|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Poporodni krči oziroma krčenje maternice po porodu

Helena Mlakar, 8.5.2023
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni povsem končano, čakajo jo še poporodni popadki.

image
Poporodni krči so izrazitejši so med dojenjem. (Freepik.com)
/11


Poporodni krči spremljajo skoraj vsako otročnico. Nekatere jih čutijo bolj, druge manj. Izrazitejši so med dojenjem. Nekatere mamice pravijo, da so pri vsakem naslednjem porodu poporodni krči hujši, druge pa nimajo takšnih izkušenj.


Krčenje maternice

Ob začetku nosečnosti je maternica velika za pest, ob koncu pa kot košarkarska žoga. Ko se otrok rodi, se mora maternica skrčiti nazaj na prvotno velikost in to krčenje spremljajo poporodni krči. Nekatere otročnice pravijo, da so včasih tako močni, kot porodni popadki.

 

PREBERITE TUDI: Tako izgleda prvih 24 ur po porodu


Sredstvo proti bolečinam

Krčenje maternice je lahko zelo boleče. Izrazitejše je, ko dojite. Bolečine lahko trajajo še nekaj dni po porodu.

Prvorodke običajno ne potrebujejo sredstva proti bolečinam, drugorodke in tretjerodke pa. Sredstva proti bolečinam, ki jih dobite v porodnišnici za lajšanje krčev pa prehajajo v materino mleko. Če otročnica prejme ta sredstva v zmernih količinah, vpliv na otroka ni škodljiv.

 

Nasvet mamice štirih otrok

»Najhujše poporodne krče sem imela po tretjem porodu. Če je bilo res zelo hudo, sem vzela sredstvo proti bolečinam, toda poskušala sem zdržati brez. Najhuje je bilo med dojenjem. Takrat sem se poskušala čim bolj sprostiti. Zelo mi je pomagala tudi ista tehnika dihanja kot med popadki. S predihavanjem sem lažje premagala tudi poporodne krče. In iz dneva v dan je bilo bolje.«

 

PREBERITE TUDI: Teh 9 reči mama NUJNO potrebuje po porodu

 

Koliko časa trajajo poporodni krči?

V prvih dveh dneh po porodu so lahko ti zelo močni, potem pa počasi pričenjajo popuščati. Po štirih dneh bistveno popustijo in po tednu dni jih ni več.

Tolažite se lahko s tem, da z vsakim poporodnim krčem, je maternica bližje svojemu prvotnemu stanju in močnejši ko so, bolj se maternica krči in manj čišče se izloči.


Pogosto dojenje

Ko otročnica doji, začne njeno telo izločati hormona prolaktin in oksitocin, ki spodbujata nastajanje mleka. Oksitocin pa ima še eno nalogo, odgovoren je za krčenje maternice in poporodne krče. Čim pogosteje boste otroka pristavili k prsim, hitreje se bo maternica skrčila.

 

Ležanje na trebuhu

Če je mogoče, se čim večkrat uležite na trebuh. V tem položaju pritiskate na maternico, kar pospeši njeno krčenje.

 

PREBERITE TUDI: Čišča in menstruacija po porodu

 

Redno praznjenje mehurja

Tudi redno praznjenje mehurja pripomore k hitrejšemu krčenju maternice. Če je le mogoče, poskušajte urinirati vsake dve uri.

 

Že približno deset dni po porodu maternice od zunaj ne zatipamo več, saj se je vrnila v začetni položaj, v malo medenico.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ruska imena za fantke
Če iščete ime, ki se povezuje z zgodovinsko preteklostjo Rusije, a se pogosto uporablja tudi danes, razmislite o enem od...
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
5
Roke: od pesti do prijemanja
Otrok se rodi z majhnimi ročicami, ki niso sposobne preciznih gibov. Poleg močnega prijemalnega refleksa z drobnimi prst...
4



VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?