|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družinske aktivnosti za ves december

Sanja Filipović, adventnikoledar.com, 11.12.2023
Pripravili smo vam več kot 20 aktivnosti, s katerimi lahko napolnite adventni koledar oziroma zapolnite družinske dneve veselega pričakovanja do božiča oziroma konca leta.

image
Čeprav bo letos decembrsko pričakovanje drugačno, je lahko še vedno čudovito. (FOTO: Freepik.com)
/11


Še malo in božično odštevanje se bo pričelo. Že imate adventni koledar, pa vam manjka še kakšna aktivnost, s katero bi otrokom pričarali zabaven čas pričakovanja? Potem berite dalje, saj boste našli več kot 20 idej za aktivnosti, ki jih lahko kljub tem nenavadnim časom pripravite svojemu otroku oziroma vsem družinskim članom. 

Da bo brskanje lažje, smo jih razdelili na ideje za ustvarjanje, igro in skupne trenutke v krogu družine.


7 IDEJ ZA DECEMBRSKO USTVARJANJE

 

#1 Ježek z božičnim žitom

Za izdelavo potrebujete:

- semena božičnega žita,

- hlačno nogavico (najlonka),

- zemljo in

- dekoracijo, s katerim boste okrasili ježka.


božično žitoPripravite priložena semena in nogavico. Svetujemo, da otroku na pomoč priskočite starši.

Semena posujte po zemlji in vse skupaj potisnite v nogavico tako, da bodo semena čim bolj v stiku z nogavico. Stisnite skupaj, da nastane kroglica in tesno zavežite vozel.

Odvečni del nogavice odrežite, kepico pa oblikujte z rokami v želeno obliko.

Okrasite nogavico z okraski, za lepljenje uporabite belo lepilo za les, pomagate si lahko tudi z bucikami. Za oči predlagamo samolepilne oči. Ne pozabite pustiti prostora, kjer bo božično žito pognalo.

Ježka postavite na krožniček in redno skrbite, da bo zemlja ves čas vlažna. 



#2 Polarne živali iz palčk

To je super ideja za ustvarjanje v zimskih popoldnevih, ko se hitro znoči.

Potrebovali boste:

- palčke sladolednih lučk (lahko jih kupite),

- vodene ali druge barve,

- ostanke materialov (filc, blago, moos gumi, karton, kolaž),

- škarje, lepilo,

- karton,

- plastične samolepilne oči (oči lahko tudi narišete ali izrežete in zalepite).

Ustvarjalni postopek je razmeroma preprost, tako da lahko starejši otroci ustvarjajo samostojno oz. z zelo malo pomoči. Z mlajšimi otroki ustvarjamo skupaj. Iz česa boste ustvarjali niti ni tako pomembno, kar naj vas vodi je domiselnost in zabava.

 

Tako to gre:

Najprej položimo sladoledne palčke eno zraven druge. Iz kartona izrežemo ustrezno velik pravokotnik in ga prelepimo čez palčke sladolednih lučk.

Palčke pobarvamo v skladu z barvo živali, ki jo ustvarjamo in počakamo, da se pobarvane palčke dobro posušijo.

Iz ostankov materialov izrežemo druge telesne značilnosti te živali in jih skupaj z očmi prilepimo na pobarvane sladoledne palčke.


ideja za ustvarjanje

(FOTO: Adventnikoledar.com)


Lahko se vam zgodi, da vam bodo ene živali uspele krasno, druge ne tako super. Čeprav bodo mogoče nekatere videti smešno, otroku zagotovo to ne bo pomembno - za otroke je najbolj pomemben sam postopek od ideje, pa do končnega izdelka, saj mu to predstavlja igro in zabavo. Končni izdelek je tako nekaj, na kar je upravičeno lahko ponosen.


#3 Božičkova brada (in njegovi pomočniki)

BožičekUstvarite Božička s pravo belo brado.

Z otrokom pobarvajmo papirnat krožnik tako, da bo ena polovica rdeča (za kapo) in druga oranžna (za obraz).

Spodnji del krožnika (tisti oranžen) naluknjajmo, da bomo lahko naredili brado.

Ko se barva posuši, naredimo oči, nosek, usta (narišemo ali nalepimo). Na kapo pa nalepimo bel cofek iz vate.

Skozi luknjice na obrazu napeljimo koščke bele volne za brado. Lahko jih je več, da bo brada res košata. Za urjenje spretnosti s škrajami, lahko otrok brado pristriže ali splete kitke.


Da pa vaš Božiček ne bo sameval, mu lahko izdelate tudi pomočnike. Navodila za izdelavo si poglejte tu >>>


#4 Božična nogavica

Božično nogavico lahko uporabimo kot okrasek za na smrečico.

