|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Da bosta zdrava oba

Helena Lovinčič, 29.1.2010
O namenu in poteku posameznih pregledov in preiskav smo se pogovarjali z asist. dr. Natašo Tul Mandič iz ljubljanske porodnišnice.

image
/11


Vsaka zdrava nosečnica v Sloveniji opravi vsaj pet najpomembnejših preventivnih pregledov, skupaj pa deset sistematskih in dve ultrazvočni preiskavi. Njihov namen je spremljanje zdravstvenega stanja nosečnice in njenega ploda.

V preventivni pregled sodita tudi ugotavljanje tveganega vedenja in nezdravih življenjskih navad ter svetovanje, kako stanje izboljšati.


ŠE PRED ZANOSITVIJO

Najbolje bi bilo, da bi se vsaka ženska, še preden bi zanosila, odpravila na pregled h ginekologu, ki bi opravil vse potrebne preiskave: odvzem brisa materničnega vratu, pregled z ultrazvokom, s katerim se ocenita stanje rodil in oblika maternične votline, saj se nekatere nepravilnosti lahko odpravijo, preden ženska zanosi. Ob tem prvem pregledu opravijo tudi krvne preiskave, kot je denimo test za toksoplazmozo, test za rdečke, določi pa se tudi krvna skupina.

»Rdečke so virusna bolezen, ki je nevarna posebej za nosečnice. Če pride do primarne okužbe v nosečnosti, lahko nosečnica splavi, rodi mrtvega otroka ali pa se rodi otrok s prirojenimi nepravilnostmi, kot so okvare srca, oči in notranjega ušesa. Zato vsako žensko, ki nosečnost načrtuje, testiramo na prisotnost protitelesc. Če teh ni oziroma ni bila cepljena, jo čim prej cepimo,« pravi dr. Tulova. Ker se nosečnic ne sme cepiti, je pomembno, da vsaka ženska že pred nosečnostjo ve, ali je prebolela rdečke.


Enako velja za testiranje za toksoplazmozo, okužbo s zajedavcem, katerega prenašalec je mačka. »Okužbo lahko nosečnica prenese na plod in sproži bodisi splav bodisi rojstvo mrtvega ploda ali pa se okužba kasneje kaže na otroku v različnih oblikah prizadetosti. Ljudje se s tem zajedavcem lahko okužijo z zaužitjem surovega ali premalo kuhanega mesa ali pri stiku z zemljo ali peskom, ki je okužen z mačjimi iztrebki. Polovica žensk se s tem parazitom sreča že pred nosečnostjo in že imajo protitelesa nanj, tako razvijejo odpornost. Za take okužba v nosečnosti ni nevarna. Nevarna je, če se ženska z njo v času nosečnosti sreča prvič, saj parazit tedaj lahko pride do ploda. Če ugotovimo, da se je ženska okužila v času nosečnosti, jo lahko zdravimo.« Če nosečnica s to okužbo še ni bila v stiku, se mora izogibati skrbi za mačke in stiku z njihovimi iztrebki, delu z zemljo, vso zelenjavo mora dobro oprati ter skrbeti za osnovno čistočo rok.

Pregled pred nosečnostjo pa je izredno pomemben zlasti za ženske, ki že imajo kronične bolezni. Zdravnik oceni, kakšno tveganje pomeni nosečnost za poslabšanje njihove osnovne bolezni, ter zdravljenje prilagodi načrtovani nosečnosti. To je zlasti pomembno v primeru, ko ima ženska bolezni srca in ožilja, visok krvni pritisk, astmo, epilepsijo itd.


NOSEČA SEM!

Če omenjenih pregledov ženska ni opravila pred zanositvijo, jo vse to čaka tedaj, ko ugotovi, da je noseča. Obrne se na izbranega ginekologa, pri čemer je najbolje, da se na prvi pregled naroči v prvih desetih tednih nosečnosti (trajanje nosečnosti štejemo od prvega dne zadnje menstruacije).

Poleg omenjenih preiskav se zdravnik na prvem pregledu v nosečnosti z ultrazvokom prepriča, ali se je plod res umestil v maternici, kako dolgo nosečnost že traja, opravi se test za sifilis, hepatitis B, pregledata se krvna slika in slika urina. Pri ženskah z večjim tveganjem za okužbo (npr. intravenozne uživalke drog, ženske, ki pogosto menjajo spolne partnerje ali živijo z okuženim partnerjem) pa opravi še dodatne preiskave (testiranje za virus HIV, herpes, hepatitis C).

