|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Da bo otrok na cesti zares varen!

Uredništvo Ringaraja.net, 30.8.2017
Promet otroci vidijo in slišijo drugače kot odrasli. Zato učenje prometnih pravil ni dovolj. Kako najbolje uvesti otroke v svet prometa, da bo njihovo obnašanje varno in samozaščitno? Tukaj je mala šola prometne varnosti ... za starše.

image
Otroci promet doživljajo drugače kot odrasli!
/11


Da bodo otroci zares varni v prometu, upoštevajte naslednja prometna pravila:

 

1. Z vzorom. Odrasli smo najboljši vzor otrokom. Zato vsako priložnost (sprehod, vožnja z avtomobilom, opazovanje prometa …) izkoristite, da kontrolirate sebe, delujete po pravilih in otroke spodbujate k opazovanju. Pri tem jim poskušajte pojasniti, kaj in zakaj je nekaj v prometu prav ali narobe.

 

2. Postopno. Učenje je postopen proces, zato otroka ne zasujte s preveč informacijami naenkrat. "Poglej levo, nato desno in še enkrat levo," je morda prva stvar, ki se je lahko otrok nauči o prometu. Poučite ga, kaj se lahko zgodi, če ne upošteva tega osnovnega pravila. Otrok mora predvsem razumeti posledice, ki iz tega sledijo.

 

3. V skladu z otrokom. Presodite, ali je vaš otrok že dovolj samostojen, da mu lahko v prometu zaupate. Predšolskega otroka v prometu držite za roko.

 

4. Upoštevajte otrokove omejitve. Otrokovo vidno polje, zaznava, motivi in čustva ter koncentracija niso enaki kot pri odraslem!  Ker je otrok manjši, pogosto vidi in zazna manj dogajanja okoli sebe, pogosto tudi čustveno odreagira in pozabi na vse, kar se je o prometu že naučil. Oglejte si posnetek, ki nazorno prikazuje otrokovo omejeno zaznavanje prometa.

 

5. Ne pozabite na sluh. Otroka naučite v prometu opazovati in poslušati. Tudi če ne vidi vsega, naj se nauči poslušati - od kod zvok prihaja, ali se morda približuje ali oddaljuje.

 

6. Igrivo. Učni proces o prometu naj bo privlačen kot igra. Na ta način bo učenje za otroke lahko zabavno in bolj prijetno.


 

 

 

7. Poskrbite za vidnost. Otrok kot udeleženec v prometu naj bo viden. Prvošolčki so prepoznavni po rumenih ruticah, vendar naj se otroci (tudi starejši) navadijo s seboj nositi tudi kresničko in jih raje oblačite v oblačila živih ali svetlih barv kot temne barve.

 

8. Ponavljajte in obnavljajte. Naučene informacije o prometu je potrebno ponavljati. Podobno kot je treba ponavljati šolsko snov ali pesmico, preden si jo otrok zares zapomni. Otroka zato večkrat preverjajte in ga sprašujte, kaj pomeni nek prometni znak. Otroka lahko tudi postavite v vlogo učitelja - izmislite si lahko katerokoli prometno situacijo, da bo le razumel in poznal pravi odgovor ter tako varno sodeloval v prometu.

 

9. Bodite potrpežljivi. Ko uvajate otroka v promet, bodite potrpežljivi, saj bo ves trud poplačan z varnostjo vašega otroka!

 

Učenje varnosti je prvi korak. Drugi naj bo sklenitev nezgodnega zavarovanja. Pri primerjanju in odločitvi za nezgodno zavarovanje mnogi starši ne vedo, kaj pomenijo določena kritja in čemu naj namenijo največjo težo. Zato na portalu Vse bo v redu preberite nasvete, kako izbrati nezgodno zavarovanje. Nezgodno zavarovanje za otroka ali mladostnika za šolsko/študijsko leto 2017/18 Zavarovalnice Triglav lahko sklenete tudi na spletu z 10-odstotnim popustom.

Promocijsko sporočilo

Nočem več v vrtec!
Kaj narediti, ko otrok ne želi v vrtec? Ko zavlačuje z jutranjim oblačenjem in ne želi od doma, nam pa se mudi v službo ...
4
Kako pravilno moxati otroke?
Naturopatinja Erika Brajnik nam je zaupala pet pravil pravilnega moxanja otrok, s katerim se lahko na naraven način loti...
4
Z logiko pridemo marsikam, z domišljijo ka...
Bogata domišljija je zakladnica možnosti in naši nadebudni juniorji to dobro vedo, saj so mojstri ustvarjanja celotnih s...
4
Malček in žoga
Prijateljstvo z žogo je za malčka veliko bolj pomembno, kot se nam zdi na prvi pogled. Športne igre z žogo so namreč med...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Mi pa že beremo
V drugem razredu devetletne osnovne šole učenci pričnejo osvajati tehniko branja. Nekateri učenci radi berejo in jih k b...
Ko otrok noče v vrtec …
V večini otroci radi obiskujejo vrtec. Včasih pa se zgodi, da se težko odtrgajo iz maminega objema, se v družbo ostalih ...
Otrok vam pove, da je istospolno usmerjen
rotkappchenposlal/a bi ga/jo k psihiatru (12%)

to se mi ne more zgoditi (4%)

odpovedal/a bi se ga/je (1%)

sprejel/a bi to (82%)


Število vseh glasov: 210

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!