|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Curtis Means je najbolj zgodaj rojen nedonošenček na svetu, ki je preživel

Uredništvo Ringaraja.net, 17.11.2023
Guinnessova knjiga rekordov je potrdila, da je Curtis postavil nov svetovni rekord. Standardna nosečnost traja približno štirideset tednov, kar pomeni, da se je ta fantek rodil že 19 tednov prej oziroma 132 dni prezgodaj.



Deček, ki se je rodil v ameriški zvezni državi Alabama po 21 tednih in enem dnevu mamine nosečnosti, je postal "najmlajši" nedonošenček na svetu, ki je preživel.


Curtis Means se je rodil v Birminghamu v Alabami leta 2020 in je tehtal le 420 gramov.

Guinnessova knjiga rekordov je potrdila, da je Curtis postavil nov svetovni rekord. Standardna nosečnost traja štirideset tednov, kar pomeni, da se je ta fantek rodil 19 tednov prej oziroma 132 dni prezgodaj.


curtis

Ponosna mama s sinom rekorderjem. (FOTO: University of Alabama at Birmingham)


Mama Michelle Butler je zvečer na dan neodvisnosti odšla v bolnišnico, naslednji dan pa je rodila dvojčka - Curtis in C'Asio, ki pa je žal umrla dan kasneje. Curtis, ki je imel manj kot enoodstotno možnost za preživetje, je zmagal.

 

PREBERITE TUDI: Otrok je oživel na maminih prsih

 

Dr. Brian Sims iz bolnišnice, v kateri se je rodil deček, pravi, da statistika takim nedonošenčkom ne daje dobesedno nobene možnosti za preživetje, a je Curtis premagal vse verjetnosti.

"Po navadi v takih situacijah damo otroke staršem, da jih držijo in uživajo v tistem malo časa, ki ga imajo z njimi," je dejal Sims. Curtis je presenetil vse in je vsak dan bolj napredoval.


Po 275 dneh so ga odpustili iz bolnišnice. Vendar pa še vedno potrebuje pomoč strokovnjakov za hranjenje.

"Nikoli ne bom pozabila trenutka, ko smo Curtisa odpeljali domov, da bi ga starejši bratje spoznali," je dejala mati Michelle Butler. "Ne vemo, kaj se bo s Curtisom zgodilo v prihodnosti, ker je drugačen od prvega dne in ni nikogar, kot je on. Svojo zgodbo piše že od prvega dne, ki ji bodo mnogi sledili in ki bo, upajmo, pripomogla k izboljšanju oskrbe nedonošenčkov."


curtis

Curtis še naprej potrebuje dodatni kisik in cevko za hranjenje. (FOTO: University of Alabama at Birmingham)


Curtis je prejšnji rekord podrl za 24 ur, držal pa ga je dojenček iz Wisconsina Richard Hutchinson, ki se je rodil le mesec dni prej, po 21 tednih in dveh dneh v maternici.


PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov: Najmanjša nedonošenka Erin


Pred Richardom je rekord ostal nespremenjen 34 let, pred tem pa ga je imel deček, rojen v Ottawi v Kanadi, ki se je rodil po 21 tednih in petih dneh nosečnosti svoje matere.


Vir: www.bbc.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
16
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
10
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
8
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
6



Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
Prihod iz porodnišnice: z obiski raje poča...
Ko se rodi nov član družine je povsem razumljivo, da se ga vsi bližnji veselijo in ga/jo želijo čim prej videti. Hitenje...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?