|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pravila za oblačenje in nego dojenčka pozimi

Uredništvo Ringaraja.net, 22.12.2023
Ko postane zunaj zares mrzlo, se mnogi starši sprašujejo, kako naj oblečejo dojenčka, ko se odpravijo ven. Mu bo v vozičku dovolj toplo? Kako bo dojenček prenesel razliko med toplim stanovanjem in mrazom zunaj?

image
Dojenčkom hitreje zmrznejo prstki, zato naj nosi rokavičke. (Freepik.com)
/11


Grobo merilo, koliko naj bo oblečen majhen otrok in dojenček, starejši od štirih mesecev, je, da ga oblečemo tako, kot smo se oblekli starši. Seveda pa je treba upoštevati, da bo dojenčke in malčke, ki še ne hodijo, zeblo bolj kot nas odrasle. Še posebej zato, ker se v vozičku ne gibljejo. Zato le dodajte še kakšno oblačilo ali vsaj dodatno odejico.


Zakaj je kapa tako zelo pomembna?

Pri izbiri zimskih oblačil za dojenčka bodite najbolj pozorni pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev, saj imajo drugačno razmerje med površino in težo telesa ter se veliko prej podhladijo. Povrhu vsega se še ne znajo tresti od mraza, da bi tako dvignili telesno temperaturo, zato potrebujejo precej več oblačil kot odrasli.


Dojenčki bi zato morali nositi kapico že, ko postane samo malo hladno. Dojenčki imajo namreč v primerjavi s telesom zelo velike in po navadi gole glavice. Skozi glavo tako izgubijo kar 25 odstotkov telesne temperature! Ko prične zmrzovati, mora kapa pokrivati tudi dojenčkova ušesa, dojenčku pa oblecite tudi rokavice, tople nogavičke in škorenjce ter šal okoli vratu. Če piha leden veter oz. je zares zelo mrzlo, mu šal lahko ovijete visoko čez obrazek. Lahko mu spletete celo »maskirno« kapo. Na vsak način pa poskrbite, da ima nosek prost in lahko nemoteno diha!

 

PREBERITE TUDI: Na zimski sprehod obvezno brez dude!


Prevleka za voziček

Če sneži ali pada leden dež, je prozorna plastična prevleka za voziček odlična rešitev, saj bo otrok ostal pod njo suh, povrhu vsega pa je pod prevleko zrak toplejši. Toda celo otrok, ki je zelo dobro zaščiten pred mrazom, ne bi smel ostajati zunaj dolgo časa. Ne računajte, da bi na primer vi smučali, medtem ko bi dojenček z varuško več ur »čakal« ob vznožju smučišča.


Več lahkih odejic

Če je mrzlo, je bolje, da je dojenček pokrit z več lahkimi (po teži) oblačili in odejicami, v katerih se lažje giblje, kot pa z manj, toda težkimi ter utesnjujočimi oblačili in odejami. Vsaj ena izmed odej naj bo volnena ali iz kakšnega izmed novejših umetnih materialov, ki jih uporabljajo planinci in športniki pozimi.

Zelo primerni so tudi smučarski pajacki za dojenčke. Najboljši so tisti, ki imajo v enem kosu zaščitene tudi dojenčkove nogice. Za večje dojenčke, ki pa še ne hodijo, toda že nosijo čevlje, pa so primerni škorenjci iz enakega materiala kot je izdelan smučarski pajac.


Pomembno je tudi, da je dno vozička, v katerem je položen dojenček, toplo izolirano. Če se vam zdi, da ni dovolj toplo, položite na dno najprej prešito odejico, čeznjo pa zložite še toplo volneno odejico. Dobra ideja so tudi zimske vreče, ki jih imajo nekateri vozički že v osnovni ponudbi, lahko pa jo tudi dokupite ali sešijete sami. Za dojenčke so primerne zimske vreče s kapuco, ki še dodatno ščiti glavico. Večji dojenčki pa z njo najbrž ne bodo zadovoljni, saj jih omejuje v gibanju in zaradi nje manj vidijo naokrog.


Na sprehod sit

Dojenček bo pred mrazom bolje zavarovan, če je pred kratkim jedel, saj na mrazu telo porabi veliko kalorij že samo zato, da obdrži telesno temperaturo, ki pada. Ne pozabite na to, če otroka še dojite. Če bo jokal, je najbrž spet lačen; precej prej, kot ste pričakovali.

