|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cepljenja otrok - Njihova uspešnost največje breme



avtor: Veronika Učakar dr. med.


Cepljenje otrok je eden od najuspešnejših in najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov za obvladovanje nalezljivih bolezni, ki so jih države izpeljale po drugi svetovni vojni.



Tako kot drugod v razvitem svetu se je tudi v Sloveniji število primerov nalezljivih bolezni, ki jih preprečujemo s cepljenjem, zelo zmanjšalo ali pa se sploh ne pojavljajo več.
 
Naj za primer povem, da je bil zadnji primer ošpic v Sloveniji prijavljen pred natanko deset_imi leti, zadnji primer, da je otrok zaradi te bolezni umrl, pa pred petnajstimi leti, pravi Veronika Učakar, dr. med., iz Centra za nalezljive bolezni Inštituta za varovanje zdravja. Prav zaradi uspešnosti pri zmanjševanju bremena nalezljivih bolezni pa si je cepljenje po drugi strani naredilo »slabo uslugo«, saj se okrog (ne)potrebnosti obveznih cepljenj za otroke že vrsto let vnemajo vroče razprave. Toda sogovornica opozarja, da v javnosti nastaja lažen vtis, da smo pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi varni samo zato, ker se pri nas ne pojavljajo več. Toda tako dober položaj je posledica tega, da je v Sloveniji precepljenost otrok še vedno visoka.

Precepljenost otrok proti nalezljivim boleznim, za katere je cepljenje obvezno, se po podatkih IVZ za zadnje petletno obdobje ves čas giblje okrog 95 odstotkov. Strokovnjaki zagotavljajo, da je to meja, ko so pred nalezljivimi boleznimi zaščiteni tudi otroci, ki jih iz različnih razlogov ne smejo oziroma ne morejo cepiti. Cepljenje je po naši zakonodaji obvezno za vse otroke, in sicer proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju, bakteriji hemofilus influence tipa B, otroški paralizi, ošpicam, mumpsu, rdečkam in hepatitisu B. Po novem je v programu cepljenja tudi cepljenje proti humanim virusom papiloma za deklice, vendar ni obvezno.

Če se precepljenost zniža

Dokler je precepljenost visoka (vsaj 95-odstotna) je število dojemljivih posameznikov za nalezljivo bolezen zelo nizko. Zaradi tega se v populaciji lahko ustvarijo razmere, ki preprečujejo prenos bolezni s človeka na človeka, tako da so zaščiteni tudi vsi, ki jih iz različnih zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. Ko se precepljenost zniža, pa je delež posameznikov, ki so dojemljivi za bolezen, že tako visok, da se bolezen lahko začne prenašati. Kot pove sogovornica, se je to v zadnjih letih zgodilo v nekaterih državah zahodne Evrope. Znan je bil primer razsoja ošpic v eni od verskih skupnosti na Nizozemskem, s podobnim problemom pa so se srečali tudi v Avstriji, Švici, Nemčiji in Veliki Britaniji. Ker živimo na območju velikih migracij, se te bolezni seveda lahko zanesejo tudi k nam. Kaj pa bi ob nižji precepljenosti to pomenilo za cepljene otroke? Kot poudarja Veronika Učakar, bi bili zaščiteni, podobno velja tudi za marsikatero drugo nalezljivo bolezen, proti katerim cepijo otroke. Vendar pa bi bili ogroženi vsi necepljeni otroci in cepljeni otroci, ki jih cepivo zaradi njihovega oslabljenega imunskega sistema ne ščiti.
 
 

Neželeni učinki cepljenja

Tako kot pri vsakem zdravilu so tudi pri cepivih možni neželeni učinki, toda cepiva, ki so v rabi v okviru obvezne sheme za otroke, veljajo za zelo varna, razlaga Veronika Učakar. Dodaja še, da mora vsako cepivo, preden pridobi dovoljenje za splošno uporabo, prestati številne klinične raziskave. Tudi ko so cepiva že v splošni rabi, še naprej zasledujejo njihovo varnost. V ta namen imajo na IVZ register neželenih učinkov, v katerega beležijo vse pojave, povezane s cepljenjem, ki jih morajo zdravniki po zakonu sporočati. Preden se odločijo, da bodo posamezno cepljenje uvrstili v program cepljenja, mora stroka temeljito pretehtati med škodo, ki jo povzroči bolezen, in morebitnimi neželenimi učinki cepljenja, še pojasnjuje sogovornica.

Najpogostejši zabeleženi neželeni učinki so lokalni, torej oteklina, rdečina in blaga bolečina na mestu cepljenja ter blaga vročina. Vsi ti učinki kmalu izzvenijo. Redek neželeni učinek je alergična reakcija, ki se lahko kaže kot izpuščaj ali srbečica in je prehodne narave. Prav zato pediater po cepljenju otroka še petnajst do trideset_ minut zadrži v ordinaciji in opazuje njegov odziv na cepljenje. Hujše reakcije, denimo anafilaktični šok, so izredno redke in jih tako rekoč ne beležijo. Če bi do nje že prišlo, zna pediater ustrezno ukrepati in otroci po ustreznem zdravljenju nimajo posledic, zatrjuje sogovornica.

Kdaj cepljenje ne pride v poštev

Starši imajo v nekaterih primerih možnost uveljaviti pravico, da njihov otrok ni cepljen. Po zakonu so možni trije razlogi za opustitev obveznega cepljenja: resen neželen učinek po predhodnem odmerku istega cepiva, resna alergična reakcija na sestavine cepiva in bolezen ali zdravstveno stanje, ki je nezdružljivo s cepljenjem. Če otrok izpolnjuje vsaj enega od naštetih kriterijev, zdravnik (po novem starši oziroma zakoniti skrbnik) na MZ poda vlogo o opustitvi cepljenja. Nato tričlanska strokovna komisija obravnava vlogo, preuči otrokovo zdravstveno dokumentacijo in izda strokovno mnenje, na osnovi katerega MZ izda odločbo o tem, ali je treba cepljenje opustiti ali ne. Po zakonu o nalezljivih boleznih je zakonsko urejenatudi odškodninska odgovornost države za zdravstveno škodo, ki bi nastala pri posamezniku kot posledica obveznega cepljenja ter bi se kazala v obliki resnega in trajnega zmanjšanja življenjskih funkcij. V ta namen v okviru MZ deluje Komisija za ugotavljanje vzročne zveze med obveznim cepljenjem in nastalo škodo.

 

Vir: VIVA

PRILOGA • NOVEMBER 2009, številka 192, leto XVII




Članki iz kategorije


Prejšnji članek: Dodatna zaščita pred nalezljivimi boleznimi
Naslednji članek: Eko luč za branje



Pripomočki


Natisni

Prijavi se in oceni članek

Št. ocen: 1

Članki iz kategorije


Prejšnji članek: Dodatna zaščita pred nalezljivimi boleznimi
Naslednji članek: Eko luč za branje





Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?