|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Napotki za izbiro prave otroške kolesarske čelade

M. T., 27.4.2022
Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da mora otrok na kolesu obvezno nositi čelado. Preberite, kako izbrati pravo otroško čelado, kako jo varno uporabljati in kako malega upornika prepričati v uporabo le-te.

image
Otrok naj si čelado izbere sam. (Freepik.com)
/11


Vsako bistro glavo varuje čelada!

Kolesarska čelada ščiti otroško glavico (pa tudi glavo nas odrasli) pri morebitnih padcih ali trkih, ki lahko povzročijo poškodbe glave s trajnimi posledicami. Zaščitna kolesarska čelada je obvezna za vse otroke mlajše od 14 let, tako tiste, ki kolo vozijo sami, kot tiste, ki se na kolesu vozijo kot sopotniki. Da bi bolje poskrbeli za svojo varnost in bili dober zgled svojim otrokom, pa je čelada zelo priporočljiva in zaželena tudi za vse ostale kolesarje.


Kakšna mora biti?

Čelada mora biti ustrezno velika. Večina čelad je danes že tako praktično izdelanih, da ima na zadnjem delu čelade poseben sistem za uravnavanje velikosti glede na velikost otroške glave. Izberite čelado, ki ima na notranji strani priložene blazinice, ki bodo poskrbele, da čelada ne bo tiščala in bo tako bolj udobna za nošenje. Vsaka čelada ima tudi trakove za zapenjanje, s katerimi čelado zapnemo pod brado. Ti trakovi čelado ob morebitnem udarcu obdržijo na glavi in obenem preprečujejo gibanje čelade po glavi.


PREBERITE TUDI: Otroška glava na kolesu potrebuje dobro zaščito


KORISTEN NAPOTEK

Kolesarska čelada mora biti izdelana v skladu z mednarodnim standardom za kolesarske čelade EN 1078 z oznako CE. Na nalepki mora biti oznaka proizvajalca, države, kjer je bila izdelana, velikost čelade in leto proizvodnje. Nalepka z oznako standarda mora biti na levi strani čelade. Navodilo kako se uporablja čelada, pa je obvezno na desni notranji strani čelade.

 

Le pravilno pripeta zagotavlja varnost

Pravilen nakup še ne zagotavlja, da bo čelada ob padcu dobro opravljala svojo funkcijo. Da bo čelada lahko preprečila udarec, jo mora vaš kolesar oziroma mali kolesarski sopotnik pravilno nositi. Čelado postavite na otrokovo glavo tako, da je njen prvi rob približno dva centimetra nad obrvmi. Trakove za zapenjanje enakomerno poravnajte ob glavi in tesno (vendar ne pretesno) pripnite pod otrokovo brado. Pri tem morate biti pozorni na to, da čelado toliko zatisnete, da se ob hitrem obračanju glave v levo ali desno ne premika, ampak trdno stoji na glavi.

POZOR! Otroke naučite, naj čelado med igro odstranijo z glave. Še posebej, če plezajo po otroških igralih. Če se trak pod brado preveč zategne ali pa se čelada kam zatakne, lahko namreč povzroči zadušitev.

 

Ob padcu jo obvezno zamenjajte z novo

Upoštevajte tudi to, da morate po vsakem močnejšem udarcu čelado obvezno zamenjati z novo, četudi ni videti poškodovana. Pri udarcu se namreč poškoduje notranja zgradba čelade in ob ponovnem padcu ne bo več uspešno zaščitila kolesarja. Če ste si čelado izposodili, jo dobro preglejte. Če so na njej vidne kakršne koli posledice udarca (praske, razpoke ali asimetrije), naj vam jo zamenjajo. Izposojeno čelado prav tako zamenjajte, če se vašemu otroku ne prilega tako, kot bi se morala.


PREBERITE TUDI: Kako izbrati pravi otroški sedež za kolo?


Naj jo otrok izbere sam

Ko se boste odpravljali »v lov po trgovinah« in izbirali pravo kolesarsko čelado za zaščito glave vašega otroka, otroka obvezno vzemite s seboj. Na otrokovi glavi jo boste tako lahko preizkusili še pred nakupom in si s tem prikrajšali morebitne dodatne poti nazaj v trgovino, če slučajno otroku čelada ne bo prav. Otroku prepustite izbiro barve in vzorca čelade, saj jo bo tako verjetno z večjim veseljem uporabljal.

 

Kako prepričati otroka, da uporablja čelado?

Nemalo staršev se mora ob nameščanju zaščitne kolesarske čelade soočiti z otrokovim odporom – mladi kolesar oziroma kolesarka ne želi nositi čelade in pika. Poskusite uporabiti katerega od navedenih trikov in prepričani smo, da vam bo uspelo:

1. Otroku nadenite na glavo čelado že na prvi vožnji s kolesom, ko ga kot malega drobižka posadite v poseben sedež na svojem kolesu. Tako se bo laže navadil na njeno uporabo tudi kasneje, ko bo sam poganjal kolo.

2. Vztrajajte, da si otrok pripne čelado vsakokrat, ko se vozi s kolesom. Pri tem ne delajte prav nobene izjeme: čelada mora biti na glavi pri vožnji z majhnim trikolesom ali na velikem kolesu, na igrišču ali na cesti.

3. Otrok bo verjetno raje nosil čelado, če mu bo všeč, zato naj si barvo in vzorec izbere sam.

4. Otroka vedno pohvalite, ko se sam spomni in si nadene na glavo čelado.

5. Otroci zelo pozorno opazujejo svet okoli sebe in posnemajo vse, kar počnejo drugi, predvsem njihovi starši. Zato bodite otroku najboljši zgled varnega kolesarjenja in vedno uporabljajte kolesarsko čelado.

6. Otroku razložite, zakaj je pomembno, da ima na kolesu zaščitno čelado. Povejte mu na zanimiv in razumljiv način. Za primer lahko uporabite jajce, ki se razbije, če ga vržemo na tla ter jajce s stiropornim ovojem, ki se pri padcu ne razbije. Otroku pojasnite, kakšne so posledice, če se ne uporablja kolesarska čelada. Povejte mu, da se bojite, da bi se tudi sam hudo poškodoval glavico.

7. Pokažite otroku, kdo vse nosi čelado, pri katerih športih se čelada uporablja in ga prepričajte, da čelado nosijo pravi junaki. Spodbujajte k uporabi kolesarske čelade tudi njegove male prijatelje, saj se bo otrok tako počutil bolj enakega in s tem vključenega v skupino svojih vrstnikov.


Veliko varne zabave na kolesarskih izletom z vašim otrokom!


PREBERITE TUDI: Družinski kolesarski izlet

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
9
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
9
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
8
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
7



Z rolerji na cesto
Preden se s svojim otrokom na čudežnih čeveljcih na osmih kolescih podamo na prometne površine, moramo vsi osvojiti tehn...
Otrok na sovoznikovem sedežu
Veliko staršev se sprašuje, kdaj njihov otrok sme sedeti na prednjem sedežu avtomobila in, ali je to za otroka varno. Za...