|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
  
diagnostika celiakije?
Oznake: otrok,alergije,celiakija,diagnoza,neceliakalna preobčutljivost,Jernej Dolinšek,pšenica,gluten
20.12.2017

Pozdravljeni,
Za vas kot strokovnjaka na področju celiakije sem izvedela preko društva za celiakijo, zato se obračam na vas po tako zelo potrebnem dodatnem mnenju ali vsaj napotku, kam in kako (če sploh). Že vnaprej se oproščam za dolg opis, a drugače sploh ne znam prostaviti vprašanja.
Gre se za 13-letnega sina, ki se sicer že od prvih tednov življenja bori z različnimi prehrambenimi in inhalatornimi alergijami, zaradi česar je vseskozi voden v alergološki ambulanti UKC Ljubljana in nekajkrat v gastroenterološki ambulanti. Zaradi poslabšanj in ponavljajočih težav v povezavi s prebavo in trebušnimi bolečinami, pa tudi že nekajkrat hospitaliziran.
Trenutno ima pozitivne alergološke teste na več:
- inhalatornih alergenov: breza, jelša, leska, hrast, travniški mačji rep, rž, pelin, trpotec, pršica hiš.prahu, pršica moke, pasji epitel, mačji epitel in
- prehrambenih alergenov : lešniki, arašidi, mandelj, oreh, pšenična moka, ržena moka, krompir, soja, zelena, korenje, paradižnik, breskev, jabolko…
Na dieti brez glutena je bil prvo leto in pol življenja (poleg dodatnih živil), nakar smo gluten nekako uvedli v prehrano, ker kožne reakcije in trebušni krči niso bili več tako burni. Meteorizem in tekoče blato pa se je vleklo še naprej. Vseskozi je bil obravnavan kot atopik, čeprav so mu alergološki markerji alergije pokazali šele po 6.letu.
V prvih letih je imel prehodno hipogamaglobulinemijo IgA in IgG. Kljub temu je bila celiakija kontrolirana le preko seroloških kazateljev.
Večjo pozornost na težave z glutenom se je začelo posvečati pred tremi leti, ko je moral zaradi koprivnice po celotnem telesu na ponovno dieto brez vseh alergenov, na katere je imel pozitivne izvide (poleg oreškov in arašidov, še brez jajc, glutena, citrusov). Koprivnica je hitro izzvenela in po enem mesecu je začel uvajati živila nazaj, a se je pri glutenu stanje vedno poslabšalo. Na dieti brez glutena je bil skoraj eno leto, se v tem letu zelo dobro počutil in izrazito zrasel, nakar ga je po mnenju zdravnikov kljub začetnim težavam (napihnjenost, občasne driske, utrujenost) nazaj uvedel v prehrano. Tukaj smo tudi sami začeli biti bolj pozorni na vzročno povezavo njegovih težav z glutenom (kaj dosti o celiakiji nismo vedeli) in zato sami prosili za ponoven pregled pri gastroenterologu.
Po treh mesecih ponovnega uživanja glutena je imel ponovno negativne serološke izvide za celiakijo (IgA EMA neg., IgA tTG 0,4 AU, IgA AGA 0,4 AU), pozitivno pa genetiko HLA DQ2. Diagnoza – druge in neopredeljene bolečine v trebuhu.
Pri 12ih letih mu ponovno pokaže pozitiven test na vse oreščke in arašide ter pšenico. Obenem je serološki rezultat za celiakijo ob nekoliko znižani vrednosti celokupnega S-IgA=0,72 g/L (0.79-4.13) negativen:
SEMA IgA=neg.; S-tTG IgA=0.9 AU, kar alergolog vzame za kredibilen izvid.
Mu pa zaradi nezanesljivosti testa za pšenico (??) svetuje poskusno dieto brez glutena in nato postopno uvajanje. V primeru odsotnosti težav, naj bi ga užival.
Gastroenterolog mu je zato odvzel še dodatne serološke izvide, ki naj ne bi bili vezani na S-IgA: tTG IgA 0,9 AU, tTG IgA+IgG neg. (je bilo to zadostno?),negativen tudi kalprotektin v blatu, s čimer celiakija ponovno ni bila potrjena.
Svetovana mu je bila enomesečna poskusna dieta brez glutena zaradi možnosti intolerance. A te izvide smo prejeli, ko je fant že močno zbolel (kratkotrajna visoka vročino, bolečine v kolenih in trebuhu ter splošnim slabo počutje) in bil v mesecu in pol poteka bolezni 3× hospitaliziran zaradi nenehnih močnih trebušnih krčev in fizične oslabelosti. Po prvotnem sumu vnetja slepiča, smo dobili zgornje izvide in ga dali takoj na dieto. V naslednjih tednih je bil končni rezultat vseh preiskav (UZ, MR trebuha, serologija), da je šlo za stanje po preboleli infekcijski mononukleozi (nekoliko povečana vranica in trebušne bezgavke), trebušnim krčem pa niso našli vzroka. Skoraj 5 tednov po že uvedeni dieti mu je bila narejena tudi kolono in gastroskopija, kjer bil postavljen le sum laktozne intolerance. Kljub že enomesečni strogi dieti brez glutena, je gastroenterolog po izgledu in biopsiji sluznice ovrgel sum na celiakijo. Glede na prenizko število eozinofilnih granulocitov v histološkem izvidu je ovrgel tudi alergični gastroenteritis.
Žan je bil odpuščen s priporočeno dieto brez glutena (s kršitvami, ki naj bi jih lahko prenesel) in laktoze ter močnim odmerkom B kompleksa (kljub temu, da serologija ni kazala pomanjkanja B vitaminov) in od takrat se mu je stanje iz dneva v dan vidno boljšalo (mesec in pol pred tem ni vstal iz postelje in se na minuto ali manj zvijal od krčev). Laktozo je uspešno začel uživati čez dva meseca, vsak poskus oz. prekršek z glutenom pa se konča s posledicami (ali eksplozivno tekoče blato ali zelo svetlo in zelo trdo blato s težavo pri odvajanju, bolečine v trebuhu, močna utrujenost, glavoboli, afte, nespečnost….). In tukaj govorim že o glutenu v sledovih .
Ob vsem seznanjanju s problematiko celiakije v teh zadnjih letih in z napotki diete, ki so mu dani, enostavno nismo več dovolj mirni. Težko nam je namreč voziti slalom med strogo dieto in občasnih poskušanjem, ko še sami ne vemo več, do kakšne mere kaj pomeni. Na tak način si lahko predstavljate, da pride do manjših poslabšanj skoraj vsak teden, saj tudi okolici ne moremo reči »fant ima celiakijo, zanj zahtevamo res strogo ločeno pripravo hrane in uporabo samo kontroliranih izdelkov«. To je z najstnikom praktično nemogoče peljat. Če je to težko že z dokončno potrjeno diagnozo, kaj šele z dieto, nad katero neprestano visi nek vprašaj. Poleg tega pa ne vemo, kdaj in kako bi ga dali spet na obremenilno dieto za tiste potrebne 3 mesece, ko bi mu ponovno vzeli kri in še toliko mesecev več, da bi dočakali ponovno gastroskopijo. Ne predstavljamo si namreč, kako bi v tem času sploh peljal naprej šolske obveznosti oz. normalno življenje sploh.
Pri vseh zdravnikih, pri katerih smo do sedaj že bili, se nam namreč zdi, da vse skupaj povezujejo samo z njegovimi alergijami, celiakijo pa z vsako serologijo odkljukajo. Nam pa se ob tem vseskozi poraja vprašanje, če se mu ob vsem tem »gluten - malo ja, malo ne« ne dela dolgotrajna škoda, ki bi jo bilo moč preprečiti.
ZA kakršnokoli mnenje se vam resnično zelo zahvaljujem. Obenem vam želim lepe praznike!
ODGOVOR:
Jernej Dolinšek, dr.med., spec. ped., gastroenterolog | 3.1.2018