Za izdelovanje potrebujemo izrezano obliko nogavice iz kartona ter nekaj ostankov barvne volne. Volno ovijamo okrog kartona, pomagamo si z lepilom ali lepilnom trakom, tako da je karton na koncu ves ovit v volno. Lahko se poigramo z barvnimi trakovi volne, da dobimo pisan vzorček ali vztrajamo pri klasični rdeče-beli kombinaciji.

Okrasimo z okraski, ki jih najdemo doma ter dodamo vrvico za obešanje.

 

#5 Namizna dekoracija božično drevesce

Na sprehodu naberemo storžke, jih pobarvamo, okrasimo in prilepimo na pokrovčke ter tako izdelamo posebno namizno dekoracijo.


božična dekoracija

(FOTO: Adventnikoledar.com)


#6 Izdelajmo voščilnice

Brez voščilnic v decembru pač ne gre, zato morate kot eno od aktivnosti v adventnem koledarju pripraviti izdelovanje unikatnih voščilnic. Na spodnjih povezavah vam ponujamo dve odlični ideji za letošnje praznilne voščilnice:

- Razkuštrana smrečica - voščilnica (navodila za izdelavo >>>)

- Prepletena smrečica - voščilnica (navodila za izdelavo >>>)


#7 Adventna vila

advent 

(FOTO: Adventnikoledar.com)


6 IDEJ ZA IGRO


#1 Družinska igra Razmigajmo se

TUKAJ >>> si lahko natisnete igralno podlago za zanimivo gibalno igrico za vso družino. Z igranjem se boste dobro razmigali in odlično zabavali. Igra je narejena tako, da si lahko pravila prilagajate po svoje in tako bo tekmovanje vsakokrat malce drugačno.

 

#2 Božični detektivi

Kdo se bo letos najbolje znašel v vlogi božičnega detektiva? Vsak izmed družinskih članov se lahko prelevi v pravega detektiva. Na dolgem zimskem sprehodu boste tako oprezali za predmeti in živalmi na igralnem listu, tisti, ki bo v spretnosti iskanja najhitrejši, pa si bo prislužil naziv “Božični detektiv”.

Pripravite si igralni list, ki si ga lahko natisnite TUKAJ >> in naj se praznično iskanje začne.

 

#3 Igranje s snežinkami - učenje oblik in ponavljanje vzorcev

Otroku ponudimo palčke za ušesa in kartice z vzročki. Vzorčke narišemo kar starši sami, in sicer tako da na papir narišemo nekaj snežink različnih oblik. Otrok poskuša s palčkami ponoviti vzorec snežinke na kartici.


snezinke

(FOTO: Adventnikoledar.com)


#4 Družinsko tekmovanje: Zimski bingo

En večer si privoščite prav posebno družinsko tekmovanje: bingo oziroma tombolo. Najprej pa si morate izdelali pripomočke za igro. 

Natisnite si sličice za igro TUKAJ >>>. Posamezne sličice razrežete, bingo kartončke (igralne predloge) pustite cele. Po želji sličice in bingo kartončke pobarvate.

Iz papirja, lepenke, kolaža, moss gumija ali česa drugega izdelate prekrivne kartončke v velikosti ene sličice. Vsak igralec jih bo potreboval toliko, kolikor je kvadratkov na bingo kartončku.

Za žrebanje je najbolje poiskati vrečko iz blaga, lahko pa uporabite kar zimsko kapo.

Pripravljeni ste na igro!

Kako se igramo? Vsak igralec prejme igralni kartonček, na katerem poskuša čim prej prekriti vse narisane zimske simbole. Katere simbole je potrebno prekriti določimo z žrebanjem iz vrečke s simboli.


#5 Družinska igrica "Nariši snežaka

ideja za igro

(FOTO: Adventnikoledar.com)


#6 Hop-hop gibalna igrica

Iz barvnega papirja izrežemo vsaj pet različnih oblik v petih različnih barvah (osnovne like: krog, kvadrat, trikotnik ..., zvezda, srce, spirala ipd.) ter jih poljubno razporedimo po tleh. Nato določimo osnovna navodila, kao semoramo gibati pri posameznem liku. Igro se igramo tako, da poskušamo prečkati pot čez oblike po navodilih - samo po določeni barvi ali obliki, po vseh štirih, po eni nogi, ritensko, s poskoki …


11 IDEJE ZA ČAROBNE SKUPNE TRENUTKE


#1 Napišite pismo Božičku

Božiček seveda ne morem brati otrokovih misli ;), zato skupaj z otrokom izpolnita Pismo želja. Lahko si brezplačno natisnite predlogo, v katero boste le zapisali želje. Predlogo najdete TU >>>.  Lahko pa pismo napišeta po svoje in ga skupaj z otrokom okrasita, porišeta, pobarvata.

