|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
  
Slab govor 5-letnika
Oznake: logopedinja,slab govor,govor,govorne vaje,razvoj govora,težave pri govoru
6.1.2016

Lepo pozdravljeni, sem zaskrbljena mamica 5-letnika, ki ima zelo slab govor. Že leto in pol obiskuje logopeda, pa smo še vedno v velikem zaostanku za vrstniki, zato Vas lepo prosim za nasvet in pomoč. Otrok bo čez 1 mesec star 5 let. Ni težava samo izgovorjava črke r, ampak ima cel kup težav:
- izbira čudne besede, npr. boš pridala v sobo (namesto ali boš prišla), kaj si rekala (namesto rekla)
- vse glasove (razen r) sicer zna izgovoriti, vendar jih potem v besedah ne uporabi (govori ogledajo namesto ogledalo, reče čebeja namesto čebela, pa čeprav zna pravilno izgovoriti glas L)
- zaimkov oz. odvisnikov skoraj ne uporablja - Reče: Ne bom prišel, si me kregala (izpusti ker)
- namesto piškot, baterija, darilo, reče : nešot, nerija, nerilo...
Pred pol leta (star 4,5 let) je imel operacijo žrelnice, ker je bila povečana. Pri 3,5 letih so mi rekli, da zaradi tega lahko slabše sliši in bo po operaciji bolje tudi z govorom. Pa ni bilo tako. Tik pred operacijo, na katero smo čakali eno leto, pa so rekli, da to nima veze z govorom in da zaradi tega govor ne bo nič boljši.
Moram priznati, da intenzivno z njim delam (ima logopeda enkrat na teden) šele pol leta. Tudi preko dneva ga stalno popravljam, pa zopet naslednjič reče nešot, namesto piškot. Stalno mu pomagam tudi s fononimično metodo (dam prstek na usta, da pokažem da je prvi glas p, pokažem nad glavo znak za petelina, če se beseda začne na k), besedo zna ponoviti pravilno, a jo čez 5 min spet spontano uporabi nepravilno. Kot da bi avtomatiziral napačen govor. Sem zelo zaskrbljena, saj naj bi šel čez 1,5 leta že v šolo. Že vnaprej se Vam zahvaljujem za pomoč in Vaš odgovor. Hvala in LP
ODGOVOR:
Monika Rataj, prof. defektologije, logopedije in surdopedagogike | 26.7.2016

Spoštovani!

Najbolj pomembno je, da z otrokom logopedinja redno in pogosto izvaja vse potrebne vaje, ki jih potrebuje za napredek, sem spadajo tudi jezikovne vaje in ne samo vaje za boljšo artikulacijo. Prav tako je pomembno, da na enak način izvajate vaje tudi doma. Poleg gest in mimike uporabljajte tudi vse strukture za izboljšanje jezikovne strukture, torej zlogovanje, črkovanje, iskanje prvih in zadnjih glasov v besedah, rime, vaje sklonov, pravilne uporabe števila in spola. Tak način dela je primeren ob uporabi slikovnega materiala in v prostem, spontanem govoru, kjer ste vi dober govorni model, kar pomeni, da je govor podprt z veliko pravilnega ponavljanja besed in povedi. Vse to zahteva več časa, in z rednim in pogostim delom se artikulacijske in jezikovne strukture utrjujejo, ne glede na to, da jih v spontanem otrokovem govoru še ni zaznati. V naslednjih mesecih bi moral biti napredek viden, seveda, če so logopedske obravnave dovolj pogoste, kar v vašem primeru so. Pomembno je, da ste sedaj prepričani, da je sluh popolnoma brez posebnosti, kajti že krajša obdobja slabšega sluha lahko govor izredno popačijo, oz. poslabšajo. Pri daljših obdobjih slabšega sluha pa je potrebno terapijo izvajati vsaj dve leti, takšen je časovni približek popolne izboljšave govora pri naglušnem otroku, kar je vsak otrok, ki dlje časa v otroštvu ne sliši popolnoma brez odklonov. Dovolj časa, vztrajnost in redno delo, je vse kar potrebujete.

Srečno in lep pozdrav!

Pogoji uporabe
Odgovori strokovnjakov so informativnega značaja in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku in osebnega posveta z njim. Ne gre za strokovno diagnozo, temveč le za odgovor, ki je podan na podlagi vprašanja in navedenih informacij uporabnika. Določene informacije s področja zdravstva lahko zastarajo, kar upoštevajte pri prebiranju starejših odgovorov. Pri zastavljanju vprašanja je zagotovljena tajnost osebnih podatkov, ki jih posredujete ob registraciji. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določeno vprašanje ne odgovorijo. Pridržujemo si pravico do lektoriranja vprašanja.


Monika Rataj odgovarja:
Jecljanje
sum na naglušnost - še ni ovržen
Triletnik jeclja po operaciji
Govor otroka pri petih letih


Zastavi vprašanje strokovnjaku
Nazaj na SEZNAM STROKOVNJAKOV


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


telovadba
Lelly28 RR

Kje in na kakšen način najrajši telovadite?