|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Te telesne spremembe lahko pričakujete v nosečnosti

Otrok in družina, 7.3.2024
Vsaka ženska se, ko pričakuje otroka, polepša. Nosečnost in porod nista še prav nobene pogršala ali celo izmaličila, kot se marsikatera po nepotrebnem boji.

image
V nosečnosti živite bolj umirjeno in zdravo. (Freepik.com)
/11


Res pa je, da se žensko telo med nosečnostjo spremeni. Poleg tega je veliko bolj obremenjeno kot po navadi. Zato ni nič čudnega, če je katera v času pričakovanja kdaj pa kdaj tudi utrujena, potrta, če jo mučijo slabosti in zgaga, če jo bolijo noge ... Zato je dobro vedeti, kako ukrepati ob morebitnih težavah in se vseh devet mesecev dobro počutiti v svoji koži.


Neprijetne nosečniške proge - strije

Skoraj vsako tretjo žensko med nosečnostjo »napadejo« neprijetne nosečnostne proge – strije. Ne bolijo, a niso ravno lepe. V zadnjih mesecih nosečnosti je koža tako močno napeta, da se lahko vezivno tkivo v spodnjih plasteh raztrga. Nastanejo proge – strije, ki so v začetku rdečkaste, pozneje pa postanejo svetleče belkaste. Najpogosteje nastanejo na trebuhu, bokih, prsih in stegnih. Strij ne moremo popolnoma preprečiti, lahko pa jih omilimo, če začne nosečnica v tretjem, najkasneje pa v četrtem mesecu nosečnosti ogrožena mesta mazati in masirati. Če kožo na teh predelih od vsega začetka mažemo in masiramo (zjutraj in zvečer po umivanju), bo strij veliko manj. Pomaga tudi telovadba za nosečnice, predvsem pa se nosečnica ne sme preveč zrediti. Idealno je, če se zredi le za devet do dvanajst kilogramov, saj je po porodu vsak kilogram težko odpraviti. Žal se večina nosečnic veliko hitreje zredi, kot pa shujša.


PREBERITE TUDI: Kako se telo med nosečnostjo spreminja? (VIDEO)


Zobje v nosečnosti

Včasih se je govorilo, da vsaka nosečnost ženski vzame en zob. Trditev, da zobje med nosečnostjo trpijo, je iz trte izvita, res pa je, da trpijo dlesni. Povečana količina hormonov v krvi nosečnice povzroči, da se robovi dlesni zmehčajo. Če nosečnica ne pazi na ustrezno prehrano, v kateri mora biti veliko beljakovin, kalcija in vitaminov C, B in D, in si zob ne umiva pravilno (od rdečega k belemu in vsaj vsako jutro in večer po tri minute), bo dobila zobne obloge, te pa povzročajo karies (gnilobo). Če nosečnica prej ni redno obiskovala zobozdravnika, je pred porodom zadnji čas, da to stori, saj bo imela po njem veliko manj časa zase.


Čudovito sijoči lasje

Lasje so med nosečnostjo navadno čudovito sijoči. Zaradi hormonov, ki se takrat izločajo, lasje hitreje rastejo in se zgostijo, po porodu pa žal hitreje izpadajo. Lase negujte kot po navadi, predvsem je zelo pomembno, da si jih redno umivate. Pri barvanju las pa je potrebna previdnost, čeprav ni dokazano, da bi barva v tem času lasem škodovala. Omislite si pričesko, ki jo boste brez težav urejali tudi sami.


