|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Starševski dopust

Uredništvo Ringaraja.net, 10.1.2021
Kaj je starševski dopust, kdo je do njega upravičen in koliko časa traja?

image
Kaj je starševski dopust? (FOTO: Freepik.com)
/11


Starševski dopust je dopust, ki ga upravičenke/ci nastopijo po poteku materinskega dopusta in je namenjen nadaljnji negi in varstvu otroka. Pravico do starševskega dopusta uveljavljate na centru za socialno delo hkrati z uveljavljanjem pravice do materinskega dopusta oziroma do očetovskega dopusta.


Kdo ima pravico do starševskega dopusta?

To pravico lahko uveljavlja eden od staršev otroka, oba starša, pod določenimi pogoji pa tudi stari starši oziroma druga oseba.

V primeru, da pravico do starševskega dopusta za istega otroka uveljavljata oba starša, morata skleniti pisni dogovor, v katerem natančno določita obdobje in način izrabe dopusta, in sicer 30 dni pred pretekom materinskega dopusta. Mati lahko izrabi 260 dni starševskega dopusta, če oče nanjo prenese vseh 130 dni starševskega dopusta. Oče lahko izrabi največ 230 dni, če mati nanj prenese 100 dni starševskega dopusta. O prenosu starševskega dopusta morata starša skleniti dogovor na centru za socialno delo.

Dogovor predložita centru za socialno delo in z njim seznanita delodajalca.

V primeru, da se starša ne moreta dogovoriti, odloči o tem center za socialno delo, ki pri tem upošteva otrokovo korist.

Če izrabi dopust le eden od staršev, se ne sklene pisnega dogovora.

Seveda pa starši nimajo pravice do starševskega dopusta, če je otrok dodeljen v varstvo in vzgojo drugi osebi oziroma napoten v zavod.


Koliko časa traja starševski dopust?

Starševski dopust traja praviloma 260 dni.

Dopust se lahko podaljša v primerih:

  • če mati rodi dvojčke, se dopust podaljša za 90 dni;
  • če mati rodi več hkrati živorojenih otrok, se za vsakega nadaljnjega otroka podaljša dopust za 90 dni;
  • če mati rodi nedonošenčka, se dopust podaljša za toliko dni, kot je bila nosečnost krajša od 260 dni;
  • ob rojstvu otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, se dopust podaljša za dodatnih 90 dni (na podlagi mnenja zdravniške komisije Pediatrične klinike v Ljubljana); ta pravica se lahko uveljavlja do otrokovih 18-ih mesecev starosti;
  • če starša doma že varujeta najmanj dva otroka v starosti do 8 let, se dopust podaljša za 30 dni, za tri otroke 60 dni ter za štiri ali več otrok za 90 dni.

Zgoraj naštete pravice se seštevajo. Torej, če mati rodi na primer dvojčke in doma varuje že tri otroke, bo njen dopust daljši za 150 dni.

 

 

Pravica starih staršev

Pravico do starševskega dopusta lahko v soglasju z materjo uveljavlja tudi eden od starih staršev, če te pravice ne uveljavlja oče in je otrokova mati mlajša od 18 let in ima status vajenke, učenke, dijakinje oziroma študentke. V tem primeru je dopust enako dolg, kot to velja za mater ali očeta, zmanjšan za toliko dni, kot sta ga mati ali otrokov oče že izrabila.

 

Pravica posvojiteljev in rejnikov do starševskega dopusta

Posvojitelj ali oseba, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja, ima pravico do starševskega dopusta do zaključka prvega razreda osnovne šole v skladu s predpisi, ki urejajo osnovno šolo, v istem obsegu in trajanju kot starša. Nastopi ga najpozneje 15 dni po namestitvi otroka v družino z namenom posvojitve ali po izvedeni posvojitvi.

Posvojitelj ali oseba, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja, ima za otroka, ki je že končal prvi razred osnovne šole in je mlajši od 15 let, pravico do starševskega dopusta v trajanju 30 dni. Nastopi ga najpozneje 15 dni po namestitvi otroka v družino z namenom posvojitve ali po izvedeni posvojitvi.

 

Pravice do starševskega dopusta nima oseba, ki posvoji otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

 

Rejnik, ki mu je v rejništvo nameščen otrok, ki še ni zaključil prvega razreda osnovne šole v skladu s predpisi, ki urejajo osnovno šolo, ima pravico do starševskega dopusta v trajanju 30 dni. Nastopi ga najpozneje 15 dni po namestitvi otroka v rejništvo.

 


Vir: eUprava

 

 PREBERITE TUDI: Materinski dopust


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
23
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
22
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
5
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
4



Očetov stres vpliva na razvijajočega otroka
Ena od študij o pomenu očetovega mentalnega zdravje pred rojstvom otroka je pokazala, da lahko tudi stres očeta v obdobj...
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...