|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varni zimski užitki na snegu

Uredništvo Ringaraja.net, 8.2.2024
Da se zimske radosti ne bodo končale s kakšnim prehladom, gripo ali drugo zdravstveno nevšečnostjo, si preberite nekaj nasvetov kako na snegu in ledu uživati ter se hkrati izogniti potencialnim poškodbam in boleznim.

image
Otrok naj se na sneg odpravi dobro opremljen in sit.
/11


Čudoviti zimski dnevi ponujajo obilo zabave za vso družino. Sankanje, smučanje, kepanje, ustvarjanje sneženih mož, iglujev in številnih drugih umetnin iz snega so le nekatere izmed aktivnosti, ki se jih otroci in odrasli vsako leto neskončno veselijo.

Da pa se zimske radosti ne bodo končale s kakšnim prehladom, gripo ali drugo zdravstveno nevšečnostjo, si preberite nekaj nasvetov, kako na snegu in ledu uživati in se hkrati izogniti potencialnim poškodbam in boleznim. Saj veste - nekaj preventive odtehta ogromno nič kaj prijetne kuritive. 

 

Previdnost doma je ključnega pomena

reventivni ukrepi za boj proti gripi so tudi odlični preventivni ukrepi proti drugim sezonskim boleznim kot sta prehlad in nahod. Redno umivanje in razkuževanje rok, čim manj zadrževanja v javnih prostorih, kjer je veliko ljudi. Ne pozabite tudi, da so papirnati robci za enkratno uporabo in da se vanje tudi odkašljamo.

Pozimi je potrebno paziti tudi na dodaten vnos vitaminov in mineralov. Sadje in zelenjava naj torej ostaneta na jedilniku vsak dan. Že to je odličen preventiven ukrep. 

 

Zaščitite otroke pred mrazom

Spremljajte vremensko napoved in poskrbite, da otrok vedno odide v šolo ali vrtec primerno oblečen. Čim več plasti oblačil boste oblekli otroku, bolj mu bo toplo. Volna pa je tako ali tako nekaj najbolj toplega - to so vedele že naše babice.

Nakup nepremočljivih čevljev je investicija, ki bo vašega otroka obvarovala prehlada, ki ga gre pripisati mokrim nogam. Preverite podplate čevljev. Čim bolj narezani so, tem manjša je verjetnost, da bo otroku spodrsnilo na ledu.

Preden se otrok odpravi ven, se prepričajte, da se je predhodno okrepčal z zdravim obrokom, da bo imel dovolj energije za radosti na snegu. V primeru, da bo otrok športno aktiven, vsaj eno uro in pol pred aktivnostjo ni priporočljivo jesti.

S kremo za sončenje naj bo zaščitena koža izpostavljena zraku, razpokane ustnice pa bo preprečil nanos vazelina. Tople nogavice, šal in rokavice so neizogiben del zimske opreme, rezervni par rokavic in nogavic pa pogosto pride prav, kajne? 

 

PREBERITE TUDI: Šest idej za igre na snegu


Varnost pri zimskih športih

Vedno se pozanimajte o varnostni neoporečnosti terena za aktivnosti na prostem. Pobočja, ki so porasla z drevesi ali polna kamnov niso primerna za sankanje. Pri sankanju lahko pride do resnih poškodb in nevšečnosti kot so pretres možganov, bolečine v vratu in zlomi. Prepričajte se, da so vaši otroci na varnem in jih po možnosti pospremite na sankaški podvig.

Pri smučanju je čelada obvezni del opreme, pa čeprav otrok smuča na hribu za domačo hišo. Pri smučarski opremi in drsanju bodite posebno pozorni tudi na to, da se otroku obutev in oblačila natančno prilegajo. Tudi dodatna zaščita kot so ščitniki ni nikoli odveč.

Za drsanje je prav tako bolje izbrati drsališča, saj je na zaledenelih naravnih vodnih površinah vedno prisotna nevarnost lomljenja ledu. Bolje je, da se otrok zimskih športov naroči v strokovno koordiniranih tečajih. Znanje veliko pripomore k varnosti na snegu.

 

In še varnostno opozorilo ... 

Pozimi je potrebno spremljati fizične znake otroka na prostem. Če otrok postane v obraz ali roke nenavadno rdeč, vijoličast ali modrikast, ne okrevajte in ga takoj pospremite na toplo. Podhladitve, ozebline in celo alergija na mraz niso redke nevšečnosti.

Preden se odpravite v pobeljeno naravo, se torej dobro opremite, se prepričajte, da ste vaš otrok in vi varni ter neskončno uživajte v belem darilu narave. Potem pa lepo na toplo, kjer se prileže počitek ob toplem čaju in branju pravljic, kajne?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Etno selo Stanišići
Približno dobre štiri ure in pol boste potrebovali do Bijeljine, kraja, ki leži na severovzhodni strani Bosne in Hercego...
3
Spoznajte kite v naravni velikosti!
Dinozavrom so se v Arboretumu pridružili še kiti v naravni velikosti. Največji med njimi merijo v dolžino skoraj 25 metr...
3
18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.
3
Najbolj razburljivo mesto na Jadranu
Falkensteiner Family Hotel Diadora, ki se nahaja v čudovitem letovišču Falkensteiner Punta Skala blizu Zadra, je pravi r...
3



Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
Ideje za igre v gozdu
Otrok lahko v gozdu teče, skače, preskakuje, pleza, čofota, se igra z blatom in peskom, se drsa in sanka, raziskuje in o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?