Nosečnost koristi koži na obrazu

Večina nosečnic (okoli 80 odstotkov) ima lepo kožo. Mozolji izginejo, koža postane žametna in žareča. To je najopaznejše pri mastni koži, saj se premočno izločanje lojnic zelo umiri. Nosečnice naj poskrbijo, da bo vsaka koža – mastna, suha ali mešana – dobila dovolj vlage. Tudi zato naj ne pozabijo piti, predvsem vodo, čaj ali naravne nesladkane sokove. Obraz naj negujejo tako, kot so to počele pred nosečnostjo: redno naj ga čistijo zjutraj in zvečer ter namažejo z dobro vlažilno-hranilno kremo. Ko gredo ven, naj se nosečnice spomladi, ko je koža obraza še zelo svetla, in seveda tudi poleti mažejo s kremo, ki jih varuje pred UV-žarki. Če je sonce močno, njihova koža pa zelo občutljiva za sonce, naj se še napudrajo. Če imajo težave s kožo, naj obiščejo dermatologa ali kozmetični salon, kjer jim bodo svetovali, katere pripravke naj med nosečnostjo uporabljajo za nego obraza.


Nosečnostne pege

Med nosečnostjo se rade pojavijo nosečnostne pege, največkrat po licih, sencih in čelu. To so čudne rjavkaste lise in po porodu navadno izginejo. Kaj lahko nosečnice storijo proti njim? Načeloma velja, da jih med nosečnostjo ne smejo odpravljati, saj se je treba izogibati kirurškim in drugim »ostrejšim« posegom. Delno lahko nosečnostne pege preprečijo tako, da obraza ne izpostavljajo neposrednim sončnim žarkom, če pa ga že, naj se zavarujejo s kremo z UV-filtri. Poleg tega naj uporabljajo slamnik, čepico, klobuček ali senčnik. Po porodu pa si lahko nosečnostne pege odstranijo z belilnimi mazili, ki jih mora predpisati zdravnik. Za začetek lahko poskusijo same s peroksidom (3-odstotnim, ki ga je priporočljivo imeti doma za razkužilo ran).


PREBERITE TUDI: Spremembe na dojkah v nosečnosti


Zaradi slabše prekrvavitve se rade pojavijo krčne žile

Veliko hujše od nosečnostnih prog in peg so krčne žile. Niso sicer samo težava nosečnic, a se pogosto pojavijo prav med nosečnostjo, ko je prekrvavitev slaba oziroma slabša. Najprej se pojavijo tanke žilice, v hudih primerih pa žile izstopijo kot debele modre vrvi. Nosečnica, ki je nagnjena h krčnim žilam, naj čim več hodi. Sprehodi v naravi so v nosečnosti še posebno priporočljivi, saj mora nosečnica dihati zase in za svojega še nerojenega malčka, pa še krvni obtok začne bolje delovati in tudi mišice se krepijo. Ne sme pa veliko stati niti dolgo sedeti s prekrižanimi nogami, ker s tem povečuje utrujenost nog. Ko počiva, naj dvigne noge višje ali jih podloži. Ženska, ki se nagiba h krčnim žilam, bi morala že od začetka nosečnosti nositi elastične nogavice proti krčnim žilam, pomaga pa tudi limfna drenaža.


Boleči krči

Zaradi počasnejšega kroženja krvi imajo nekatere nosečnice pogosto tudi krče, zlasti v nogah. Ti krči so navadno močnejši ponoči in v mrzlem vremenu. Če bo nosečnica uživala veliko kalcija in kalija, se bodo krči ublažili. Pomaga si lahko tudi s toplimi oblogami ali tako, da med sedenjem ali ležanjem noge dvigne oziroma jih podloži. Ko pa začuti krč, naj z roko potegne stopalo navzgor k sebi in močno masira meča ter se malo sprehodi. Včasih pomaga tudi kozarec mleka (zaradi kalcija).


Pridobivanje na teži

V drugem trimesečju nosečnice najhitreje pridobivajo težo. Čeprav ni potrebno niti priporočljivo, da bi pretirano nadzorovale naraščanje teže, pa prav tako ne smejo popustiti poželenju po hrani. Če jim dišita sadje in zelenjava, ne bo težav. Če pa si želijo predvsem tort, ocvrtega krompirčka in sladoleda, naj se poskušajo obvladati in omejiti te prazne kalorije v prehrani. Nosečnica naj bi se med nosečnostjo zredila za največ 12 kilogramov. Kilogrami se ne bodo nenadzorovano nabirali, če bo nosečnica na svoj jedilnik uvrstila veliko zelenjave, riža, polnozrnatega kruha (balastne snovi pomagajo pri zapeki), testenin, krompirja, pustega mesa, rib, skute, mleka in sira – če je le mogoče, razdeljeno v najmanj pet dnevnih obrokov.


