|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pralne plenice: da ali ne?

Polonca Sokol, 15.4.2015
Pralne pleničke imajo vsaj tri pomembne prednosti pred pleničkami za enkratno uporabo. Preverite katere.

image
3 razlogi, zakaj so pralne plenice boljše. (Foto: Pixabay.com)
/21


Si predstavljate, koliko pleničk porabi en otrok, preden začne hoditi na kahlico? Zelo veliko! Okrog 5500, kar pomeni približno 2 toni odpadkov! Si predstavljate, koliko časa se razkraja ena plenička za enkratno uporabo? Zelo dolgo! Več kot 500 let! Si predstavljate, koliko časa, volje in energije je potrebno, če želite prati pleničke? Zelo malo! A hkrati naredite za svojega otroka in naravo zelo veliko.
 
Pralne pleničke imajo vsaj tri pomembne prednosti pred pleničkami za enkratno uporabo (v nadaljevanju PEU).


 
Vplivi na okolje

Pralne pleničke so iz naravnih materialov – bombaža ali bambusa. Pri izdelavi PEU za polnilo posekajo ogromne količine dreves, zunanjost pa je iz umetnega materiala, za kar se porabijo velike količine naftnih derivatov.
Poraba vode je pri pralnih pleničkah navidezno večja, če jih ne peremo z razgradljivimi pralnimi sredstvi, pa vodo lahko tudi močno onesnažimo. Vendar je dejansko poraba vode za izdelavo PEU bistveno večja, odpadne vode, ki nastanejo pri predelavi, pa so onesnažene s škodljivimi snovmi.
 
Praviloma bi uporabniki PEU morali otrokovo blato izplakniti v kanalizacijo, kjer se biološki odpadek lahko »nadzorovano« razgradi. Vsi uporabniki PEU pa ga zavijejo v plastično pleničko in odvržejo v smeti. To tako pristane na deponijah, kjer je prava »ekološka bomba« in potencialna grožnja človeštvu, saj lahko bakterije in bolezni iz človeškega blata postopoma pronicajo v podtalnico. Če uporabljamo pralne pleničke, blato odvržemo v kanalizacijo.
 


Vpliv na denarnico

Navadno nas preseneti začetni strošek ob nakupu pralnih plenic, vendar se nakup hitro izplača. Izračun v tabeli prikazuje okvirne stroške pri uporabi plenic za enkratno uporabo in pralnih plenic in je izdelan za čas, ko otroka povijamo v plenice (od rojstva do dveh let in pol).

izračun plenice


Vpliv na zdravje

Razširjenost pleničnega izpuščaja se je s pojavom PEU močno povečala, vendar ni dokazano, zakaj – ali so v PEU škodljive snovi, za katere so dojenčki občutljivi, ali pa so redkeje previti. V pralnih pleničkah namreč dojenčki mokroto občutijo, zato hitreje pokažejo nelagodje. Mogoče vas to odvrne od uporabe pralnih plenic, saj si predstavljate previjanje na eno uro, vendar vas lahko takoj potolažimo, da ni tako – občutek mokrote ima celo prednost pred občutkom suhosti. Otrok, ki je povit v pralne pleničke, hitreje poveže občutek tiščanja z opravljanjem potrebe in neprijetnim občutkom mokrote, kar vpliva na bistveno hitrejše privajanje na kahlico kot pri otrocih, ki so poviti v PEU.
 
Pralne pleničke lahko menjamo na tri ure, odvisno od tega, koliko otrok izloči. Čez noč otroka povijemo v vpojnejše pleničke in previjanje, razen izjemoma, ni potrebno.
 
PEU vsebujejo, vsaj v sledeh, veliko dokazano škodljivih kemičnih snovi, kot so natrijev poliakrilat (daje občutek suhosti), dioksin (stranski produkt beljenja pleničk s klorom) in TBT (deluje protiglivično), ki imajo škodljive stranske učinke. Pralne pleničke so izdelane iz povsem naravnih materialov, bombaža ali bambusa. Ne vsebujejo dodanih snovi in so zato zelo naravna in hkrati udobna alternativa pleničkam za enkratno uporabo.
 
Res pa je, da ni vse za vsakogar. Včasih se pralne pleničke zelo obnesejo, drugič otroku ne ustrezajo – ali pa mamici preprosto »ne znese«. Saj veste, končna odločitev je prepuščena vam.
 


10 zmot o pralnih pleničkah
 

1. Pralne pleničke so uporabljale naše mame.

Danes na trgu dobimo krojene pralne pleničke, ki so zelo udobne za uporabo in jih uporablja vse več mamic, ki jih skrbi za zdravo naravo in otroka.

2. Pralne pleničke so drage.

Ravno nasprotno! Že res, da moramo pralne pleničke kupiti naenkrat in so precejšen finančni zalogaj (250 EUR in več), vendar za nakup PEU v dveh letih in pol (kolikor navadno traja, da se otrok navadi na kahlico) porabimo več kot 1400 EUR. Tudi če prištejete stroške vode, elektrike, pralnega praška ..., gre še vedno za več kot 1000 EUR razlike (gl. izračun v preglednici). Samo pri enem otroku!

3. Otrok je tako debelo povit, da mu pleničke ovirajo gibanje.

Izkušnje kažejo, da ni tako in da je razvoj hoje pri otrocih, ki uporabljajo pralne pleničke, enako hiter. Pomembno pa je, da otroka ne povijamo v pleničke, namenjene za nočni čas, saj so debelejše (bolj vpojne) in drugače krojene kot dnevne pleničke, ki otroku omogočajo optimalno gibanje.