Če bo otrok pojedel ali popil nekaj toplega na mrazu, je to seveda zelo dobrodošlo, toda samo zato, ker sta pijača in hrana topla, otroku še ne bo prav dolgo toplo. Večji pomen kot toplota zaužitega imajo zaužite kalorije. Ker pa vemo, da materino mleko ni zelo kalorično, se lahko zgodi, da bo treba dojenčka kmalu spet podojiti.

 

Preverjajte, da ima suha oblačila

Mokra oblačila je treba dojenčkom in otrokom preobleči takoj! Malčkom, ki se na snegu premikajo sami, obujte tople škornje, ki naj bodo dovolj veliki, da bo v njih še nekoliko zraka, saj bo ta še dodatno toplotno izoliral otrokove nogice. Ker so otroške nogice majhne in zato njihovi škorenjci nizki, čeprav jim segajo do srede meč, je zelo koristno, če jim obujete še nepremočljive gamaše. Na prodaj so tudi otroške gamaše, ki bodo preprečile, da bi dojenčku sneg zašel za škornje.

 

Pri manjših dojenčkih skrbno preverjajte, če ni ušlo kaj izza pleničke in premočilo oblačil. V mokrih oblačilih jih bo namreč zelo zeblo. Zato je dobro, če imate ob odhodu na mraz s seboj vedno tudi rezervna oblačila in celo odejice.


V avtomobilu in trgovinah

V avtomobilu ali avtobusu je treba dojenčke in otroke vedno vsaj delno sleči, da se ne pregrejejo! V avtobusu, kjer pogosto pihajo klimatske naprave, je koristno, če ima dojenček dve kapici: lahko bombažno, ki ostane na glavici, in drugo, toplo, ki mu jo snamete. Enako velja v trgovinah, ki jih obiščete pozimi. Ko vstopite v trgovino, je treba dojenčka razpeti in razkriti.

 

PREBERITE TUDI: Uporaba zimske jakne v avtosedežu je nevarna!


Zakaj mu kaplja iz noska?

Če je vetrovno, dojenčku zaščitite kožo na obrazu z nežno vlažilno kremo, ker mu bo sicer verjetno pordela in razpokala. Zakaj pa dojenčku prične na mrazu teči iz noska? Zato, ker so drobcene dlačice v nosu, ki običajno zadržujejo drobcene kapljice vlage iz izdihanega in vdihnjenega zraka, na mrazu začasno paralizirane. Kapljice torej zdrsnejo iz noska. Ko boste spet notri, bi mu moralo prenehati teči iz nosa! Dokler pa ste zunaj, je koristno, če dojenčka namažete pod noskom z nekaj več zaščitne kreme, da boste preprečili vnetje kože.


Do ozeblin pride zelo hitro!

Običajno mislimo, da so ozebline poškodba, ki doleti samo ljudi, ki so po nesreči predolgo izpostavljeni mrazu. Toda za dojenčke sploh ne velja, da bi morali biti izpostavljeni izjemnim okoliščinam, da bi dobili ozebline! Ozebline lahko dobijo zelo hitro. Najbolj izpostavljeni deli telesa so nos, uhlji ter prsti na rokah in nogah.


Prizadeti del telesa postane najprej zelo mrzel, potem bel ali rumenkasto siv. To je znak ozeblin. Ozebel del telesa je treba takoj ogreti. Najbolje je, da si odpnete srajco in otroka kar oblečenega položite na golo kožo, zapnete srajco in druga oblačila. Potem ga tako prižetega k sebi takoj odpeljite do najbližjega zdravnika ali, še bolje, bolnišnice!

Če je bil otrok predolgo izpostavljen mrazu, bo njegova telesna temperatura verjetno padla pod običajno. Če se zdi dojenček na dotik preveč mrzel, ne izgubljajte niti trenutka. Hitro k zdravniku.


Ne smučajte z dojenčkom!

V zelo mrzlem in vetrovnem vremenu zaradi možnosti ozeblin z dojenčkom ne ostajajte zunaj dolgo, če pa že, naj bo zaščiten s toplimi oblačili, suh, sit in z zaščiteno kožo obraza. Smučanje z dojenčkom v nahrbtniku, ki je še zlasti všeč nekaterim mladim očetom, torej nikakor ni varno, niti odgovorno. Tako zaradi morebitnih padcev smučarja (pri katerem bo dojenčka v loku katapultiralo iz nahrbtnika), kot zato, ker se dojenček lahko hitro podhladi ali celo dobi ozebline. Takšni primeri so se v Sloveniji že zgodili! Prav tako za majhnega dojenčka ni primerno sankanje, ker vedno obstaja možnost, da se s sanmi prevrnete in dojenčka poškodujete. Pravzaprav za dojenčka sankanje sploh ni zabavno.