Hujšanje v času dojenja - NE!

Tiste, ki so se – ali mislijo, da so se – med nosečnostjo preveč zredile, naj med dojenjem ne hujšajo. Svoj organizem, seveda pa tudi otrokovega, s tem prikrajšajo za pomembne hranljive snovi. Če bodo hujšale, bodo utrujene, slabe volje, živčne. Vse to se bo poznalo na količini mleka in vzdušju v družini – ter se prenašalo na dojenčka. Naj jedo zdravo (to pomeni ne mastno in ne sladko), skupaj z otrokom naj se dovolj gibljejo na svežem zraku, naj telovadijo itd. Ne pravimo zaman, da noseča ženska devet mesecev nabira kilograme, zato naj jih devet mesecev tudi izgublja. Bolje počasi kot hitro. Hitro izgubljeni kilogrami se namreč zelo radi vrnejo.


PREBERITE TUDI: 6 nosečniških sprememb, ki vam bodo všeč


Ohlapne dojke

Nekatere ženske imajo ohlapne dojke, čeprav niso rodile, druge pa ne – kljub porodu. Nekaterim se dojke povesijo po shujševalni dieti, čeprav sploh še niso bile noseče. Čvrstost tkiva, še posebej prsnega, je izredno močno dedno pogojena. Oglejte si svojo mamo! Takšne boste praviloma tudi same. Nekatere ženske pri tem res ne morejo veliko pomagati oziroma nimajo zaslug za čvrstost svojih dojk. Čudežev pa ni, tega se mora zavedati vsaka. Vsekakor pa bojazen, da bo dojenje »uničilo« dojke, ne sme biti razlog za to, da svojega otroka ne bi dojile! Dojenje dojkam ne škoduje. Nasprotno, celo okrepi jih. Res pa je, da ženske v zrelih in starejših letih nimajo več tako napetih dojk kot mlada dekleta – takšna je pač narava.


Dobre navade

Med nosečnostjo se prav nobeni ženski ni treba povsem odreči vsakdanjim navadam. Zadostuje, da živi bolj umirjeno in zdravo življenje. Veliko naj se giblje na svežem zraku (vsaj pol ure na dan naj si privošči hitro hojo, vendar se pri tem ne sme utruditi), telovadi in plava, če le ima možnost. Ko pa je utrujena, naj se brez slabe vesti uleže ali udobno usede in se sprosti ob poslušanju umirjene glasbe. Predvsem pa naj vsak dan spi vsaj od osem do devet ur.

Nosečnica naj bi se zredila za devet do dvanajst kilogramov. Uživa naj veliko sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov (z malo maščob). Mati pri hrani lahko izbira, otročiček, ki ga nosi, pa ne. Prazne kalorije (sladkarije, ocvrta in mastna hrana) mu ne bodo koristile, prav tako ne kajenje, pitje alkohola itd.


Povzeto po Železnik, N.: Devet mesecev v dobri koži, Otrok in družina, št. 7–8, leto LII, Ljubljana, 2002, str. 6–9.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Želela bi, da moja zgodba v vas prebudi ra...
Rodila se je zdrava in v snu. Čudovita. Popolna. Verjemite mi na besedo. Držala sem jo v naročju ..... Tako speča in pop...
34
Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
26
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
7
Kako v službi povedati za nosečnost?
Kako v službi povedati za nosečnost? V resnici ni tako težko ali neprijetno, če slediš tem korakom.
6



VIDEO: Od spočetja do rojstva v slabih pet...
video
Od blizu si lahko ogledate osupljiv čudež spočetja in razvoja človeškega življenja v mamineM trebuhu. Zelo zanimivo!
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?