|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
  
Sum na celiakijo
Oznake: celiakija,gluten,neceliakalna preobčutljivost na gluten,pšenica,alergija,utrujenost,driska,diagnoza,testiranje,obremenitev,toleranca
29.1.2018

Spoštovani
Prosila bi za odgovor, če je mogoče v zvezi z mojimi težavami. Opis težav: pred dvema letoma so mi diagnosticirali alergijo na: brezo, jabolka, kivi, zeleno, ambrozijo, oso in pšenico. Pri uživanju pšenice sem imela značilne težave; nekaj ur po zaužitju prebavne težave, driska in slabo počutje. In tu se tudi zaplete. Ponovne teste sem imela pred dvema mesecema. Vsi alergeni so ostali isti, pšenica in vse sorodne žitarice pa so bile negativne, oziroma so pokazale čisto malo. Sem že dve leti na brezglutenski dieti, saj drugače je moje življenje zelo oteženo. Težave imam že, če se čisto malo pregrešim. Pojavi se utrujenost, driska in slabost.
Sočasno so mi naredili gensko analizo za celiakijo in komentar na izvidu je naslednji: preiskovanka je nosilka alelov DQ2 in DQ6 (heterozigot DQ2 in DQ6) v genu HLA-DQB1. Pri preiskovanki ni mogoče izključiti nastanka celiakije zaradi prisotnega alela DQ2.
Moje vprašanje je naslednje: ali je mogoče kako drugače opraviti preiskavo za celiakijo, kot da se obremenim z glutenskimi žitaricami za, tako pravijo, vsaj tri mesece. To se mi zdi skoraj nemogoče, glede na to, da če zaužijem že zelo malo prepovedane hrane (npr. živilo, ki vsebuje pšenični škrob) imam težave, kot so slabost, driska in zelo slabo počutje. Imam tudi zelo odgovorno delovno mesto in temu tudi primerno naporno.
Moj oče je pred leti umrl za rakom, ki se je primarno razvil na tankem črevesju. Testirali ga niso nikoli za kakršnokoli prehransko preobčutljivost. Je pa imel pretežni del življenja zelo velike težave s prebavili.

Že vnaprej hvala za odgovor.
ODGOVOR:
Jernej Dolinšek, dr.med., spec. ped., gastroenterolog | 2.2.2018

Spoštovani.

Glede na težave, ki ste jih opisali, je možno, da imate alergijsko reakcijo na proteine v pšenici, lahko pa imate tudi celiakijo, saj ste nosilka genetskega zapisa, ki celiakije ne izključuje.

Za dokaz celiakije je potrebno dokazati tudi prisotnost protiteles in v večini primerov tudi značilne spremembe sluznice tankega črevesa v času, ko uživate gluten. Verjetnost sprememb je tem manjša, čim manjši je čas obremenitve z glutenom. Tako je za potrditev celiakije nedvomno potrebno izvesti kontrolirano obremenitve z glutenom. V vašem primeru se to zdi skoraj nemogoče zaradi težav, ki ste jih navedli.

Ne glede na to, pa opis težav pove, da pšenice ne tolerirate in jo je smiselno izključiti iz prehrane. Vodilo naj ne bo diagnoza, ampak vaše težave. Po opisanem sodeč lahko nedvomno rečemo, da imate eno od preobčutljivosti na pšenico. Ali je to celiakija ali alergija na pšenico ali celo neceliakalna preobčutljivost na gluten (pšenico), je v tem trenutku manj pomembno.

Upam, da sem vam uspel nekoliko pomagati.

Lep pozdrav,
doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med.

Pogoji uporabe
Odgovori strokovnjakov so informativnega značaja in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku in osebnega posveta z njim. Ne gre za strokovno diagnozo, temveč le za odgovor, ki je podan na podlagi vprašanja in navedenih informacij uporabnika. Določene informacije s področja zdravstva lahko zastarajo, kar upoštevajte pri prebiranju starejših odgovorov. Pri zastavljanju vprašanja je zagotovljena tajnost osebnih podatkov, ki jih posredujete ob registraciji. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določeno vprašanje ne odgovorijo. Pridržujemo si pravico do lektoriranja vprašanja.


Jernej Dolinšek odgovarja:
Refluks pri dojenčku
Driska in sluz krvi pri enoletniku
Bruhanje po prehladu?
Okrevanje, nega po cirkumciziji


Zastavi vprašanje strokovnjaku
Nazaj na SEZNAM STROKOVNJAKOV


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Branje
Michonne RR

Kolikokrat na teden berete svojemu otroku?