 

#2 Zabavne družinske fotografije

Izdelajmo preproste pripomočke kot so: rudolfov nos in rogovi, božičkova kapa in brada, snežakov korenček in lonec ... In že smo pripravljeni na zabavno družinsko fotografiranje.


družinske fotografije

(FOTO: Adventnikoledar.com)


#3 Barvajmo pobarvanke

Otroci obožujejo barvanje in zagotovo bodo z veseljem sodelovali. Spodaj si lahko natisnete pobarvanko na temo praznikov:

>>> Praznična hiška

>>> Dedek Mraz

>>> Snežak

>>> Smrečica

Tukaj >>> boste našli še več pobarvank, lahko pa pokukate tudi v naš OTROŠKI KOTIČEK, kjer smo zbrali veliko zanimivih nalog, razdeljenih glede na otrokovo starost, ki so vam brezplačno na voljo za igranje in razgibavanje možgančkov.


#4 Poskrbimo za ptičke

Izdelajte ptičjo hišico in/ali nastavite semena za ptičke na krožniček. V članku boste našli 5 unikatnih idej za ptičjo krmilnico - kliknite tu >>>


#5 Sprehod v temi z lučkami 

Med prazniki posebno vzdušje pričarajo pisane in svetleče lučke. V okviru adventne aktivnosti si lahko izdelate kakšno prav posebno lučko oziroma lampijonček ter se podate na sprehod v soju svetlobe.


#6 Večer gledanja albumov z družinskimi fotografijami

Če so vse vaše fotografije digitalne, potem je zagotovo čas, da opravite izbor, jih date natisniti in si za praznike podarite družinski album.


#7 Domači kino

Izberite božično risanko in si jo oglejte vsi družinski člani skupaj. TUKAJ >>> boste našli šest predlogov za risanke s praznično tematiko. 


#8 Specite nekaj sladkega

receptiDecember ni pravi december, če po hiši ne diši po cimetu, limonini lupinici, vaniliji in vseh ostalih vonjih, ki se vijejo iz pečice. Naj bodo roke vaših malih mojstrov bele od moke, usta umazana od preizkušanja čokoladne mase in naj se oči smejejo ob pogledu na pravkar spečene piškotke, ki so jih naredili malčki sami.

Če potrebujete enostavne recepte za sladke dobrote, jih poiščite kar na Ringaraji, med številnimi recepti, ki so jih prispevali naši Ringarajevci TU >>>


#9 Naredite dobro delo

 Pripravite paketek za brezdomce, paketek za zavetišče za živali, pošljite voščilnico prijazni sosedi, napišite pismo dedku in babici ...

 

#10 Dan za zgodbe 

En dan v decembru lahko pripravite pravi pripovedovalski družinski festival ali pa lutkovno gledališče.


#11 Naredite lonček spominov

Embalažo ali steklen kozarec za vlaganje okrasimo, da dobimo lep lonček ter na listke zapišemo lepe misli in spomine iz leta, ki se izteka.


V kolikor za pripravo advetnega koledarja nimate časa, nič hudega. Imamo rešitev! Še si lahko pravočasno zagotovite predpripravljen adventni koledar, ki vam ga bo popolnoma pripravljenega dostavil poštar do vaših vrat. V njem boste našli tako ustvarjalne, poučne kot igrive aktivnosti z vsem vključenim materialom.


adventni koledarUstvarjanje in zabava za vso družino!

Bi želeli svojemu otroku sami izdelati lepo in poučno darilce? Pokukajte v spletno trgovinico Adventnikoledar.com,kjer boste našli že pripravljene PDF datoteke, ki si jih le natisnete in oblikujete v igro po navodilih. Veliko zanimivih in uporabnih izdelkov lahko naročite tudi že pripravljene v posebnih ustvarjalnih setih, kot so:

- Tiha knjiga "Zima prihaja"

- Ustvarjalni in igralni paketki

- Začaran adventni koledar - darilo za vso družino

- Sledi živali in njihovi kožuščki

- Dinozavri - kartice in igra

Na spletni strani Adventni koledar boste našli še več brezplačnih idej in gradiva, namige za igro, zapise o vzgoji in učenju otrok ter veliko drugih zanimivih vsebin.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
5
Ko učenje pisanja postane čisto zares zabavno
Pot od črte do prvih črk je lahko lahkotna in zabavna, le pravilno se je moramo lotiti. S pomočjo delovnih zvezkov vzgoj...
4
Pretres možganov pri otroku
Če otrok pade, dobi udarec v glavo, lahko pride do pretresa možganov. To pomeni, da se pritisk, ki deluje na lobanjo, pr...
4



Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
Kdaj se odločiti za poslikavo obraza?
Starši v iskanju popestritve zabave za otroka raziskujejo različne ideje. Poleg animacije otrok, je poslikava obraza pri...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?