|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
  
Triletnik jeclja po operaciji
Oznake: jecljanje,razvojno zatikanje,operacija mandljev,žrelnica,logoped
12.5.2017

Pozdravljeni, pišem vam zaradi sina, ki je star skoraj 3 leta in pol. Pred kakšnima dvema mesecema je začel jecljati. Pred tem je že začel oblikovati stavke, sam govor se je sicer začel šele pri 2 letih. Pred enim mesecem so mu operirali žrelnico in mandlje, ker je imel zelo povečano žrelnico. Bojim se, da je tudi jecljanje del tega, da je operacija pustila posledice, saj bi naj lahko vplivala na slabši govor. Sedaj po operaciji sin tudi pove stavek, vendar se mu na določenih zlogih glasov v začetku zatika. Recimo želi povedati podvodni konj in reče pppppodvodni konj. Ali pa recimo vpraša Kkkkako bomo šli. Za te začetne zloge včasih potrebuje toliko časa, da se mu mišica na vratu prav napne, tako zelo se muči. Ko posluša pesmice, jecljanja ni. Naš pediater pravi, da gre za razvojno napako oz. verjetno razvojno jecljanje. Kakšno je vaše mnenje, je potrebna pomoč logopeda? Hvala za pomoč.
ODGOVOR:
Monika Rataj Bricelj, prof. defektologije, logopedije in surdopedagogike | 22.5.2017

Spoštovani, lep pozdrav!

Vsekakor je v tem obdobju razvojno jecljanje pogosto in večinoma razvojno pogojeno. Glede na to, da se je jecljanje oz. razvojno zatikanje pojavilo pred operacijo, menim, da zato ni v povezavi z njo. Pri razvojnemu zatikanju se ne pojavljajo tiki ali močni krči obraza oz. telesa, prav tako ne velika napetost v telesu, otrok precej neobremenjeno izgovarja in ponavlja besede. Pomembno je, da se z načinom govora ne obremenjujete in da ste pozorni, kaj otrok pripoveduje in ne kako. Prav tako je to pomembno za vse, ki so v stiku z otrokom, predvsem, da ga na to ne opozarjajo z zaskrbljenimi obrazi in mnenji. Dovolite mu, da ima dovolj časa, da misli ubesedi, ne priganjajte ga in bodite dober govorni model, ne skačite mu v besedo, enako velja za sorojence in sovrstnike. Če je njegov tempo govora hiter, ga lahko prijazno umirjate in mu prigovarjate, naj pove počasi, da bo postal pozoren na to, da ima dovolj časa in da lahko misli artikulira tudi počasneje. Razvojno zatikanje se lahko periodično ponavlja in izginja, v kolikor ne izgine in se stopnjuje, pa se vsekakor posvetujte z logopedom.

Prijazen pozdrav,

Monika Rataj

Pogoji uporabe
Odgovori strokovnjakov so informativnega značaja in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku in osebnega posveta z njim. Ne gre za strokovno diagnozo, temveč le za odgovor, ki je podan na podlagi vprašanja in navedenih informacij uporabnika. Določene informacije s področja zdravstva lahko zastarajo, kar upoštevajte pri prebiranju starejših odgovorov. Pri zastavljanju vprašanja je zagotovljena tajnost osebnih podatkov, ki jih posredujete ob registraciji. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določeno vprašanje ne odgovorijo. Pridržujemo si pravico do lektoriranja vprašanja.


Monika Rataj Bricelj odgovarja:
sum na naglušnost - še ni ovržen
Slab govor 5-letnika
Govor otroka pri petih letih
Govor triletnika


Zastavi vprašanje strokovnjaku
Nazaj na SEZNAM STROKOVNJAKOV


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Nosecnice in vreme
maca83 RR

Po parih dneh nore vročine se je končno malo ohladilo. Sonosečke, kakšno se vam zdi vreme?