|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Predležeča posteljica ali placenta praevia

Petra Logar, 30.3.2023
V več kot petini primerov predporodne krvavitve, gre za krvavitev iz nožnice zaradi predležeče posteljice. Stanje je zaradi zelo velikega pretoka krvi skozi posteljico lahko zelo nevarno, saj so krvavitve masovne.

image
Predležeča posteljica je lahko zelo nevarna. (Foto: Freepik.com)
/11


Kaj je predležeča posteljica, kaj to pomeni? 

O predležeči posteljici govorimo, kadar leži nizko v maternici, tako da prekriva notranje maternično ustje ali leži v njegovi bližini. Kot že ime pove, leži del posteljice pred vodilnim plodovim delom. Ločimo totalno, delno, marginalno predeležečo posteljico, zaradi zapletov pri porodu prištevamo med predležeče, tudi posteljico ki leži nizko, na razteznem delu maternice.

Pojavlja se v 0,2% vseh porodov. Danes je predležeča posteljica, zaradi ultrazvočne diagnostike in varnega dokončanja poroda s carskim rezom, le redko vzrok za smrt matere ali otroka.

 

Kaj je njen vzrok? 

Vzrok predležeče posteljice ni znan, najverjetneje je več dejavnikov. Pogostejša je pri mnogorodnicah, pri večji starosti nosečnice, pri ženskah po predhodnem carskem rezu, pri nosečnicah, ki nosijo več plodov in tistih, ki nosijo dečka. Preprečiti je ne moremo.

 

Ali nosečnico določeni simptomi opozarjajo, da ima predležečo posteljico? 

Klinični znaki in simptomi : najpogostejši simptom je krvavitev, ki se pojavi brez bolečin. Krvavitev se najpogosteje prvič pojavi med 27. in 33. tednom nosečnosti. Kri je svetlo rdeča. Prva krvavitev običajno ni zelo velika in običajno ni večja od 200ml, vendar nosečnico zelo prestraši, tako da vedno poišče pomoč. Krvavitev ki se pojavi ob porodu, pa je zaradi ločitve dela posteljice, zelo velika in zahteva takojšnje ukrepanje.

 

Kako poteka takšna nosečnost? Ali lahko pride do zapletov? 

Ob diagnozi predležeče posteljice nosečnici prepovemo spolne odnose, prav tako je vaginalni pregled dovoljen samo v izjemnih primerih.

Pri predležeči posteljici prihaja kar v tretjini primerov do nepravilne lege ali vstave ploda, saj posteljica v spodnjem delu maternice pogosto preprečuje, da bi se tam vstavila glavica.

Diagnoza je ob ultrazvočni preiskavi jasna.

 

Ali do predležeče posteljice pride že v začetku nosečnosti, se lahko pojavi kasneje? Ali se lahko skozi nosečnost njena lega spreminja? 

Prepogosto se o predležeči posteljici govori že v zgodnji nosečnosti. Posteljica z napredovanjem nosečnosti relativno spremeni svoj položaj. Pogosto vidimo posteljico, ki v drugem trimesečju leži nizko, na koncu nosečnosti pa, zaradi hitrejšega raztezanja maternice v spodnjem delu, posteljica ne leži več nizko.

 

Ali nosečnica, ki ima predležečo posteljico, hodi pogosteje na ginekološke preglede? Kaj mora vedeti, na kaj mora biti pozorna?

Nosečnico z diagnozo predležeče posteljice opozorimo na možnost krvavitve in da je ob tem potrebna takojšna pomoč. Če pride do obilne krvavitve v obdobju ko plod še ni zrel, nosečnici nadomeščamo izgubljeno kri in spremljamo stanje ploda. Ob terminu se seveda odločimo za dokončanje poroda. Način poroda pri predležeči posteljici, če le ta prekriva notranje maternično ustje, je carski rez, ki pa zaradi možnih velikih izgub krvi, zahteva izkušenega operaterja in pripravljeno kri. Če nosečnica v nosečnosti ni krvavela in ima dobro kri ji svetujemo odvzem krvi za avtotransfuzijo, carski rez pa načrtujemo takoj, ko je plod zrel in ne čakamo do predvidenega datuma poroda.

 

Ali lahko pride zaradi predležeče posteljice do zapletov pri porodu? 

Zapleti pri plodu so redki. Predvsem gre za zaplete zaradi nedonošenosti, če je bilo potrebno dokončanje nosečnosti, ko plod še ni bil zrel.

Umrljivost mater zaradi zapletov pri predležeči posteljici se je močno zmanjšala. Zaradi možnosti, da je posteljica vraščena v globlje sloje maternice pa so zapleti pri carskem rezu pogostejši. Ne malokrat je potrebna kirurška oskrba pri krvavitvi , v najslabšem primeru tudi odstranitev maternice.

Ob ultrazvočni diagnostiki se predležečo posteljico pogosto ugotovi še pred prvo krvavitvijo. V sodobnem porodništvu sta se umrljivost novorojenčkov in porodnic s predležečo posteljico močno zmanjšali.

 


 

Izkušnja Ringarajevke Tinkare:

"Rodila sem 10 tednov prezgodaj. Bila je sreda (30t0d), nič drugače kot kak drugi dan. Počutje super, odpravila sem se v trgovino - tam pa se je v 10 sekundah izlilo ogroooomno krvi. V 30 minutah me je moj HB pripeljal v LJ porodnišnico (85 km oddaljeno). Tam so me pregledali in takoj odpeljali v porodno na CR. Nato se je krvavitev pričela ustavljati.Sprejeta sem bila zvečer na oddelek na opazovanje. Naslednji dan krvavitve ni bilo (jaz ful vesela da se je ustavilo in da bom dočakala 34 -35 teden), no naslednji dan se krvavitev zopet pojavi - zelo obilna in tako je bilo še naslednje 3 dni. Ker sem v 5. dneh izgubila že ogromno krvi so se odločili za urgentni CR. Rodila sem fantka ki je bil na srečo le nekaj dni v inkubatorju!Zdaj pa že uživava doma."


 


 

Preberi še:

Zunanji obrat v nosečnosti

Krčne žile v nosečnosti

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
6
Punčka ali fantek: trije testi za ugotavlj...
Vas zanima, kaj nosite pod srcem? Ali že veste in bi radi preverili, če deluje? Ugotovite spol otroka v trebuščku so pom...
4
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
3
Želela bi, da moja zgodba v vas prebudi ra...
Rodila se je zdrava in v snu. Čudovita. Popolna. Verjemite mi na besedo. Držala sem jo v naročju ..... Tako speča in pop...
3



VIDEO: Od spočetja do rojstva v slabih pet...
video
Od blizu si lahko ogledate osupljiv čudež spočetja in razvoja človeškega življenja v mamineM trebuhu. Zelo zanimivo!
Druga nosečnost in rojstvo: dejstva in nas...
Se opogumljate, da bi se ponovno podali na pot? Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?