|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nova metoda lajšanja obporodnih bolečin pri nas

P.L., 20.6.2012
V Slovenijo prihaja novost na področju lajšanja obporodnih bolečin. To je shiatsu masaža, prva pri nas pa jo bo izvajala porodnišnica Postojna. Preberite si, kaj je shiatsu masaža, kdaj bo na voljo v porodnišnici in koliko stane.

image
/11


Shiatsu masažo izvaja Anja Furlan, diplomirana shiatsu terapevka. Šolanje je opravljala 6 let v Nemčiji, narejeno ima specializacijo za delo z nosečnicami in osebami s posebnimi potrebami. Za portal Ringaraja je povedala:

»Shiatsu je metoda, s katero se na Japonskem že več tisoč let pomaga pri porodih. Tradicionalno so se ženske, ki so takšno pomoč ob porodih izvajale, imenovale »sambe«. Njihova vloga je bila podobna današnji douli, ki ženski na več nivojih nudi oporo in pomoč. Kljub temu je njena vloga veliko bolj praktična, saj s posebnimi tehnikami lajša obporodne bolečine, pomaga pri hitrejšem odpiranju, skrbi da se otroček spusti niže v porodni kanal ter predvsem preprečuje občutke strahu, ki so ob porodu pogosti ter zavirajo sam potek poroda.«

 

Kako deluje shiatsu masaža na porodnice?

Kot alternativna metoda zdravljenja ta oblika masaže medicini predstavlja dopolnilo, s shiatsu pa se močno poveča kakovost življenja. Zaradi neposrednega učinka na živčni sistem shiatsu pozitivno vpliva na notranje organe ter čustveno razpoloženje, deluje proti bolečinam in proti stresu. Shiatsu je v Švici, Avstriji in Nemčiji vključen v zdravstveni sistem ter se ga uporablja v rehabilitacijskih centrih, onkoloških klinikah in tudi v porodnišnicah.

V bolnišnici v Okayami so leta 1962 naredili raziskavo, kjer so dosegli 93% učinkovitost proti bolečinam med porodom z uporabo pritiskov na trtico.

Znanstvene raziskave so tudi pokazale, da že 15 minut kakršnekoli masaže v prvi uri rojevanja zmanjša občutke strahu in bolečine, zmanjša potrebo po zdravilih in skrajša porod.

 

Kako se izvaja shiatsu masaža pri porodnici?

Shiatsu se med porodom lahko izvaja v kateremkoli položaju, naj bo to stoje, sede na žogi, čepe ali leže na postelji. Ko nastopi popadek, se bolečino lajša s pritiski na določene akupresurne točke in medenico. Sprošča se napetosti v hrbtu, saj je sproščenost ključnega pomena, če želimo hiter porod brez zapletov. Z uporabo posebnih tehnik pritiskov se pomaga proti slabosti, če je otroček nemiren, da spusti glavico nižje ali pa se porodnico poživi, če ji zmanjkuje energije. Shiatsu se izvaja vse od začetka do konca poroda.

 

Ima masaža lahko negativne vplive na mamico ali dojenčka?

Stranskih učinkov (razen pozitivnih) na mamico ali otroka ni.

 

Kdaj se lahko izvaja shiatsu masaža, koliko stane?

Shiatsu ni na voljo samo v babiški hiši (kot sicer velja za doule), temveč tudi na navadnem porodnem oddelku. Pogoj za shiatsu ni naravni porod, lahko se ga izvaja tudi v kombinaciji z epiduralno analgezijo ali umetnimi popadki.

Če želimo shiatsu med porodom, je o tem potrebno porodnišnico obvestiti predhodno. Cena storitve je 170 eur. Porodnišnica Postojna je prva pri nas, ki nudi to storitev.

 

Kdaj bo shiatsu masaža na voljo v postojnski porodnišnici?

Shiatsu se je v porodnišnici več mesecev izvajal poskusno, saj gre za novost pri nas. S septembrom bo na voljo vsem uporabnicam, ki si bodo želele takšno pomoč ob porodu.


Še več o Anji Furlan boste našli TUKAJ.


 


 PREBERI ŠE:

NASVET: Shiatsu masaža in porod

Lajšanje porodnih bolečin: Epiduralna analgezija

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Vse, česar nisi vedela o spinalni anesteziji
Bolečino med porodom lahko učinkovito ublažimo ali popolnoma odstranimo z regionalno anestezijo, hkrati pa še vedno omog...
4
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
4
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
4



VIDEO: To se dogaja pri naravnem porodu
video
Mati narava nas je opremila z vsem, kar je potrebno, da se otrok rodi na svet čisto v svojem ritmu. Poglejte si resnično...
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?