4. Otroku je v pleničkah vroče.

Pralne pleničke dihajo, saj uporabljamo prekrivne hlačke iz mikropora ali volne, zato se ritka ne pregreva. Volna se dobro obnese tudi v poletnih mesecih – saj poznate stari rek: varuje pred mrazom, varuje pred vročino. Nasprotno pa v PEU dokazano prihaja do pregrevanja, kar je še posebej nevarno za fantke.

5. Tako ali tako povijete čez še plastične hlačke.

Prekrivne hlačke niso plastične, temveč iz paroprepustnega materiala, ki diha. Lahko se odločite tudi za volnene; te vsebujejo lanolin, ki preprečuje, da bi premočile.

6. Pralni praški so še bolj škodljivi kot pleničke za enkratno uporabo.

Pralne praške lahko uporabljamo v manjši količini, kot je predpisano, lahko izberemo dodatno izpiranje ali pa peremo s pralnimi oreščki, ki so okolju povsem neškodljivi. Težko pa se ognemo zelo škodljivim kemičnim snovem, ki jih vsebujejo PEU.

7. Če imaš pralne pleničke, nujno potrebuješ sušilni stroj.

Ni nujno. Veliko mamic suši pleničke tudi zunaj na vrvi, če je primerno vreme, ali pa na radiatorjih. Za tako obliko sicer potrebuješ nekaj dodatnih pleničk, a za okolje narediš še nekaj več, saj je sušilni stroj velik porabnik električne energije.

8. Pleničke boš prala? Veš, koliko kakca »pridela« en otrok?!

Ob krojenih pralnih pleničkah uporabljamo pralne lističe, ki jih skupaj s kakcem odvržemo v školjko (praviloma bi ga morali odstraniti v kanalizacijo tudi s PEU). Če je listič samo polulan, pa ga lahko nekajkrat operemo. Se zgodi, da je blata več, a saj se kakšni »nesreči« ne moremo izogniti niti z uporabo PEU.

9. Otrok se v mokri plenički počuti neprijetno.

Mogoče res in morda ga zato pogosteje previjemo, kar pa ni nujno slabo. Z uporabo pralnih pleničk se plenični izpuščaj pojavlja redkeje kot z uporabo PEU. Otroci, ki občutijo, da so mokri, to hitreje povežejo z občutkom tiščanja, kar pomeni, da se bistveno hitreje privadijo na kahlico.

10. Sodobna mamica nima časa za pranje pleničk.

Sodobna mamica se zaveda posledic pretiranega onesnaževanja in pomembnosti naravne oskrbe svojega otroka in je za to pripravljena tudi kaj storiti.
 

Izkušnja mamice, ki uporablja pralne pleničke

Za pralne plenice sem izvedela od moža (kdo bi si mislil, da tudi oni kdaj zasledijo kako informacijo o negi otrok!). Kljub strahu, da mi »ne bo zneslo«, sva si bila kar hitro enotna, da bova poskusila svoje otroke povijati v pralne pleničke. Imela sem srečo, da sem za začetek dobila paket rabljenih plenic, tako da sem lahko preizkusila uporabo in šele nato kupila svoje. Začetni vložek je namreč kar velik, a se izplača prej kot v enem letu (poleg tega so zelo lepo darilo, če veste, da se nova družinica odloča za uporabo pralnih pleničk). Nakup sva opravila na sedežu podjetja, kjer so zelo prijazni. Dobro svetujejo, pomagajo pri odločitvi, razložijo, kako jih uporabljati ... Poleg tega dajo garancijo in vam pleničke popravijo, če je karkoli narobe (v mojem primeru tega ni bilo treba izkoristiti). Osebno mi veliko pomeni tudi to, da je proizvod izdelan v Sloveniji.
Pralne pleničke sem začela uporabljati 14 dni po porodu in mi jih po enem letu še vedno ni težko uporabljati. Ko enkrat »ujameš ritem«, ni nobenih težav. Zdaj že lahko potrdim, da se obnesejo v prav vseh letnih časih.
In kako je z njimi zadovoljen moj korenjak? V enem letu, odkar jih uporabljam, sem porabila približno 7 paketov plenic za enkratno uporabo in uporabljam šele tretjo kremo za ritko. Rdečo ritko je imel le prvih 14 dni, ko smo uporabljali plenice za enkratno uporabo, kasneje zelo redko, zato ga ni bilo treba mazati. Previjam ga na 3–4 ure, ponoči ga ni treba previjati.
Res, da je potrebne malo več volje in energije, a iz ljubezni do malih škratkov in v skrbi za naravo se izplača. Osebno sem zelo zadovoljna, poleg tega so tako preproste za uporabo, da jih lahko uporabljajo celo moški J.

 
Marjeta

 
VIRI:
www.thediaperhyena.com/diaper_drama_scene3_health.htm
www.littletreehugger.ca/benefits.html

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
7
Vpliv glasbe na razvoj dojenčka
Večina staršev ne posveča večje pozornosti vplivu glasbe na razvoj dojenčka. Kopica novih skrbi ob nosečnosti in prezapo...
5
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
4
Tehnike sproščanja
Tehnike sproščanja vam lahko pomagajo po naporni noči, ki je niste prespali zaradi joka vašega dojenčka, v nosečnosti, a...
4



Popek potrebuje posebno nego
Popkovnico, ki povezuje plod s posteljico, po porodu spnejo in prerežejo. Tako izgine fizična vez med materjo in otročič...
Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?