Ob prvem pregledu naj bi se ginekolog z nosečnico pogovoril tudi o njenem splošnem počutju v družini, na delovnem mestu, o njenih življenjskih navadah, o prebolelih boleznih, zdravstveni ozaveščenosti. Tako zdravnik vzpostavi aktivno sodelovanje z nosečnico, naredi načrt vodenja nosečnosti, jo razvrsti glede tveganja za zaplete v nosečnosti. Svetuje ji zdrav način življenja, zdravo prehrano, spolnost in gibanje.

»Na prvem pregledu se tudi pogovorimo o možnosti prirojene nepravilnosti pri plodu. Povečano tveganje za to imajo tiste ženske, ki imajo same kakšno nepravilnost ali pa že imajo takega otroka, same ali v širši družini. Pogovorimo se o kromosomskih nepravilnostih, med katerimi je najpogostejši downov sindrom. Gre za kromosomsko napako, katere posledica so duševna manjrazvitost in številne telesne anomalije. Tveganje, da ima ženska plod s kromosomopatijo, narašča z njeno starostjo,« pojasnjuje dr. Tulova.

Več kot 20 odstotkov otrok z downovim sindromom se rodi materam, ki so starejše od 35 let, ostali se rodijo mlajšim. »Z vsako žensko se o tem pogovorimo in ugotovimo, kakšni testi bi bili zanjo primerni. Za vsako preiskavo se starši sami odločijo in jo lahko tudi odklonijo.«


PRESEJALNI TESTI

Presejalni testi, s katerimi se odkrivajo kromosomske nepravilnosti, se lahko opravijo v prvem ali drugem trimesečju. V prvem trimesečju, to je med 11. in 14. tednom nosečnosti, se opravi meritev nuhalne svetline, ki je ultrazvočni test. »Presejalne teste za odkrivanje kromosomskih nepravilnosti priporočamo vsem ženskam, ne glede na starost, čeprav zavod za zdravstveno zavarovanje plača teste le tistim, ki so ob terminu poroda starejše od 35 let, vendar še ne 37. Tiste, ki so že dopolnile 37 let, pa so upravičene do amniocenteze,« pravi dr. Tulova.

Test nuhalne svetline delajo zdravniki, ki so za to posebej usposobljeni in imajo za to delo licenco. Pri pregledu izmerijo velikost ploda, pogledajo, kolikšna je glava, kako se ta razvija, preverijo srčni utrip, ugotavljajo prisotnost želodca, sečnega mehurja, vseh štirih okončin, v nekaterih primerih lahko že štejejo prste, pogledajo, kako se razvijata hrbtenica in obraz, in ugotavljajo prisotnost nosne kosti. Ta je prisotna pri večini plodov, pri nekaterih pa ne, in pogosteje je ni pri tistih, ki imajo downov sindrom.

»Za vsako nosečnico izračunamo tveganje za downov sindrom pri plodu. Izračun upošteva starost nosečnice, velikost ploda, velikost nuhalne svetline in prisotnost nosne kosti. Če je tveganje veliko, nosečnici svetujemo amniocentezo. Z meritvijo nuhalne svetline odkrijemo 75 odstotkov plodov z downovim sindromom,« trdi dr. Tulova. »Če poleg tega nosečnici še odvzamemo kri in v njej določimo dva hormona, lahko odkrijemo do 90 odstotkov takih plodov.«

Pri vseh presejalnih testih je vedno nekaj odstotkov žensk lažno uvrščenih v skupino z visokim tveganjem. Tem nosečnicam se kljub velikemu tveganju lahko rodijo povsem zdravi otroci.

Nosečnice, ki zamudijo presejalne teste v prvem trimesečju, se lahko po 16. tednu odločijo za trojni presejalni test. V krvi iz vene se določi vrednost treh označevalcev in izračuna tveganje za downov sindrom. Če je visoko, se nosečnicam svetuje še amniocenteza. S trojnim presejalnim testom odkrijejo 60 odstotkov plodov z downovim sindromom.


AMNIOCENTEZA

Ta preiskava v 16. tednu nosečnosti po naši zakonodaji pripada nosečnicam, ki so stare 37 let ali več ali pa je bilo pri njih s presejalnimi testi ugotovljeno visoko tveganje za kromosomske nepravilnosti pri plodu.