Sončne opekline na snegu

Najbrž ni Slovenca, ki ne bi poznal nevarnosti zimskih sončnih opeklin. Pa vendar tu in tam pozabljamo, da je otroška koža veliko nežnejša od naše ter da lahko dojenčki in otroci dobijo opekline že na božičnem, ne le na marčevskem soncu. Sneg odbija sončne žarke zelo dobro, kar 85 odstotno! Dojenčki lahko v zasneženi pokrajini dobijo opekline celo na dan, ko je sonca komaj kaj. Zato jih raje zaščitite s primerno kremo in še s senčnikom na vozičku. Tako jim boste vsaj delno zaščitili tudi oči.


V stanovanju

Pozimi naj bo v stanovanju, kjer je dojenček, od 22 do 24 stopinj čez dan, ponoči pa od 18 do 20 stopinj. Če je topleje, bo topli zrak poškodoval nežno sluznico nosa in dojenček bo postal občutljivejši na prehlad. Koža se bo izsušila in postala boleče napeta ter celo razpokana. Če se vam zdi, da je dojenčkova spalnica zvečer mrzla, mu lahko posteljico ogrejete s termoforjem, ki ga morate umakniti, ko položite v posteljico dojenčka - zaradi možnosti opeklin.


Flanelaste rjuhe so odlična rešitev za zimo, saj ostanejo tople na dotik tudi, če v sobi sicer ni toplo. Za majhne otroke in dojenčke so spalne vreče pozimi boljša rešitev kot odejice, ki jih lahko ponoči razbrcajo. Koliko bi moral biti dojenček pokrit med spanjem? Ker je ponoči hladneje kot podnevi, naj bo pokrit z eno odejico več. Poleg tega se ponoči metabolizem upočasni in zato potrebujemo debelejšo odejo.

Nikar pa dojenčka in otroka v najboljši veri, da je to dobro, ne pokrivajte več, kot je potrebno. To je zelo pogosta napaka mladih staršev. Dojenček, ki mu je vroče, se pogosteje zbuja, joka pa tudi zato, ker je žejen in ne lačen. Če ima dojenček ponoči od potu zlepljene lase na zatilju in ob sencih, potem mu je prevroče.


Preprečite suho kožo

Večina ljudi meni, da imajo pozimi suho in razpokano kožo zato, ker je zunaj mrzlo in vetrovno. Napaka! Odrasli, malčki in dojenčki imamo suho kožo predvsem zato, ker je pozimi v stanovanjih vroč in suh zrak. Zato je zelo koristno zrak vlažiti. Najboljši so vlažilci zraka, lahko pa uporabite tudi navlažene brisače ali posode z vodo na radiatorjih (nikoli v dosegu malih rok!).

Za dovolj navlaženo kožo je pomembno tudi, da dovolj pijemo. To je še zlasti pomembno za dojenčke in malčke, ki žeje še ne znajo izraziti. Koristno je, če dojenčke in malčke po kopeli namažete z vlažilno kremo po vsem telesu. Ko pa jih kopate, uporabljajte čim manj mila, saj milo kožo izsušuje. Enako seveda velja za peneče kopeli.

 

In še nekaj! Premislite, ali ne bi nekoliko znižali temperaturo radiatorjev. Če nimate doma nekajtedenskega dojenčka, res ni potrebno, da je zelo toplo. Veliko bolj zdravo je obleči nekaj lahkih (po teži) in udobnih oblačil, kot pa živeti v kratkih rokavih, a v prevročem stanovanju!


PREBERITE TUDI: Kopanje novorojenčka pozimi


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
77
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
Igriva vaja jahanja, ki spodbuja dojenčkov...
Ulovite dve muhi na en mah - naredite vajo jahanja za dojenčkovo bolj stabilno sedenje in nato skupaj z dojenčkom poskrb...
4
V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj ...
Po rojstvu pride malo bitjece iz varne notranjosti mamine maternice v popolnoma drugo okolje. Zato je zanj izjemno pomem...
4



3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?