z zobmi. Presenetljivo je, da to nima nič opraviti z mrazenjem. Ravno nasprotno, med porodom lahko telesna temperatura zraste tudi do dve stopinji, zaradi česar vam bo prej vroče. Zdravniki menijo, da pride do drgeta zaradi združevanja krvi matere in otroka. Vsaj nekaj krvi otroka namreč med porodom preide v mater, in če sta krvni skupini različni, se telo matere odzove s takšno – povsem nenevarno – reakcijo.
 

Nadležni vetrovi
 Ko se otrok trudi prodreti skozi bolj ali manj ozek porodni kanal, pred seboj potiska tudi zrak, ki se je nabral v črevesju. Zato bodite pripravljeni na to, da vam bodo uhajali vetrovi. Dokazano je, da so vetrovi pogostejši pri epiduralni analgeziji, saj vbrizgano zdravilo blokira analno mišico zapiralko.

Čeprav večina porodnic pred porodom dobi klistir, nekaterim črevesja vendarle ne uspe popolnoma izprazniti, pri hitrem porodu pa za odvajalo sploh ni časa. V tem primeru lahko računate, da vam bo tik pred rojstvom otroka ušlo nekaj blata. Naj vam zaradi tega ne bo nerodno, to se babicam in porodničarjem dogaja vsak dan. Če vam bo ušlo, bo babica hitro počistila in otrok se bo zagotovo rodil na čistem.

Morda boste glasni
Še posebej če boste odklonili vsakršno sredstvo za lajšanje bolečin, lahko pričakujte, da boste pri porodu malce glasnejši. Nekatere ženske se oglašajo dobesedno kot lokomotiva »čuha-puha«, spet druge vreščijo, niso redke, ki jočejo, nekatere pa - ah, saj smo rekli, da bomo približali tisto, česar ni v knjigah - celo preklinjajo. Nekatere trgajo s sebe bolniško obleko.

Do tako burnih reakcij navadno pride zaradi bolečine in izčrpanosti, pa tudi zaradi hitrega padca ravni hormonov estrogena in progesterona. A naj vam dobronamerno namignemo, da ravno ženske, ki si pomagajo z vokalizacijo, navadno rodijo z manj bolečin. Tako kot jok blaži duševno bolečino, malce kričanja ublaži fizično bolečino.

Tudi zaradi glasnega rojevanja naj vam ne bo nerodno, zdravniško osebje je tudi tega vajeno, čeprav se radi pohvalijo, da je na njihovih hodnikih bolj tiho kot pred desetimi leti. Seveda pa se lahko opravičite, če menite, da ste rekli kakšno preveč.



Težko se je držati načrta
V slovenskih porodnišnicah je na voljo kar nekaj modernih postelj in pručk, ki omogočajo rojevanje v različnih položajih, sede, čepe, na boku. Praksa pa je takšna, da na koncu večina žensk rodi leže. Zakaj? Vse naučeno med porodom nekam izpuhti, nekatere ženske se ne morejo spomniti niti pravilnega dihanja, nekatere se potem, ko v rokah držijo dojenčka, ne spominjajo, kako je babica prerezala popkovino, kako so se ulegle, da bi jih manj bolelo. Včasih pa se pozabi tudi kakšna beseda, ki je med porodom ušla iz ust.

Ni nujno, da se boste zaljubili v dojenčka na prvi pogled
Nikar se ne počutite slabo, če se potem, ko vam v nedrje ali na trebuh položijo otroka, ne počutite ravno kot mati, ki prekipeva od ljubezni. Za vami je namreč naporna izkušnja poroda in potrebujete vsaj nekaj ur, da si opomorete. Seveda je za otroka najbolje, da ste od samega pričetka z njim in ga čim prej pristavite k prsim, vam pa dojenček gotovo ne bo zameril, če ga boste prvih nekaj ur manj pestovali.

Načini lajšanja porodnih bolečin
Ni slabo, če se na porod pripravite tudi tako, da razmislite o načinih, s katerimi bi si želeli lajšati bolečine, če bo prehudo.

1. Narkotiki in pomirjevala
 Narkotiki se vbrizgajo z injekcijo v žilo ali mišice zadnjice ali stegna vsake tri do štiri ure, obstajajo pa tudi takšni v obliki svečke. Sicer dobro blažijo bolečine, vendar včasih na mamo in otroka delujejo depresivno, včasih je otrok po porodu bolj zaspan in nekoliko težje diha. Pri nas se največ uporabljajo dolantil, tadol in tramal. Pomirjevala se v porodništvu uporabljajo manj kot drugje po Evropi.

2. Inhalacijski analgetiki
Mešanica dušika in kisika se pri nas uporablja vse manj, kajti porodničarji pravijo, da pri ženskah pogosto povzroča slabost in da je potiskanje med popadki slabše.