Iz zapisanega je vidno, da ima sin med vsemi testi, ki jih pri celiakiji izvajamo, “pozitiven” samo genetski test HLA. Vsi ostali testi so nedvoumno negativni. Opravljeni tudi v času, ko je užival gluten (serološki testi, biopsija sluznice tankega črevesa). Ob tem so celokupni IgA praktično normalni oz. tik pod mejo in so s tem tudi na protitelesih IgA temelječi testi (EMA, tTG) zanesljivi. Celiakija je torej izredno malo verjetna oz. ni verjeten vzrok za trenutne in pretekle težave. Zaradi genetskega zapisa pa ni mogoče izključiti njenega pojava v prihodnje.

Ob tem pa ima fant vendarle dokazane alergije! Alergije, ki lahko v mnogih primerih resno vplivajo na zdravje in kvaliteto življenja bolnikov. In, kar je najbolj pomembno: ima hude težave ob uživanju glutena, ki izzvenijo, kadar je na dieti.

Ne-celiakalna preobčutljivost na gluten oz. pšenico je “bolezen” oz. sindrom, ki je bolje opisan v zadnjih letih in bi lahko bila vzrok za sinove težave. A pozorni moramo biti na dejstvo, da lahko diagnozo postavimo šele z izključitvijo alergije na pšenico in izključitvijo celiakije. Šele takrat jo lahko postavimo s kliničnim poskusom obremenitve in izključitve, ki pa ne traja tri mesece, ampak le nekaj tednov in je v praksi ne glede na to le redko izvajajo. V primeru nedvomnega kiničnega odgovora, je diagnoza potrjena.

Ne glede na to, kako imenujemo bolezen, ki vašemu sinu povzroča težave, on te težave ima zaradi uživanja pšenice in pšeničnih izdelkov, zato je stroga dieta verjetno edini način zdravljenja, ki mu bo omogočil zdravo oz. normalno življenje. Ob tem pa je potrebno pozorno spremljati, ali mu težave povzročajo tudi katera druga živila glede na alergije, ki jih ima (morda tudi živila, za katera ni bil testiran).

Upam, da sem vam lahko nekoliko pomagal.

Jernej Dolinšek


Pogoji uporabe
Odgovori strokovnjakov so informativnega značaja in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku in osebnega posveta z njim. Ne gre za strokovno diagnozo, temveč le za odgovor, ki je podan na podlagi vprašanja in navedenih informacij uporabnika. Določene informacije s področja zdravstva lahko zastarajo, kar upoštevajte pri prebiranju starejših odgovorov. Pri zastavljanju vprašanja je zagotovljena tajnost osebnih podatkov, ki jih posredujete ob registraciji. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določeno vprašanje ne odgovorijo. Pridržujemo si pravico do lektoriranja vprašanja.


Jernej Dolinšek odgovarja:
Driska in sluz krvi pri enoletniku
Bruhanje po prehladu?
Okrevanje, nega po cirkumciziji
Sum na celiakijo


Zastavi vprašanje strokovnjaku
Nazaj na SEZNAM STROKOVNJAKOV


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


noč čarovnic
Lelly28 RR

Ali s svojimi otroki za noč čarovnic izrezljate buče?