Pod nadzorom ultrazvoka vbode zdravnik iglo skozi trebušno steno in vzame vzorec plodovnice. To pošlje na preiskavo, rezultati pa so navadno na voljo v dveh do treh tednih. Preiskava za žensko in plod večinoma ni nevarna, tveganje za spontani splav pa je manj kot eden od 200 primerov. Preiskava je 100-odstotno zanesljiva.

»Če medicinske indikacije za amniocentezo ni, gre lahko ženska na ta pregled samoplačniško. Če ugotovimo, da ima plod downov sindrom, se večina staršev odloči za prekinitev nosečnosti,« pojasnjuje dr. Tulova.


BIOPSIJA HORIONSKIH RESIC

Poleg amniocenteze pa lahko nosečnici že v prvem trimesečju zdravnik opravi horionsko biopsijo, pri kateri z iglo skozi trebušno steno odvzamejo košček horionskih resic, ki so del posteljice. »Tudi s to preiskavo iščemo kromosomske in nekatere genetske nepravilnosti pri plodu. V primerjavi z amniocentezo je to novejša preiskava, zdravnik mora biti bolj izkušen, opravi se jo v bolj zgodnji nosečnosti.«

Zadnja leta se horionska biopsija vse bolj uveljavlja, še zlasti kadar v zgodnji nosečnosti ugotovimo, da obstaja večje tveganje za kromosomsko nepravilnost, ali pa želi ženska za to prej vedeti. Glavna prednost je, da so izvidi preiskave na voljo veliko bolj zgodaj v nosečnosti, kar tudi omogoča varnejše metode za morebitno prekinitev nosečnosti, prekinitev je za nosečnico manj psihično in fizično obremenjujoča. Nevarnost za spontani splav je enaka kot pri amniocentezi.


MED 20. IN 24. TEDNOM

Med 20. in 24. tednom vsem nosečnicam naredijo ultrazvočno preiskavo, natančno pogledajo razvoj ploda, izmerijo dolžino materničnega vratu nosečnice in lahko v primeru, da je prekratek, napovejo večje tveganje za prezgodnji porod. Hkrati se lahko izmeri tudi pretok v materničnih arterijah in ugotovimo, ali se je maternica dobro prilagodila na nosečnost. V kasnejši nosečnosti ultrazvok opravijo samo tistim nosečnicam, pri katerih sumijo, da s plodom ni vse tako, kot bi moralo biti.

»V vsaki nosečnosti obstaja možnost, da ima plod kromosomopatijo, zato bi vsaki nosečnici morala biti ponujena možnost, da se odloči za presejalni test ali da ga zavestno odkloni,« pravi dr. Tulova.


DO PORODA

Nosečnica do konca nosečnosti vsak mesec hodi na redne preglede. V 20. tednu opravi drugi ultrazvok, sicer pa se redno preverja njena telesna teža, meri krvni tlak, opravljajo laboratorijske preiskave krvi in urina. »Prisotnost beljakovin v urinu v kombinaciji z visokim krvnim pritiskom kaže na razvoj nosečnostne bolezni, ki je nevarna tako za mater kot za plod. Ob vsakem pregledu z navadnim centimetrskim trakom izmerimo razdaljo med sramno kostjo in višino maternice,« pojasnjuje dr. Tulova. »V primeru, da meritev odstopa od pričakovane, ugotavljamo vzrok – ali je plod premajhen, prevelik, ali je preveč ali premalo plodovnice. Ob vsakem pregledu po 16. tednu poslušamo srčni utrip ploda, da se prepričamo, ali je živ, pa tudi nosečnico vprašamo o njenem občutenju gibov ploda.«

Pri nosečnicah z negativnim testom toksoplazme se ta test opravi v vsakem trimesečju nosečnosti. Pri nosečnicah zdravniki pogosto odkrijejo slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa in folne kisline; zdravijo jo s preparati železa.

Zdravo nosečnico spremlja izbrani ginekolog do poroda. Če se v nosečnosti pojavijo hujši zapleti ali se porod ne začne spontano do 41. tedna, ginekolog napoti nosečnico v porodnišnico.

 

Preberi še:

Nuhalna svetlina in 4D ultrazvočna preiskava

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
9
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
8
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
8
Želela bi, da moja zgodba v vas prebudi ra...
Rodila se je zdrava in v snu. Čudovita. Popolna. Verjemite mi na besedo. Držala sem jo v naročju ..... Tako speča in pop...
6



VIDEO: Od spočetja do rojstva v slabih pet...
video
Od blizu si lahko ogledate osupljiv čudež spočetja in razvoja človeškega življenja v mamineM trebuhu. Zelo zanimivo!
7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?