3. Epiduralna analgezija
 Zdravilo, po drobnem katetru vbrizgano v hrbtenični kanal zunaj poteka hrbteničnega mozga, je sicer zelo učinkovito in porodnice postopek zelo ugodno ocenjujejo, vendar pa zaradi možnih hujših (sicer redkih) zapletov zahteva dobro znanje anesteziologa. V Sloveniji, kjer vse porodnišnice nimajo nenehno na voljo anesteziologa, je epiduralna analgezija še vedno sorazmerno redko uporabljena; v nekaterih porodnišnicah je na voljo brezplačno.

4. Elektrostimulacija
 Naprava na baterije z elektrodami, ki jih nosečnica z lepljivimi blazinicami prilepi na telo, zmanjšuje sporočila o bolečinah, ki jih telo pošilja v možgane, hkrati pa spodbuja nastajanje endorfinov. Naprava ni na voljo v vseh slovenskih porodnišnicah.

K tehnikam, ki še zmanjšujejo bolečinske dražljaje, prištevamo tudi naravne metode, kot so toplotna stimulacija, masaža, aromaterapija, akupunktura, joga, preusmerjanje pozornosti, glasba in hipnoza. V svoji porodnišnici se pogovorite o možnostih, ki vas zanimajo.

Tudi za očete je dobro, da se pripravijo
Dandanes je že večina očetov navzočih pri rojstvu svojega otroka. Oglejmo si še, kaj mora bodoči očka vedeti in preveriti, preden stopi v porodno sobo.

- Oglejte si porod doma, na videu ali v slikovno bogati knjigi.
Če so vaše reakcije preveč burne in dvomite, ali boste lahko porod spremljali in hkrati pomagali partnerici, potem raje odstopite od svoje želje. Ob partnerici je lahko tudi dula, njena dobra prijateljica ali sorodnica, ki je že rodila in ji bo tako lažje stala ob strani. Zaradi tega nikar ne imejte občutka krivde. Bolje je tako, kot pa da sredi poroda ugotovite, da mora tudi vam nekdo pomagati.

- Osredotočeni bodite na partnerico.
 Že smo pri napaki bodočih očetov, zaradi katere se zdravniki najbolj pritožujejo. Namesto da bi se z vso vnemo posvetili partnerici, jih je kar nekaj, ki zaskrbljeno opazujejo aparature in zdravniško osebje. Pomnite, za vse lahko poskrbi porodnišnica, zaupljiv in pomirjajoč odnos, kakršnega lahko vi ponudite ženi, pa ni v njenih zmožnostih.

- Bodite seznanjeni z zdravili proti bolečinam.
Nekateri očetje se prestrašijo, da je nekaj hudo narobe, če partnerica (nepričakovano) prejme zdravilo proti bolečinam. Konec koncev pogled na masko s plinom ali na elektrode za izvajanje elektrostimulacije res ni prijeten. Sredstva, ki znatno olajšajo porodno bolečino, je torej dobro spoznati že pred porodom.

- Nastopajte kot ženin odvetnik.
Med popadki ženska zaradi bolečine le težko izrazi svoje želje. Vi jo najbolje razumete in veste, kaj pričakuje. O njenih željah povejte zdravniškemu osebju.

- Bodite prijazni do osebja.
Številni očetje se razburijo na porodničarja, babico, ker pričakujejo, da bo osebje ves čas ob ženi. Žal v vseh slovenskih porodnišnicah ne zaposlujejo toliko babic in porodničarjev, da bi prav vsaka porodnica lahko računala na njihovo nenehno navzočnost. Pozanimajte se pred porodom, kaj smete pričakovati v vaši porodnišnici.

- Ne bodite užaljeni, če vas partnerica zavrača.
Značilno za porodnice je, da med bolečino pozabijo na vse dogovore in da po večini ne prenesejo dotika, nekatere ne sprejmejo niti masaže. Radi bi jo prijeli za roko, ona pa vam jo iztrga, radi bi ji kaj lepega povedali, ona pa hoče mir. Tega ne smete vzeti osebno.

- Ne komentirajte poroda.
Porodnica ne prenese sicer dobronamernega komentiranja moža, kako porod poteka, kaj kažejo monitorji, kako se že vidi otrokova glavica ipd.

- Ne pozabite izkazati ljubezni, ko je otrok v materinem naročju.
Nikar ne obmolknite takrat, ko vas partnerica najbolj želi slišati – ko je otrok rojen. Novopečena mamica bo rada slišala pohvalo glede poroda in hrepeni po priznanju zaradi nove starševske vloge.

PREBERITE TUDI: Veličastnost poroda

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
8
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
5



Resnična čudežna zgodba: Vaš sin ne bo pre...
photo
Na vhodu bolnišnice je mamo pričakala zdravnica in ji povedala, da sin, star en teden, ne bo preživel.
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?